Hlavní obsah

Dárci posílají Pavlovi další peníze, aby pokryl „hluché“ období do inaugurace

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Zvolený prezident Petr Pavel na pátečním tiskovém brífinku.

Reklama

Stovky tisíc korun na zaplacení týmu či výjezdů v době před inaugurací Petru Pavlovi poslali jeho dřívější sponzoři z kampaně.

Článek

S překlenutím období zhruba jednoho a půl měsíce mezi druhým kolem a inaugurací Petru Pavlovi pomáhají podnikatelé, kteří ho sponzorovali už v prezidentské kampani. „Jsou to ti samí lidé, kteří byli zveřejněni na mých webových stránkách a na transparentním účtu,“ uvedl zvolený prezident.

Petr Pavel už loni v létě představil seznam 21 sponzorů z řad českých podnikatelů a filantropů. Ti mu posléze na prezidentskou kampaň posílali dary v řádu stovek tisíc korun, kterými pomohli jeho kampani vedle tisíců drobných dárců. Někteří z nich teď nově zvolenému prezidentovi pomáhají pokrýt náklady na provoz jeho týmu do 9. března.

Jedním z nich je třeba zakladatel platformy Livesport Martin Hájek. „Jako fyzická osoba jsem se rozhodl částkou v řádu stovek tisíc korun podpořit generála Pavla v období do převzetí úřadu, protože do té doby zákon nepamatuje na financování jeho pracovní agendy,“ vzkázal Seznam Zprávám přes svého mluvčího.

Dodal, že podpora nově zvoleného prezidenta je stejně jako v kampani součástí jeho veřejně prospěšných aktivit. „Neočekávám od Petra Pavla nic jiného, než že bude dobrou hlavou státu,“ dodal na otázku, jaká je motivace současné podpory.

Kdo podporoval Pavla v kampani?

Více o podporovatelích Petra Pavla z prezidentské kampaně si přečtěte v tomto článku.

Jak už dříve Seznam Zprávám řekla manažerka Pavlovy kampaně Pavla Nýdrle, peníze na toto „hluché“ období pomáhá shánět Tomáš Richter, který má v týmu nastávajícího prezidenta na starosti fundraising a bude mu dále pomáhat s vedením týmu poradců.

Petr Pavel se na další pomoc donorů musí spolehnout proto, že po volbách už transparentní účet, který sloužil pro financování kampaně, nemůže využít. Je z něj možné platit už jen zpětně výdaje z kampaně. Peníze, které na účtu po jeho uzavření zůstanou, musí každý kandidát ze zákona darovat na dobročinné účely.

Jako prezident začne Petr Pavel úřadovat až od své inaugurace, která se uskuteční 9. března. Do té doby má od státu hrazenou jen ochranku a řidiče. Od vlády pak dostal k úřadování zapůjčený Hrzánský palác na pražských Hradčanech. Finance na platy svého týmu a na zajištění výjezdů do krajů, které ještě před inaugurací plánuje, si však musí hradit ze svých zdrojů.

Reklama

Doporučované