Suchý půst je postaven na omezení tekutin. Lidé tak chtějí donutit tělo k rychlejší očistě

od Šárka Cvrkalová
2 minuty čtení
Suchy pust
Zdroj: Shutterstock

Dodržování půstu může mít několik důvodů. Někdy se jedná o tradici, o náboženské přesvědčení, jindy jde o snahu zhubnout. Existuje celá řada půstů. Člověk může dodržovat půst masový, přerušovaný, úplný nebo takzvaně suchý.

Suchý půst znamená úplné vyloučení příjmu tekutin z našeho těla po určitý časový úsek. Hlavním důvodem této praktiky je donutit tělo k rychlejší očistě. Omezovat vodu na delší dobu je ale nebezpečné, proto nebyl podle serveru Medicine Net suchý půst nikdy plně prozkoumán.

I tak ale existují studie, které v krátkodobém hledisku potvrzují, že přerušení přijímání tekutin může našemu tělu prospět. Mnoho znalostí pak pochází od muslimů, kteří ho praktikují pravidelně z náboženských důvodů.

3 dny bez jídla a pití

V době ramadánu se muslimové postí pravidelně během dne. Od rána do večera musí vydržet bez jídla i vody. Je ale třeba upozornit na to, že se nepostí kvůli svému zdraví, proto potom během noci často konzumují nezdravá jídla a sladké nápoje jako náhražku.

Dodržování suchého půstu ze zdravotních důvodů je o něco náročnější. Existují dvě možnosti. Jednou verzí suchého půstu je týden, během kterého budete denně mezi desátou hodinou ranní a čtvrtou hodinou večerní dodržovat úplný půst, tedy nebudete jíst ani pít, uvádí studie z roku 2021. V noci pak máte povoleno si dát lehké jídlo a dopřát tělu trochu tekutin.

Druhá verze znamená tři dny bez jakéhokoli jídla i vody. V obou případech má dojít k tomu, že si tělo začne vytvářet vodu vnitřně (například hleny). Tím pádem se daleko rychleji očistí od všech negativních látek.

Podle studie z roku 2013 publikované v časopise Journal of Human Nutrition and Dietetics skutečně během dodržování tohoto půstu může dojít k výraznému shození váhy. Zároveň je ale půst nebezpečný a celá řada účastníků nebyla schopna výzkum kvůli zdravotním komplikacím dokončit.

Výrazné změny během půstu i po něm

Ben Peters, který si třídenním suchým půstem prošel, napsal o svém zážitku článek publikovaný na serveru Creatorvilla. Vydržet bez jídla podle jeho slov bylo snadné, voda mu ale velmi chyběla.

Během půstu cítil fyzickou slabost, výrazně zhubl a cítil se emočně nestabilní. Na druhou stranu ale nebyl vyčerpán a jen minimálně spal.

Po ukončení půstu pak začal vnímat lepší chuť jídla, jeho dlouhodobé zdravotní problémy se zlepšily, dokázal se více emočně ovládat a dodnes si udržuje nižší váhu. Půst se tedy podle jeho slov vyplatil, rozhodně to ale není zážitek pro každého.

Zdroj: Medicine Net, WebMD, Journal of Human Nutrition and Dietetics, Creatorvilla

Autor: Šárka Cvrkalová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články