Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Už 156 hasičských jednotek se zapojilo do likvidace následků silného větru v Moravskoslez­ském kraji

Od brzkého rána do 20:00 hod., v sobotu 4. 2. 2023, zaměstnala větrná smršť hasiče v celém Moravskoslezském kraji. Hasiči v souvislosti se silným větrem vyjeli k celkem 306 událostem, na kterých se podílelo 167 jednotek.

Pokud jde o jednotlivá čísla dle okresů, pak v okrese Karviná vyjeli hasiči v 15 případech, v okrese Frýdek-Místek se jednalo o 37 událostí, 55 v okrese Nový Jičín, 57 jich bylo v Opavě, 70 událostí řešili hasiči v okrese Ostrava a největší počet připadl na okres Bruntál, kde hasiči vyjížděli k 72 událostem.

Hasiči nejčastěji vyjížděli mezi 3. a 12. hodinou, kdy zaznamenali 272 událostí. Po poledni, kdy začal vítr slábnout, počet zásahů klesl. Hasiči nejčastěji odstraňovali popadané stromy a větve, v několika případech sundávali nebo upevňovali plechy na střechách domů.

V katastru obce Konečná u Bílé v Beskydech spadl strom na dráty nízkého napětí a na projíždějící automobil, došlo zároveň k poškození svodidel. Šokovaný řidič vyvázl bez zranění. Hasiči nejprve odstranili strom z vozidla, to poté odtlačili ke krajnici a strom dořezali. Po ukončení činnosti hasičů bylo místo zásahu předáno Policii ČR k došetření.

Vzhledem ke snížení rychlosti větru a jeho pohybu směrem dál na východ, se nepředpokládá, že by události spojené s ním měly přibývat.

Kamila Langerová
tisková mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet