Maca: Kořen z Peru, který zlepší libido a dodá energii

od Soňa Jiroutová
2 minuty čtení
Koren maca
Zdroj: Ildi Papp / Shutterstock.com

Kořen zeleniny maca pochází z oblasti And v Peru a místní ho nazývají také jako „peruánský ženšen“. Tamní obyvatelé macu konzumují ke zvýšení energie a podpoře libida. Blahodárných účinků má však tato rostlina více.

Lepidium myenii, což je odborný název pro macu, je peruánská rostlina, která se pěstuje již více než 3 500 let. Roste výhradně v Andách v nadmořské výšce 4 000 až 4 500 metrů a dříve ji využívali jen peruánští indiáni.

Legenda o první mace

Podle jejich legendy je maca darem boha Virakoči, který byl později jmenován jedním z hlavních bohů Inků. Tuto legendu podporuje fakt, že nebyli nalezeni žádní předchůdci této rostliny.

První zmínky o této blahodárné rostlině pocházejí z roku 1553, kdy se o ní ve své kronice zmiňuje španělský kronikář Cieza de León.

V posledních letech byl zaznamenán zvýšený zájem o produkty z této rostliny, která je využívána zejména jako doplněk stravy. U nás čerstvou macu bohužel neseženete, ale můžete zakoupit buď prášek, nebo kapsle.

Prášek pak můžete využít například k výrobě smoothie či jej přidat do koktejlů. A jak to bude pro vaše tělo dobré?

Klinické studie prokázaly její účinnost

Dle záznamů na stránkách National Library of Medicine byly provedeny experimentální vědecké studie, na jejichž základě lze této rostlině přisoudit pozitivní účinky v oblasti plodnosti, osteoporózy, paměti a péči o pokožku. Maca má mít také pozitivní vliv na vyrovnávání hormonů během menopauzy.

Podle serveru Very Well Health byly provedeny i studie, které prokázaly, že konzumace kořenu maca zmírňuje sexuální dysfunkce u žen vyvolané užíváním antidepresiv.

Server zmiňuje například studii zveřejněnou v Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine, dle které užívání antidepresiv může snižovat libido, způsobovat vaginální suchost a problém s dosažením orgasmu.

Studie zahrnovala 45 žen užívajících antidepresiva, kterým bylo denně podáváno buď placebo, nebo 3 gramy kořene maca. Na konci 12týdenní studie měly ty, které užívaly macu, nižší míru sexuální dysfunkce.

Na základě provedených klinických studií bylo také zjištěno, že rostlina zvyšuje množství a mobilitu spermií. V již zmíněné publikaci byla zveřejněna studie, která zahrnovala 69 mužů s nízkým množstvím spermií. Po 12 týdnech měli muži, kteří užívali kořen maca, významné zlepšení v pohyblivosti a množství spermií oproti mužům, kterým bylo podáváno placebo.

A abychom neřešili jen účinky v oblasti plodnosti, tak studie z roku 2015 uvádí, že konzumace 3,3 g kořene maca denně po dobu 12 týdnů vedla ke snížení krevního tlaku.

Maca může mít i vedlejší účinky

Jak však upozorňuje server Very Weel Health, může mít konzumace kořenu maca i vedlejší účinky. Mezi mírné a nejčastější vedlejší účinky patří bolest hlavy a střevní obtíže.

Objevily se však i informace o změnách v menstruaci, náladovosti, nervozitě a problémech se spánkem. Oproti nim však vystupují studie, dle kterých maca naopak zlepšuje náladu.

Jedna z takových studií je z roku 2016 a na 175 lidech bylo testováno, jak užívání této rostliny ovlivní jejich energii a náladu. Po 12 týdnech měli ti, kdo doplněk užívali, lepší náladu a více energie než lidé užívající placebo.

Výtažky z kořene maca mohou v těle působit jako estrogen, a tedy je nutné v některých případech její konzumaci konzultovat s lékařem. Pozor musí dávat ženy s rakovinou ženských pohlavních orgánů, děložními myomy či endometriózou.

Zdroj: National Library od Medicine, Jíme to, Very Well Health, Healthline

Autor: Soňa Jiroutová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články