Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Dopravu v Chotěboři vyhodnocuje mapová aplikace vyvinutá akademiky českobudějovické VŠTE

PR článek

Přesné, rychlé a graficky přehledně zpracované informace poskytuje mapová aplikace monitoringu dopravy, kterou pro Chotěboř na Havlíčkobrodsku vyvinuli na Katedře stavebnictví Vysoké školy technické a ekonomické v Českých Budějovicích.

„Mapová aplikace je založena na analytickém modulu AMG, který představuje efektivní a moderní nástroj pro sledování dat. Obsluha práce s daty je nenáročná a intuitivní,“ říká Michal Kraus, hlavní řešitel a vedoucí Katedry stavebnictví VŠTE.

Umožňuje analýzu průjezdů a tranzitů městem v intervalu od 5 minut až do 10 hodin. Data mají podobu grafů a lze je filtrovat podle denní doby a dnů, státní příslušnosti vozidla nebo podle místa vjezdu a výjezdu do města.

„Získáváme užitečný podklad pro další jednání o dopravě. Ať už jde o obchvat, parkování, ale i budování či úpravy tras pro cyklisty a pěší. Tedy i chodníky, přechody nebo komunikace,“ vysvětluje Ondřej Kozub, starosta Chotěboře.

Díky projektu vznikly i dva dokumenty. První hodnotí možné zavedení MHD ve městě včetně posouzení trasy a návrhu jízdních řádů, druhý mapuje potřeby mobility seniorů. Jeho součástí se stalo i dotazníkové šetření radnice mezi obyvateli.

„Konkrétní návrhy a doporučení z projektu postupně vyhodnotíme a využijeme pro další rozvoj města a zlepšení dopravní bezpečnosti, což se bez kvalitnějšího přístupu k plánovaným projektům neobejde. Máme priority, ale bude záležet na finančních možnostech, kdy a která opatření prosadíme a realizujeme,“ dodal starosta.

Informace po městě sbírá sedm kamer s centrálním řízením, rozmístěných vloni na hlavních příjezdových trasách. V současnosti aplikace nabízí dopravní data od května do července, kdy registruje více než 1,2 miliónu průjezdů.

Moderní aplikace vznikla ve spolupráci se společností TKP GEO v rámci projektu Bezpečná města pro chodce a seniory, vyhlášeném Technologickou agenturou ČR. K dispozici je volně na webu.

„Samosprávy tak mohou poměrně snadno zkoumat dopravní mobilitu na svém území a získat relevantní informace pro řešení vznikajících problémů. Zvláště v sídlech, kde nemají vlastní městskou hromadnou dopravu,“ vysvětluje Michal Kraus.

Analytický modul AMG, který využívá zaznamenaná a optimalizovaná data z kamerového systému, reaguje na požadavky samospráv a jejich odborů. „Kromě dopravní analýzy ho lze využít i k prezentaci a analýze demografických dat, kriminality, občanské vybavenosti i třeba odchytu toulavých zvířat,“ uvedl Robert Šinkner, ředitel TKP GEO. Aplikaci je možné přizpůsobit i pro jiná města nebo instituce řešící podobné problémy.

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Chotěboř, Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích, České Budějovice, okres Havlíčkův Brod, projekt, Michal Kraus, analýza, Technologická agentura ČR

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dopravu v Chotěboři vyhodnocuje mapová aplikace vyvinutá akademiky českobudějovické VŠTE  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.