Úvod Z DOMOVA Fico k prípadu Kaliňák: Sú tu snahy zlikvidovať opozíciu metódami fašistických a...

Fico k prípadu Kaliňák: Sú tu snahy zlikvidovať opozíciu metódami fašistických a autokratických režimov

Reprofoto: archív

Národná kriminálna agentúra (NAKA) obvinila v exministra vnútra Roberta Kaliňáka a Jozefa Brhela st. pre zločin podplácania. Podľa polície sú obvinení podozriví z poskytnutia úplatku osobe v riadiacej funkcii Finančnej správy SR.

Exminister vnútra a člen predsedníctva opozičného Smeru-SD Robert Kaliňák považuje obvinenie za nezákonné a nezmyselné. Povedal to na mediálnom brífingu. „Vydaním takéhoto uznesenia bol porušený Trestný zákon a Trestný poriadok,“ povedal Kaliňák. Tvrdí, že vyšetrovateľka zneužila svoju právomoc. Kritizoval, že mu nebolo umožnené preštudovanie spisu.

Kaliňák poznamenal, že prípad má všetky atribúty politického procesu. Hovorí o „vystrašenej“ vyšetrovateľke, o podvádzaní, falšovaní i vymýšľaní dôkazov. „Majú strach z pravdy. Držia pod krkom všetkých kajúcnikov,“ odkázal.

Predseda Smeru-SD Robert Fico poukázal na to, že obvinenie je postavené na individuálnej výpovedi exšéfa finančnej správy Františka Imreczeho „To, čo sa deje, nemá nič spoločné s demokraciou, ani s právnym štátom,“ zdôraznil Fico.

Obvinenie Kaliňáka označil za útok proti Smeru-SD i za útok proti politickej opozícii. Opakovane hovoril o snahách zlikvidovať opozíciu metódami, používaných vo fašistických a autokratických režimoch.

Kaliňákov advokát David Lindtner uviedol, že majú ťažkú pozíciu, keďže musia vyvracať niečo, čo sa podľa nich nestalo. Potvrdil Ficov názor, že obvinenie je  založené na jednej vete Františka Imreczeho. „Je to jedno z najznásilnenejších uznesení, aké som kedy čítal,“ skonštatoval Kaliňák.

„Je to rovnako povrchné, nezákonné, arbitrárne uznesenie, s akým sme sa stretli už v kauze Súmrak. Mysleli sme si, že po kauze Súmrak už väčšie právne dno nenastane, a tu musím povedať, že ide o skutočne absolútnu absenciu zdravého rozumu,“ poznamenal Lindtner.

Za šokujúce považuje, že nepoznajú meno dozorujúce prokurátora, odmietajú im ho vraj prezradiť. Nepoznajú ani mená svedkov. Absurdné politické obvinenie je podľa neho nezmyslené a vymyslené, bez akýchkoľvek dôkazov.