Úvod Z DOMOVA Prieskum: Voľby by vyhral Smer tesne pred Hlasom, do NR SR by...

Prieskum: Voľby by vyhral Smer tesne pred Hlasom, do NR SR by sa dostalo ešte šesť strán a hnutí

Foto: archív

Ako ukázal prieskum agentúry Polis Slovakia, v prípade, že by sa parlamentné voľby uskutočnili tento víkend, vyhrala by ich strana Smer-SD so ziskom 21 percent hlasov, čo by predstavovalo 39 poslaneckých kresiel v Národnej rade SR. Druhá v poradí by sa umiestnila strana Hlas-SD s 19,4 percentami a 36 mandátmi.

Hnutie Progresívne Slovensko by získalo 9,5 percenta hlasov a v zákonodarnom zbore by obsadilo 17 kresiel. Hnutie OĽaNO by volilo 7,2 percenta respondentov. Hneď za ním by nasledovalo hnutie Republika so 7,1 percentami. Oba politické subjekty by v parlamente obsadili po 13 kresiel.

Hnutie Sme rodina by volilo 6,5 percenta voličov, čo by znamenalo zisk 12 poslaneckých miest. Strana SaS dosiahla v prieskume 5,7 percenta a ako posledný subjekt by sa do NR SR dostalo KDH s 5,2 percentami. Obe by mali po 10 poslancov.

Pred bránami parlamentu by so ziskom 4,7 percenta hlasov skončila strana Aliancia. O takmer percento menej by mala SNS, za ňou by sa umiestnila Dobrá voľba a Umiernení s 3,5 percentami.

ĽSNS by si vybralo 2,3 percenta voličov. Za ňou sa umiestnili Život – národná strana a strana Za ľudí, ktorej by svoj hlas dalo jedno percento opýtaných. Menej než jedno percento by volilo Maďarské fórum, Národnú koalíciu, hnutie Socialisti.sk i stranu Vlasť.

Na voľbách by sa zúčastnilo 56 percent voličov. Ďalších 22 percent nebolo rozhodnutých a 22 percent opýtaných by sa na voľbách rozhodne nezúčastnilo. Agentúra Polis Slovakia prieskum predvolebných preferencií uskutočnila pre spravodajskú agentúru SITA.

V dňoch 28. januára – 1. februára 2023 vzorka 1.002 respondentov starších ako osemnásť rokov odpovedala na otázku: „Keby boli parlamentné voľby tento víkend, ktorú stranu, hnutie, alebo koalíciu by ste volili?“