MojAndroid

Pred oficiálnym odhalením vlajkovej série Samsung Galaxy S23 sa špekulovalo, že dané modely prídu s podporou pre satelitnú konektivitu. Tá slúži najmä na núdzovú komunikáciu v oblastiach bez pokrytia tradičnou mobilnou sieťou. Aký je dôvod absencie tejto technológie? Téme sa venovala stránka SamMobile.

Dôvodov na implementáciu satelitnej konektivity je momentálne málo

Hneď na úvod je potrebné zmieniť, že na vine nebude samotný čipset. Implementovaný procesor Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2 komunikáciu prostredníctvom satelitov plne podporuje. Počas rozhovoru s vedúcim pre biznis spoločnosti Samsung sa redakcia CNET opýtala aj na túto problematiku. Odpoveď bola nasledovná:

„Keď bude k dispozícii správne načasovanie, infraštruktúra a technológie budú na to pripravené, potom samozrejme pre Samsung Galaxy, našu mobilnú divíziu, by sme tiež aktívne zvážili prijatie tejto funkcie.“ 

Samsung Galaxy S23
Samsung Galaxy S23 | Zdroj: Michal Chabada

Juhokórejský gigant Samsung si teda nemyslí, že satelitná konektivita je nevyhnutnou súčasťou dnešných mobilných telefónov. Zároveň však nevyvracia, že v budúcnosti by sme sa jej mohli na Galaxy smartfónoch dočkať.

Je satelitná komunikácia vôbec pripravená na masové použitie?

Ako sme už zmienili, čip Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2 podporuje satelitnú konektivitu. Funkcia však bude sprístupnená na používanie až v druhej polovici aktuálne prebiehajúceho roka. Čipset pritom nie je jedinou hardvérovou požiadavkou na povolenie satelitnej komunikácie. Potrebné sú aj ďalšie nevyhnutné súčasti.

satelit družica
Satelit na obežnej dráhe Zeme | Zdroj: SamMobile.com

Samotný Google tiež natívne nepovolil túto vymoženosť v operačnom systéme Android. Malo by sa to však zmeniť s príchodom verzie Android 14. Séria Samsung Galaxy S23 teda túto funkcionalitu možno nedostala aj preto, že momentálne ešte nie je úplne dokončená pre masové využitie. Satelitnú komunikáciu momentálne umožňujú telefóny z radu iPhone 14 či vlajková loď Huawei Mate 50 Pro.

Huawei Mate 50 Pro
Huawei Mate 50 Pro | Zdroj: Miroslav Schwamberg

TM Roh, vedúci biznisu spoločnosť Samsung, na záver ešte ubezpečil, že novopredstavená séria Samsung Galaxy S23 využíva technológie potrebné na plnohodnotné zabezpečenie a disponuje špičkovými senzormi a anténami na bezproblémové využívanie 5G siete.

Náš tip
Séria Xiaomi 13: Toto sú predpokladané európske ceny

4.2.2023

Pravidlá diskusie

Portál MojAndroid.sk si vyhradzuje právo zmazať neslušné, rasistické a vulgárne príspevky, ako aj osobné útoky na redakciu, či diskutérov v komentároch pod článkom bez ďalšieho upozornenia. V prípade uverejňovania odkazov na externé stránky, je komentár automaticky preposlaný do redakcie na schválenie.

+