Hlavní obsah

Dobrovský & Šídlo: Co čekat od nové hlavy státu. A proč se nenechat unést kýčem

Foto: Paměť národa, Seznam Zprávy

Podcast Paměti národa připravují Jan Dobrovský a Jindřich Šídlo.

Reklama

Článek

Petr Pavel byl zvolen českým prezidentem. Co od něj čekat? Jaké nároky bychom na něj měli mít? V čem může spočívat jeho největší síla a v čem slabost?

Očekávání vede ke zklamání, v politické realitě obzvlášť. Zvolením Petra Pavla prezidentem jsme si uchovali šanci na západní ukotvení naší země. To je sama o sobě skvělá zpráva, jejíž význam lze sotva přecenit. Ale zároveň bychom si neměli myslet, že se tu odehrává nějaké pokračování listopadu 1989, i když to tak někteří po volbách v rovině emocí mohli pociťovat.

Do přímo zvoleného a v jistém smyslu „nepolitického“ kandidáta si může každý promítat své touhy. Mezi ně patří i nejasný pocit, že prezident může být – v kontrastu k běžnému politickému provozu – jakýmsi novým představitelem občanské společnosti. Svádí k tomu i fakt, že na rozdí od svých dvou předchůdců nový prezident nevzešel z líhně politických stran. Jeho výchozí pozice je tak poměrně svobodná, ale zároveň riziková.

„Prezidenta prověří první krize,“ říká Jindřich Šídlo a připomíná situaci v létě 2013 po prvním zvolení Miloše Zemana. „Zeman tehdy ukázal, jak se chová predátor. Člověk, který si přišel politiku podřídit.“

„Byla to pro něj příležitost zkusit si rychle zavést poloprezidentský systém, který by určoval tón politiky bez ohledu na to, která strana má zrovna v Parlamentu většinu,“ doplňuje Jan Dobrovský.

Poslechněte si další díl podcastu

Petr Pavel se od první chvíle bude chtít od éry Miloše Zemana razantně odlišit. Můžeme zřejmě počítat s jistým zklidněním politické diskuze. Jan Dobrovský ovšem varuje před přílišným optimismem.

„Nemá smysl nechat se unést kýčem. Představou, že prezident bude mimo politické strany, a protože s námi bude jednat laskavě, budou se nás půtky politických stran týkat méně. To je omyl. Právě to může být jedno z opravdu zásadních zklamání,“ vysvětluje Dobrovský.

Dává prezidentovi sílu, nebo slabost, pokud nemá zkušenost z komunikace s vládami nebo s Parlamentem? Měl by se změnit rozsah jeho pravomocí? A co by si Petr Pavel mohl vzít dobrého z éry prezidenta Václava Klause?

Poslechněte si celý díl podcastu Dobrovský & Šídlo v přehrávači v úvodu článku.

Dobrovský & Šídlo. Podcast Paměti národa

Váš oblíbený podcast z produkce Paměti národa. Pravidelná dávka názorů, vzpomínek, informací a sentimentu. Od devadesátých let po současnost. Čím jsme si prošli a jak jsme to přežili? Politika a historie v unikátním mixu.

Poslouchejte ho na Seznam Zprávách, Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích.

Reklama

Související témata:

Doporučované