Trump: Putin byl do války s Ukrajinou vtlačen Bidenem, mír bych sjednal za 24 hodin

Ruský prezident Vladimir Putin byl do války s Ukrajinou vtlačen americkou hlavou státu Joem Bidenem a jeho vyjádřeními. V rozhovoru pro americké pravicové médium Right Side Broadcasting Network (RSBN) to prohlásil exprezident Donald Trump. Dále přišel s tvrzením, že by mír mezi Ukrajinou a Ruskem prý dokázal vyjednat během 24 hodin. Nechtěl ovšem prozradit, jak by toho dosáhl. Trump se aktuálně snaží opět nakopnout svoji politickou kariéru a hodlá znovu usilovat o prezidentský úřad.

Bidenův předchůdce v Bílém domě na téma války na Ukrajině promluvil v rozhovoru pro stanici RSBN, která je označována za konzervativní, pravicovou a hlavně otevřeně podporující Donalda Trumpa.

„Upřímně, nemyslím si, že to Putin chtěl udělat. Myslím, že do toho (války) byl tak trochu vnucen vyjádřeními Bidena,“ prohlásil americký exprezident o invazi, kterou Rusko zahájilo 24. února loňského roku. Kromě toho v interview také řekl, že válka by prý „nikdy nezačala, kdyby on zůstal americkým prezidentem“.

Trump také v rozhovoru pronesl, že kdyby opět seděl v Bílém domě, dokázal by prý vyjednat mír za jediný den. „Dá se to udělat do 24 hodin. Musí se tak učinit z prezidentského úřadu. Musíte je oba (ruského prezidenta Vladimira Putina a ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, pozn. red.) dostat do jedné místnosti. A tam jim můžete říct něco, co teď nebudu odhalovat, co zaručeně ukončí tuto válku, a to okamžitě,“ pokračovala bývalá americká hlava státu.

ČTĚTE TAKÉ: Západ ovládl strach, tvrdí odborníci. Pomalými dodávkami zbraní válku na Ukrajině prodlužuje

Podobnou rétoriku používá Trump již delší dobu. Tvrdí, že by dokázal zajistit mír na Ukrajině, přestože se o něj již měsíce snaží špičky západních mocností, leč neúspěšně.

Jeho slov o rychle zajištěném míru si všimla mimo jiné i ruská agentura TASS, která je hojně citovala. Ruští zpravodajci se také zaměřili na Trumpovo tvrzení, že by neposílal na Ukrajinu pomoc v hodnotě milionů dolarů, jak činí Bidenova administrativa. Ta je podle dosavadních údajů největším dárcem Kyjeva, co se týče pomoci ve válce. Trump by podle TASS navíc ukončil protiruské sankce, kdyby k tomu měl moc.

Trump usiluje o návrat do Bílého domu

Trump v roce 2020 prohrál prezidentské volby proti kandidátovi demokratů a bývalému viceprezidentovi Joeu Bidenovi. Poražený republikán, který obýval Bílý dům od ledna 2017 do ledna 2021, tehdy odmítl uznat vítězství svého soupeře a označoval volby za zmanipulované. Jeho odpor vyvrcholil 6. ledna 2021, pouhé dva týdny před nástupem Bidena, kdy Trumpovi příznivci po jeho burcujícím projevu násilně vtrhli do budovy Kapitolu, v níž právě jednali nejvyšší američtí zákonodárci.

Při násilnostech zemřelo pět lidí a dalších zhruba pět desítek utrpělo zranění. Politici museli být evakuováni a na místě následující týdny držela stráž i Národní garda. Trump ani poté nepřijal zodpovědnost a navíc dodnes výsledky voleb neuznal. Přesto Bidenovi ustoupil a demokratický kandidát byl jmenován novým prezidentem. Trump se však jeho inaugurace neúčastnil.

Od té doby otevřeně říká, že se chce do Bílého domu vrátit. Příští prezidentské volby v USA se mají konat již na podzim 2024. Joe Biden původně říkal, že by už o post neusiloval kvůli svému pokročilému věku (aktuálně mu je 80 let, pozn. red.), ale v případě, že by proti němu opět stál Trump, by prý kandidaturu zvažoval.

Tagy: