Capitův konec ve Williamsu? Důvodem byla i únava | Foto: Getty Images / Alex Bierens de Haan

Foto: Getty Images / Alex Bierens de Haan

Capitův konec ve Williamsu? Důvodem byla i únava

Dnes už bývalý šéf Williamsu Jost Capito v rozhovoru pro německý AutoBild poodhalil další z důvodů, který ho dovedl k rozhodnutí opustit britskou stáj. Za odchodem čtyřiašedesátiletého manažera stál i velmi náročný pracovní program.

Capito v roce 2020 vystřídal v čele Williamsu Simona Robertse, následně však tým z Grove opustil po dvou letech na konci sezony 2022.

Jak sám německý manažer řekl pro AutoBild, únava nasčítaná z našlapaného závodního kalendáře ho jen utvrdila v tom, že dlouhodobě činný v seriálu zůstat nechtěl.

„Samozřejmě že při pohledu zvenčí o tom nezískáte tu správnou představu, já však každopádně prohlásil, že svoji pozici chci zastávat dva, maximálně tři roky,“ rozpovídal se Capito.

„Celkově je prostě takové množství závodů velmi únavné a dostat tým zpět na vrchol, to zabere déle než tříleté období.“

Doba Capitova působení byla sice krátká, nicméně Williams se pod jeho vedením odrazil ode dna až ke kurióznímu druhému místu z GP Belgie 2021, které pro britskou stáj především díky skvělé kvalifikaci získal George Russell. Dlužno ovšem dodat, že o závodění se v deštěm bičované a předčasně ukončené Velké ceně opravdu mluvit nedalo.

Zásadnější bylo pro Williams v sezoně 2021 konečné osmé místo v poháru konstruktérů před Alfou Romeo a Haasem.

Capito považuje svoji éru úspěšnou i díky finanční stabilizaci týmu.

„Já prostě věřím tomu, že stavět můžete až na tom, že zajistíte financování. Byl jsem přesvědčen, že toho jsme dosáhli a také jsem to takto komunikoval směrem k představenstvu. Řekl jsem jim, že nyní mají dobrý základ a k tomu teď potřebují někoho, kdo na mě naváže a na dlouhou dobu se postaví do čela,“ poodhalil bývalý šéf Williamsu další faktor z pozadí jeho odchodu.

Britská stáj následně jako Capitova nástupce představila Jamese Vowlese, bývalého šéfa stratégů Mercedesu.

„S Jamesem jsem už úzce spolupracoval, stejně tak s Mercedesem a jejich piloty. On je velmi kompetentní osobou. Mám ho moc rád, je to též dobrý člověk,“ řekl německý manažer na adresu nového šéfa tradiční britské stáje.

Doporučujeme

Články odjinud