Úvod Zaujímavé PET fľaše a ďalšie plastové výrobky ohrozujú naše zdravie

PET fľaše a ďalšie plastové výrobky ohrozujú naše zdravie

Foto: archív

Plasty sa stali bežnou súčasťou nášho života a pri každodennom používaní výrobkov z nich si mnohokrát neuvedomujeme, že viaceré z nich môžu ohroziť naše zdravie. Jedným z takýchto materiálov je polyetylén. Uvoľňuje totiž nebezpečný bisfenol A, spôsobujúci onkologické ochorenia, ale aj cukrovku alebo astmu.

Takisto môže narušiť hormonálnu rovnováhu v tele. U mužov spôsobuje úbytok spermií, čím znižuje ich plodnosť. U žien obmedzuje tvorbu hormónu estrogén v organizme, čo vyvoláva predčasné dospievanie, ale aj starnutie.

Bisfenol A je organická chemická zlúčenina, používajúca sa pri výrobe plastov – nielen PET fliaš, ale aj dóz na potraviny, plastových príborov či športových pomôcok. Do nášho tela sa môže dostať najmä pri pití z plastovej fľaše. Nebezpečenstvo hrozí predovšetkým vtedy, keď je plastová fľaša vystavená vyšším teplotám, napríklad pri nevhodnom skladovaní nápojov a balenej vody v obchode.

Odborníci odporúčajú nepiť vodu z plastových fliaš, vystavených na priamom slnku. Tiež radia obmedziť plasty v kuchyni na minimum a nahradiť ich výrobkami zo skla alebo kvalitnými antikorovými nádobami. Plasty nepatria do mikrovlnky a nie sú vhodné na horúce jedlá a nápoje.