Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Tonale začíná plnit očekávání Alfy Romeo. Eviduje 35 tisíc objednávek

Dominik Kovář
Diskuze (41)

Alfa Romeo rozšířila své portfolio o kompaktní crossover Tonale s cílem zamířit na větší masu lidí a zdvojnásobit celkové prodeje. To se začíná dařit.

S trochou nadsázky je Alfa Romeo Tonale pro italskou automobilku přechodným mostem k nové éře zahrnující elektrifikaci. Jako první model v historii značky totiž nabízí hybrid a plug-in hybrid. Automobilka si navíc dala za cíl, že se zcela novým modelem a technologiemi zvýší prodeje hned dvojnásobně.

Tonale spadá do kategorie, kde se ročně prodá 2,5 až 3 milionů vozů po celém světě. A právě proto se již od prvního roku těší velké poptávce. Momentálně se Alfa Romeo Tonale prodává v Evropě a Japonsku. Objednat už ho lze také na americkém trhu, kde mu bude konkurentem koncernové dvojče Dodge Hornet

Video se připravuje ...

Továrna v italské obci Pomigliano d‘Arco, kde se Tonale vyrábí, zaznamenala v minulém roce nárůst výroby o 34 % a vyprodukovala 165 tisíc vozidel. Model Tonale se na tomto množství podílí 20 tisíci kusy, zbytek obstarává zmíněný Dodge Hornet a italská klasika Fiat Panda.

Během prvního roku modelu Tonale se jej v Evropě prodalo celkem 11.171 kusů. V listopadu loňského roku bylo zároveň oznámeno, že zákaznické objednávky dosáhly hranice 35 tisíc. Tento úspěch také znamená, že se 1.600 dočasně propuštěných zaměstnanců továrny znovu vrátí do práce, jelikož se pro splnění poptávky musí navýšit výroba na 400 kusů za den. 

Mimo zdvojnásobení prodejů a elektrifikování celého portfolia si Alfa Romeo přeje být globální značkou. V číslech to znamená, že do konce tohoto desetiletí chce mít podíl prodejů mimo Evropu na hodnotě 40 %, zatímco za rok 2021 se jednalo pouze o 18 %.

Dominik Kovář
Diskuze (41)

Doporučujeme

5. 2. 2023 21:50
Re: Je dobře…
Souhlasím, ale ten automat mi nevadí. Upřednostňuje zadek a když jí naložíš, přesně tam, kde je to potřeba se chová skoro jako čistá zadokolka. Měl jsem ale také stejné obavy.
Avatar - speedfred
5. 2. 2023 20:16
Re: Koukám, jakej se pod článkem o Tonale rozhořel spor...
Áno súhlas s tým predkom a hlavne svetlami, zadná partia mi príde ale nejaká taká no….nesedí mi moc. Ja ale vcelku SUV moc nemusím.
5. 2. 2023 19:38
Re: Koukám, jakej se pod článkem o Tonale rozhořel spor...
No, pro mě je hybridní Alfa naproto nepřijatelná, nehledě na to, že bych si rozhodně od Alfy nekoupil ani žádné SUV, ale jedině klasický sportovní sedan s čistě benzinovým čtyř (nebo případně šestiválcem)!
Avatar - Emel
5. 2. 2023 18:43
Re: Koukám, jakej se pod článkem o Tonale rozhořel spor...
Psal jsem to vedle - viděl jsem na salonu Tonale vedle Stelvia a za mě je to jasné vítězství pro Tonale, přední světla jsou mnohem mnohem lepší.
Avatar - Emel
5. 2. 2023 18:42
Re: Je dobře…
Taky bych se šel projet kombíkem v manuálu. A pak by záleželo na nabídce... ceníkově byla přece jen poněkud drahá a pokud člověk chtěl aby to k něčemu vypadalo (světla, kola a tak... a nějaký funkční základ, třeba slavný paket klíma), tak se cena začala šplhat dost vysoko. Ale reálné ceny prý byly celkem ok.