Fotbalové Pardubice proti vedoucí Slavii otevřely zrekonstruovaný stadion

foto Utkání 18. kola první fotbalové ligy: FK Pardubice - Slavia Praha, 4. února 2023, Pardubice.

Pardubice - Fotbalové Pardubice proti vedoucí Slavii slavnostně otevřely zrekonstruovaný Stadion Arnošta Košťála, podle jednoho ze sponzorů také zvaný jako CFIG Arena. Východočeši od historického postupu mezi elitu v létě 2020 hráli dva a půl roku v azylu v pražském Ďolíčku, domovském stadionu Bohemians 1905. Nejvyšší soutěž se v Pardubicích naposledy hrála v roce 1969.

Fotogalerie

Slavnostnímu otevření předcházel doprovodný program, klub představil i nového maskota. Několik minut před úvodním výkopem utkání 18. kola první ligy přišli na trávník představitelé fotbalového klubu Vladimír Pitter a Vít Zavřel, předseda Fotbalové asociace ČR (FAČR) Petr Fousek, výkonný ředitel Ligové fotbalové asociace Tomáš Bárta, předseda Národní sportovní agentury Ondřej Šebek, pardubický primátor Jan Nadrchal (ANO) a jeho náměstek Jakub Rychtecký (Žijeme Pardubice/ČSSD). Po krátkých proslovech přestřihli symbolickou pásku.

Přestavba pardubického stadionu, vybudovaného v letech 1930 až 1931, započala předloni v prosinci. Práce na rekonstrukci celkem stály město 424 milionů korun. Fotbalový klub bude stadion spravovat sám.

"Znovu je namístě poblahopřát pardubickému klubu, městu i celému kraji k tomu, že zde vyrostl takový stadion. Považuji to za výbornou zprávu nejen pro místní profitobal, ale také pro zdejší krajský fotbalový svaz a celý pardubický region. Místní mohou být na rekonstrukci pyšní. I proto, že takové projekty není jednoduché realizovat a v minulosti jich v Česku mnoho nevzniklo. Važme si proto takových událostí, které pomáhají rozvíjet naši fotbalovou infrastrukturu," uvedl Fousek v tiskové zprávě.

"V nejbližší době oslovíme také UEFA, aby se zde uskutečnila její inspekce a pardubický stadion získal nutnou certifikaci pro pořádání zmíněných mezistátních utkání. Budeme v tomto ohledu maximálně nápomocni a věříme, že se v brzké době v Pardubicích některý z našich reprezentačních týmů představí a najde zde perfektní zázemí i fanouškovskou podporu," přidal dlouholetý funkcionář.

Stadion má parametry pro utkání nejvyšší soutěže, vedle je tréninková plocha pro fotbalisty i jiné sportovce. Vznikla nová jižní, severní a východní tribuna, stavební firma opravila hlavní západní tribunu. Kapacita je 4620 diváků, zápas se Slavií se vyprodal. Pražané duel 18. kola vyhráli 2:0.

"Užili jsme si to, ale prohráli jsme. Jsme jednoznačně zklamaní. Na bod jsme měli. Lidi byli skvělí, plný stadion, i pro Slavii to bylo příjemné, skvělý trávník. Stadion pro Pardubice je pecka, bomba. Věříme, že na Zlín přijde zase plno, fanoušci nám pomůžou a konečně vyhrajeme," řekl pardubický trenér Radoslav Kováč na tiskové konferenci. Za dva týdny jeho tým přivítá na novém stadionu předposlední Zlín, na nějž ztrácí tři body.

Nový domov východočeského klubu ocenili i slávisté. "V první řadě chci Pardubicím pogratulovat ke stadionu. Zaslouží si ho, za každou novinku v českém fotbale jenom dobře. Byl jsem tady naposledy před víc než 20 lety na Xaverově ve druhé lize. Zdeněk Houštecký (Trpišovského současný asistent ve Slavii) dal gól na 2:2, což byl zázrak, moc jich nedal. Martin Třasák, náš kondiční trenér, proti němu hrál levého beka. Vypadá to tu úplně jinak než tehdy," uvedl trenér Pražanů Jindřich Trpišovský.

"Jezdil jsem do Pardubic dlouhodobě, když ještě tady byl Martin Svědík (nynější trenér Slovácka) ve třetí lize. Je super, že Pardubice jsou dneska v lize a že mají stadion. Je to druhá nejlepší zpráva dneška po tom, že jsme vyhráli," doplnil Trpišovský.

Kritiku vzbudila podoba sektoru pro hostující příznivce, který je obehnaný pletivem a sítí. Zkritizoval ji i slávistický šéf Jaroslav Tvrdík, jenž během sobotního duelu šel podpořit fanoušky vršovického celku přímo do sektoru. Po jeho boku sledoval utkání i obránce Jan Bořil, který kvůli zranění odehrál poslední soutěžní zápas v říjnu 2021.

"Když jsem se dozvěděl, že tam půjde, tak jsem říkal, že je blázen, že tam bude stát v takové zimě. Je to super vůči našim fanouškům. Ukazujeme, že jsme rodinný klub. Že tam šel, je krásné gesto. Moc si ho vážím a myslím si, že i ostatní lidi," prohlásil gólman Slavie Ondřej Kolář, který si loni v září vzal Tvrdíkovu dceru Janu.

K Tvrdíkově gestu se vyjádřil i Trpišovský. "Říkal jsem mu, že bude mít blbý výhled a že je to škoda, že z fotbalu moc mít nebude, což mi po zápase potvrdil. Zase je dobré, že si to vyzkoušel. Možná je to návod pro některé jiné lidi, aby si to vyzkoušeli, jestli jsou tyhle věci nutné. Važme si lidí, kteří chodí na fotbal, ať mají komfort. Samozřejmě se pak podle toho musí chovat, to je zase jiná otázka. Upřímně, kdybych šel na fotbal, tak bych si tohle místo určitě nevybral," konstatoval někdejší kouč Žižkova či Liberce.

Pardubický "stánek" dříve nesl několik jmen, například Masarykův všesportovní stadion či Letní stadion. V závěru minulého roku rozhodlo městské zastupitelstvo o změně jeho názvu. Nově se jmenuje po protinacistickém odbojáři a funkcionáři někdejšího klubu SK Pardubice Arnoštu Košťálovi.

Současný klub FK Pardubice vznikl spojením tří celků až v roce 2008. Před jeho postupem do nejvyšší soutěže v roce 2020 se první liga v Pardubicích naposledy hrála v roce 1969.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 19.04.2024 ČTK

Reklama

8°C

Dnes je pátek 19. dubna 2024

Očekáváme v 21:00 5°C

Celá předpověď