Hlavní obsah

Můžou pomoci s opary či afty. Lékařka popisuje zkušenosti s homeopatiky

Foto: Shutterstock.com

Někteří lékaři kombinují klasickou léčbu s homeopatií. Ilustrační fotografie.

Reklama

aktualizováno •

Lze kombinovat klasickou léčbu s homeopatiky? O svých zkušenostech mluví lékařka Jana Sudková v aktuálním vydání podcastu MUDr.ování.

Článek

Říká se, že léčená rýma trvá sedm dnů, neléčená týden. Je to jedno z nejběžnějších onemocnění, se kterým se během roku setká snad každý. A projevy dokážou být skutečně otravné. Plný nos, kašel, bolest hlavy. Zastánci homeopatie by vám v takovém případě doporučili alternativní léčbu.

Zatímco u klasických léků je před jejich schválením vyžadován důkaz účinnosti, homeopatika jsou založena na tradici. Státní ústav pro kontrolu léčiv uvádí, že v Česku jsou homeopatické přípravky (v souladu s evropskou legislativou) prodávány na základě kontroly kvality, nikoli kontroly účinnosti.

Homeopatika a placebo

Homeopatika fungují na principu ředění vybraných ingrediencí. Obvykle tak dlouho, že v přípravku nezůstane žádná stopa po původní látce. Z toho důvodu je homeopatie často považována za pseudovědu.

Ve většině vědeckých studií se neprokázalo, že by měla homeopatika vyšší účinnost, než tzv. placebo. Například metastudie z roku 2015 zjistila: „Nebyl nalezen žádný spolehlivý důkaz z výzkumu na lidech, že by homeopatie byla účinná při léčbě zdravotních potíží. (…) U některých zdravotních stavů studie uvádějí, že homeopatie není účinnější než placebo. U jiných zdravotních stavů existovaly studie s nízkou kvalitou, které uváděly, že homeopatie byla účinnější než placebo nebo stejně účinná jako jiná léčba. Na základě svých omezení však tyto studie nebyly spolehlivé pro vyvození závěrů o tom, zda je homeopatie účinná.“

Homeopaté někdy argumentují tím, že pozorují účinky homeopatik u dětí nebo zvířat, a tak se podle nich nemůže jednat o placebo efekt. Studie ale ukazují, že placebo efekt – tedy zlepšení stavu po podání nefunkčního léku – je pozorován i u zvířat a u malých dětí.

Homeopaté proto spíše než o vědeckých důkazech mluví o svém osobním pozorování a osobní zkušenosti. „Ta je při léčení hodně důležitá. Říká se, že teprve po deseti letech praxe je lékař schopen znalosti nabyté při studiu uplatnit v plné míře právě proto, že již získal dostatek zkušeností,“ vysvětluje Jana Sudková, která ve své praxi předepisuje kromě klasické léčby i homeopatickou. A není to ale buď, anebo. Tyto dva směry se totiž krásně doplňují.

MUDr. Jana Sudková

Praktická lékařka pro děti a dorost pochází z Prahy, ale usídlila se i se svou praxí na severu Čech v Chlumci.

Kromě lékařské fakulty vystudovala mezinárodní školu klinické homeopatie CEDH. Je členkou České lékařské homeopatické společnosti.

Foto: MUDr.ování, Seznam Zprávy

Členka České lékařské homeopatické společnosti Jana Sudková.

Důležitá je důvěra a vztah mezi pacientem a lékařem. Je nutné umět přesně popsat, jaké máte potíže, a nesmí vás překvapit, když se vás doktor bude ptát i na takové věci, které byste jindy nečekali, třeba i jak se cítíte po psychické stránce. Na základě takto nabytých informací a zkušeností lékař zjistí, co by pro vás bylo nejlepší vyzkoušet.

„Homeopatika se nejvíc osvědčila na věci, kde nemá klasická medicína až tak velkou škálu možností, co nabídnout. Což jsou třeba opary nebo afty, které jsou pravděpodobně způsobeny virovou infekcí, neexistují na ně léky a my pouze zmírňujeme příznaky,“ popisuje Sudková, kdy se podle ní vyplatí po homeopaticích sáhnout.

V některých případech je podle Sudkové dokonce můžete užívat i preventivně. Konkrétně se jedná například o již zmíněné opary na rtu. Každý, kdo na opary trpí, vám řekne, že přesně dokáže odhadnout, že se to blíží. V takovou chvíli si podle Sudkové můžete homeopatikum vzít jako prevenci. Ne snad, že by se vznikající opar zastavil, ale jeho průběh bude mírný a rychleji se zahojí, myslí si Sudková.

A kdo je nejlepší cílovou skupinou? Mohou homeopatika nahradit třeba antibiotika? Poslechněte si podcast MUDr.ování v úvodu článku, kde byla hostem praktická lékařka Jana Sudková.

MUDr.ování

Rozhovory o zdraví se zdravým nadhledem. Publicistky Lucie Šilhová a Marie Irová zpovídají lékaře a další odborníky v podcastu MUDr.ování a s jejich pomocí hledají odpovědi na otázky, které zajímají většinu z nás. Každou středu v 11:00 na Proženy.cz, na Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích, jako jsou SpotifyApple Podcasts.

Oprava: V článku jsme opravili nepřesnou formulaci a doplnili vysvětlení principu homeopatie.

Reklama

Doporučované