Rezignujte, vyzvala Schillerová Válka kvůli nedostatku léků. Kalousek se ostře ohradil

Ministr zdravotnictví a vicepremiér Vlastimil Válek (TOP 09) nezvládá svoji funkci a měl by rezignovat. To si myslí šéfka poslaneckého klubu hnutí ANO Alena Schillerová. Svou výzvu k odstoupení, kterou uveřejnila na Twitteru, vysvětlila údajně nezvládnutou situací s nedostatkem léků v lékárnách, kritizovala také to, že Válek nekomunikuje. Ministr výzvu k rezignaci odmítá. Svého stranického kolegu hájí bývalý předseda TOP 09 a exministr financí Miroslav Kalousek.

„Od podzimu minulého roku jsme varovali ministra Válka, že je tady problém s nedostatkem léků, který prostě musí řešit. On ale svým hraním Solitairu na mobilu budil dojem, že má všechno pod kontrolou. Natvrdo ignoroval doporučení našich expertů stejně, jako to z trucu dělají všichni ostatní ministři vlády Petra Fialy (ODS),“ napsala v sobotu na Facebook Schillerová.

Ta dále ministru zdravotnictví vyčetla, že nedorazil na setkání některých politiků společně se zástupci například České lékařské komory, České lékárnické komory a dalších oborových institucí.

„Odborníci byli v šoku a během setkání se netajili tím, že takovou ignoranci ze strany ministra ještě nezažili. Nejen vůči opozici, ale i vůči těm, kteří pracují v první linii a kteří očekávají od svého ministra podporu nebo alespoň nějaký náznak strategie,“ pokračovala Schillerová. Kromě toho označila Válka za cynického a dodala, že od něj „nemůžeme čekat výkony“.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Prymula: Regulace reexportů léčiv je nutná, měla být už dávno. Nedostatky skončí až v dubnu

Už v pátek pronesla kritiku na stejnou adresu pro TN.cz. „Absolutně to nezvládá. Osobně říkám, že by měl rezignovat. Skutečně nezvládl situaci,“ řekla bývalá šéfka resortu financí. „Díváme se na příběhy zoufalých matek, které s nemocnými dětmi objíždějí lékárny,“ doplnila nynější předsedkyně poslaneckého klubu hnutí ANO.

Přátelé, vyzvala jsem ministra zdravotnictví Vlastimil Válek k rezignaci, protože svou funkci absolutně nezvládá. Toto...

Posted by Alena Schillerová on Saturday, February 4, 2023

Kalousek: Potíže s léky mají všechny evropské země

Redakce CNN Prima NEWS požádala Válka o reakci. „Výzva k rezignaci je nesmyslná. Nedostatek léků tak jako ostatní vlády v Evropě řešíme, a to velmi aktivně,“ sdělil redakci Válkův mluvčí Ondřej Jakob s tím, že zástupci resortu takřka denně jednají s distributory či lékárníky.

Za svého stranického kolegu se postavil exministr financí Miroslav Kalousek. Ten na Twitteru připomněl, že léková krize není pouze v Česku, ale po celé Evropě. „Potíže mají všechny země v Evropě a český ministr zdravotnictví si ve srovnání s ostatními ministry v EU vede velmi dobře,“ hájil současného šéfa resortu zdravotnictví Kalousek.

Navíc proti Schillerové přešel do útoku. „Doložitelně můžeme tvrdit, že žádný ministr financí v EU nepoškodil strukturu svého rozpočtu tak, jako vy jste poškodila tu naši,“ reagoval na opoziční poslankyni.

Někdejší šéfka státní kasy si jeho slova nenechala líbit a vzkázala mu, že to má zase popletené. „Zkuste to jít nabulíkovat těm lidem, kteří musí jezdit pro běžné léky pár kilometrů za hranice. Vlastimil Válek to nezvládl řešit ani v rámci předsednictví, ministři zdravotnictví zemí EU to ale pochopili a začali dělat opatření. Váš ministr zatím stále spí,“ pronesla směrem ke Kalouskovi Schillerová.

Které léky mizí z pultů?

Odborníci se k tématu nedostatku léků vyjadřují různě. „Situace se dala očekávat, protože nemusí být člověk velký vzdělanec a odborník, aby pochopil, že když přestaneme dodržovat protiepidemická opatření, tak se asi v zimním období rozšíří vlna respiračních onemocnění,“ řekl novinářům prezident České lékařské komory Milan Kubek. Prý „je smutné, že se ministerstvo zdravotnictví nepřipravilo“.

Viceprezident České lékárnické komory Martin Kopecký na sociální síti Twitter na Schillerovou zareagoval slovy, že situace není černobílá. „Problémy s antibiotiky hlásí kolegové z Německa i Rakouska, Polsko má zase problémy s inhalačními léky, kterých je zase dostatek u nás. Každá země má s léky své problémy a z jiných příčin,“ komentoval Kopecký.

Česko aktuálně řeší například nedostatek antibiotik, ale také dětských léků, z lékárnických pultů pak mizí také léky na astma, epilepsii či cukrovku. Nedostatek medikamentů kvůli výpadkům ve výrobě postihl takřka celou Evropu. „Z krátkodobého hlediska řešení vidět není, problém je po celé Evropě. Trochu žasnu, že se nepodařilo predikovat sezonu. V celku není dramaticky horší, pouze se zkumulovala do několika týdnů až měsíců,“ podivoval se ve vysílání CNN Prima NEWS epidemiolog a exministr zdravotnictví Roman Prymula.

Zlepšení situace očekává až v dubnu. „V té době by měly dorazit dodávky, které se doposud nepodařilo získat. Zároveň již nebude probíhat dramatická respirační epidemie,“ vysvětlil Prymula.

Tagy: