OBRAZEM: Život pod Bachmutem. České fotky zachytily otřesný život civilistů ve sklepech

Tma, zima a dunění ruského i ukrajinského dělostřelectva nad hlavami. Zatímco na povrchu zuří nelítostné boje o osud Bachmutu, ve sklepech a krytech přežívají celé rodiny civilistů, včetně dětí. Čeští dobrovolníci z projektu Mise Ukrajina dovezli místnímu obyvatelstvu i vojenské osádce zásoby jídla či teplé oblečení, svou návštěvu zdokumentovali na několika fotografiích. Podívejte se na snímky, které poskytli redakci CNN Prima NEWS.

Dobrovolníci z projektu Mise Ukrajina zamířili do Bachmutu na východě Ukrajiny ještě předtím, než ruská armáda zničila všechny bezpečné zásobovací trasy do města. Tehdy se jim podařilo dostat do několika sklepních bunkrů, ve kterých se skrývali místní obyvatelé. Na jejich žádost dovezli z České republiky zásoby na studenou zimu – především teplé oblečení, jídlo, drogerii, ale také i generátory či plynové vařiče.

„V tomto bunkru žilo 17 lidí různých věkových skupin. Od dětí mladšího školního věku až po seniory. Nikdy neví, kdy do domu nad nimi přiletí raketa či dělostřelecký šrapnel. Netuší, zda zrovna dnes dům nad nimi nezavalí vchod do sklepa a oni nezůstanou uvězněni. Matky netuší, jestli jejich dítě, které se šlo nahoru nadechnout čerstvého vzduchu, přijde zase zpět po schodech dolů,“ popsali čeští dobrovolníci svou zkušenost z nástupu Bachmutu.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Exkluzivní zpověď Čecha o cestě do Bachmutu: Přijet dřív, byli bychom mrtví. Všude byla suť

Projekt Mise Ukrajina

Prakticky od začátku války se čeští dobrovolníci z Mise Ukrajina snaží zapojit do dobročinných aktivit. Náklady na převoz ukrajinských uprchlíků a potřebného humanitárního i vojenského materiálu Češi financují skrze vlastní sbírky. Více informací o projektu, podrobnosti o dosavadních aktivitách a číslo transparentního účtu najdete na webu miseukrajina.cz či na Facebooku, Instagramu a Twitteru organizace.

Ze studených podzemních místností si obyvatelé města udělali provizorní obýváky, kuchyně a koupelny. Bez generátorů a plynových vařičů si ale nemohli ani rozsvítit, uvařit či vyprat. „To má za následek řadu dalších problémů. Jsou to tedy hlavně generátory, oblečení a ložní prádlo či léky, které je třeba do těchto míst dodávat,“ uvedli Češi.

Bunkr z jednoho z bachmutských sklepů si udělala také místní zdravotní sestra a její 80letá matka. Těm čeští dobrovolníci dovezli především léky a trvanlivé potraviny. Ačkoliv coby sestra polní nemocnice dostává dostatečný plat na to, aby živila své příbuzné na západě Ukrajiny, její matka potřebuje asistenci a zvýšenou péči.

„Bunkr nemá generátor, a tudíž ani žádné světlo nebo teplou vodu. Jediným zdrojem těchto dvou věcí je svíčka či plynový vařič. Při odjezdu nás žádaly o vlhčené ubrousky, budeme-li se vracet. Na frontě jsou nyní velmi cenným zbožím, stejně jako v přilehlých oblastech – slouží totiž k základní hygieně v období, kdy není možné se normálně vykoupat,“ podotkli dobrovolníci. Ti dovezli teplé oděvy a další zásoby i lidem, kteří zůstali ve svých bytech – zuřivé válce navzdory. Celou fotogalerii z bunkrů můžete zhlédnout výše.

Suť, kousky kovu a doutnající budovy

Svou cestu do Bachmutu čeští dobrovolníci popsali exkluzivně redakci CNN Prima NEWS. Jak sám řekl Marek Wiesner, který vede projekt Mise Ukrajina, místy měl celý jeho doprovod namále.  „Kdybychom touto cestou jeli třeba o dvě hodiny dříve a neměli s sebou našeho průvodce, mohlo nás to všechno prošpikovat a byli bychom mrtví,“ řekl reportérovi.

Tehdy se město připravovalo na drsné pouliční boje, což ilustrovaly všudypřítomné vojenské hlídky či zakamuflovaná bojová vozidla pěchoty. „Zarazilo mě, že zatímco město hořelo, venku normálně chodili lidé. Viděl jsem, jak žena vede své dítě za ruku, aniž by hnula brvou. Jsou to lidé, kteří v Bachmutu zůstali, smířili se s realitou války a snaží se nějak fungovat,“ poukázal na nevšední kontrast Wiesner.

Celý rozhovor s Markem Wiesnerem o jeho poslední cestě do Bachmutu si můžete přečíst zde. Projekt Mise Ukrajina můžete podpořit na jeho facebookové stránce či na transparentním účtu 4005004017/5500.

Tagy: