Hlavní obsah

Nagano. Co víte o největším hokejovém úspěchu? Zkuste si kvíz

Přílet hokejistů z Nagana v roce 1998.

Reklama

Před pětadvaceti lety, v únoru 1998, se v Japonsku hrál Turnaj století. A přinesl českému hokeji největší úspěch jeho historie. Pojďte si ho připomenout.

Článek

O hokejovém turnaji na olympijských hrách v Naganu 1998 se mluví jako o „Turnaji století“.

V Naganu se totiž poprvé sešli ti nejlepší z nejlepších. Po dohodě Mezinárodního olympijského výboru s IIHF a NHL mohli do Japonska přicestovat hokejisté ze zámořské soutěže a doplnit své reprezentační výběry. Kvůli tomuto turnaji byla NHL přerušena.

Největšími favority olympijského turnaje byly proto USA a Kanada, čekala se jejich jasná dominance a hladký postup do finále. Češi patřili mezi outsidery, a přesto nakonec „přepsali dějiny“, když porazili USA, Kanadu a ve finále i Rusko.

Vyzkoušejte své znalosti o Turnaji století v našem kvízu.

1. Začneme lehkou rozcvičkou, takovým drobným předzápasovým rozbruslením pro vaši paměť. S jakým číslem chytal Dominik Hašek, jeden z hlavních strůjců zlaté medaile v Naganu?
Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy
2. Pojďme zkusit ještě jednu otázku z kategorie lehkých: Která dvojice dělala asistenty hlavnímu trenérovi Ivanu Hlinkovi?
Foto: ČTK
3. Když začínal televizní přenos finále Česko–Rusko, komentátor Robert Záruba přivítal diváky originálním pozdravem. Přitom poslal vzkaz:
4. Jak se jmenovala hala v Naganu, v níž Češi vyhráli olympijské zlato?
Foto: Pixabay.com
5. Česko porazilo ve finále Rusko gólem Petra Svobody, to nejspíš víte. Ale s Rusy se čeští reprezentanti utkali také ve skupině. Jak dopadli?
Foto: Profimedia.cz
6. Kostru českého týmu tvořili hráči z NHL, tehdy velmi úspěšní: Jágr, Straka, Ručínský, Šlégr, Hašek, Šmehlík, Svoboda, Lang a další. Překvapením pro zámořské týmy byl fakt, že Ivan Hlinka s sebou vzal i dost hráčů z české a evropské ligy. Kdo tvořil jeden z těchto útoků?
7. Jedním z klíčových bodů zlatého úspěchu byly nájezdy po nerozhodném semifinále Kanada–Česko. Žádný Kanaďan v samostatných nájezdech branku Dominiku Haškovi nedal, jediným úspěšným střelcem tak byl Čech Robert Reichel. Kdo chytal za Kanadu nájezdy?
Foto: (neuveden), Profimedia.cz
8. A teď na závěr otázka pro velké znalce. Nagano se stalo pojmem, který se všeobecně používá pro obrovský český úspěch či velkou „národní“ radost. Vítězství hokejistů se dokonce stalo předlohou pro film nebo operu. A k opeře Nagano míří naše otázka. Kdo v ní zpíval ve Stavovském divadle Jaromíra Jágra?

Tak co, máte všechny odpovědi zkontrolované? Pokud ano, vyhodnoťte si test.

Reklama

Doporučované