Hlavní obsah

Bobi z Portugalska. Svět má prvního psího třicátníka v historii

Foto: Guinness World Records

Snímek nejstaršího psa na světě. Zdroj: Guinnessova kniha rekordů

Reklama

Nejstarším psem na světě se stal zástupce plemena Rafeiro do Alentejo, který žije u portugalského západního pobřeží. Majitelé tvrdí, že se dožil 30 let, protože život trávil v „klidném a tichém prostředí“.

Článek

Portugalského psa Bobiho chtěli nechat utratit, když byl ještě štěně. Děti majitelů ho ovšem schovaly, a zachránily mu tak život. Nakonec se dožil 30 let, a stal se tak nejstarším psem v historii.

Prvenství dosud držel australský pes Bluey, který zemřel v roce 1939. Dožil se 29 let a pěti měsíců.

Zástupci plemena Rafeiro do Alentejo, k němuž Bobi patří, se obvykle dožívají 12 až 14 let. Jemu se ovšem podařilo průměrný věk výrazně přesáhnout. Před několika dny pokořil hranici 30 let a 260 dní. Stal se tak jediným psem, který se dožil svých třicátých narozenin, upozorňuje deník The Times.

Jeho věk ověřila portugalská vládní databáze domácích zvířat i zástupci Guinnessovy knihy rekordů.

Bobi se narodil v květnu roku 1992 do rodiny Costových ve vesnici Conqueiros nedaleko od západního pobřeží Portugalska. Jeho majitelé se rozhodli Bobiho i jeho sourozence krátce po narození utratit.

„Bohužel se v té době považovalo za normální, že starší lidé, kteří nemohli doma chovat více psů, je zahrabali do díry, aby nepřežili,“ uvedl Bobiho majitel Leonel Costa.

Když byl malý, jedno z čerstvě narozených štěňat se mu podařilo před rodiči schovat. Rodiče ho sice po čase objevili, ale už neměli srdce se ho zbavit. „Hodně na nás křičeli a trestali nás, ale stálo to za to,“ popisuje Leonel.

Rodina Costových tvrdí, že Bobi si kromě dýchacích potíží v roce 2018 prožil relativně bezstarostný život. Jeho dlouhověkovat připisují životu v „klidném a tichém prostředí“.

Třicet let života se na něm ovšem začíná podepisovat. Bobi má v poslední době problémy s chůzí a zhoršuje se mu zrak, tvrdí majitelé.

Reklama

Doporučované