Úvod ZO ZAHRANIČIA Zelenskyj po stretnutí s von der Leyenovou: Je možné, že Ukrajina začne...

Zelenskyj po stretnutí s von der Leyenovou: Je možné, že Ukrajina začne prístupové rozhovory s EÚ už tento rok

Ursula von der Leyenová a Volodymyr Zelenskyj. (Foto: archív)

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj uviedol, že je „možné“, aby Ukrajina začala oficiálne prístupové rozhovory s Európskou úniou už tento rok. Zelenskyj sa takto vyslovil vo svojom tradičnom večernom videopríhovore po tom, čo sa v Kyjeve stretol s predsedníčkou Európskej komisie Ursulou von der Leyenovou a predsedom Európskej rady Charlesom Michelom.

„Existuje zhoda v tom, že je možné začať rokovania o členstve Ukrajiny v Európskej únii ešte tento rok,“ vyhlásil Zelenskyj, ktorý súčasne ocenil, že partneri v EÚ chápu, že treba neustále posilňovať obranyschopnosť Ukrajiny a zvyšovať tlak na Rusko, najmä v podobe sankcií.

Zelenskyj vo svojom príhovore vyzdvihol, že na samite v Kyjeve bolo cítiť dôveru v to, že Ukrajina dosiahne tento svoj cieľ. „Hovoríme ako členovia európskeho spoločenstva. A pracujeme na tom, aby sme to dosiahli aj de iure,“ uviedol.

Najvyšší predstavitelia EÚ zdôraznili, že podporujú integráciu Ukrajiny, ktorá je dnes vo vojnovom stave s Ruskom, von der Leyenová však súčasne upozornila, že pre členstvo Ukrajiny alebo rozhovory nemôžu existovať “nijaké pevné termíny“. Zelenskyj však vyjadril nádej, že Ukrajina sa “približuje k svojmu európskemu cieľu.

„Pripravujeme sa na väčšiu integráciu Ukrajiny do vnútorného trhu EÚ – znamená to viac príjmov pre ukrajinské firmy, viac výroby a pracovných miest v našej krajine a viac príjmov pre štátne a miestne rozpočty,“ vyhlásil.