MojAndroid

Android 14 je už vo vývoji. Na starosti ho má americký gigant Google. Zatiaľ čo Android 13 beží iba na minimálnom množstve zariadení, ďalšia iterácia tohto operačného systému príde vo vývojárskych verziách už na jar. Aj napriek tomu, že dátum sprístupnenia prvých verzií Androidu 14 nebol doposiaľ oznámený, máme k dispozícii niekoľko informácií ohľadom pripravovaného operačného systému. Téme sa venoval portál GizChina.

Kedy budú dostupné testovacie verzie a ktoré smartfóny sa dočkajú aktualizácie?

Momentálne nie je k dispozícii žiadna otvorená verzia Androidu 14 určená na testovanie. Predpokladá sa však, že verzia Developer Preview bude sprístupnená už v priebehu tohto mesiaca pre série Pixel 5, Pixel 6 a Pixel 7. Prvé beta prevedenia systému budú dostupné po udalosti Google I/O 2023, ktorá sa zvykne odohrať v priebehu mája. Stabilná verzia potom príde koncom leta, pravdepodobne v septembri. Aktualizáciu na Android 14 dostanú tieto Pixel zariadenia:

Google Pixel 7 Pro
Google Pixel 7 Pro | Zdroj: Tomáš Kanálik

Samozrejme, pokiaľ bol vás smartfón predstavený pred menej ako dvoma rokmi, existuje pravdepodobnosť, že update na Android 14 získate aj vy. V prípade Samsung smartfónov sa táto podpora vzťahuje môže vzťahovať aj na ešte staršie modely. Ak by ste chceli testovať prvé vydania operačného systému, musíte vlastniť podporované zariadenie, ako napríklad niektorý z vyššie uvedených Pixelov. Následne sa prihlásite k beta testerom prostredníctvom webovej lokality výrobcu.

Čo nové prinesie Android 14?

Pokiaľ ide o vzhľad grafického rozhrania, Google určite ponechá dizajnový jazyk s pomenovaním “Material You”, ktorý je súčasťou nášho obľúbeného operačného systému už od Androidu 12. Umožňuje pokročilé prispôsobenie vzhľadu používateľského prostredia. Najvýraznejším prvkom je sfarbenie jednotlivých elementov podľa farebnej palety z nastaveného pozadia na domovskej obrazovke.

Google Pixel 7 Pro
Google Pixel 7 Pro | Zdroj: Miroslav Schwamberg

Automatické ukladacie médií zo správ

Novinkou by mala byť podpora pre automatické ukladanie médií z prijatých správ. Používateľ si tak bude môcť nájsť fotografie a videá zo správ priamo vo svojej galérii bez nutnosti manuálneho sťahovania. Táto funkcia môže niekomu prísť otravnou a veríme, že sa bude dať deaktivovať.

Lepšia správa prenášaných dát

Android 14 ponúkne aj lepšiu správu prenášaných dát cez mobilnú dátovú sieť. Ľudia s obmedzenejším dátovým balíčkom tak budú môcť ušetriť niekoľko cenných megabajtov.

Vylepšenie súkromia

Ako ste sa už mohli dopočuť z dávnejších správ, najnovšia iterácia operačného systému ponúkne možnosť povoliť aplikáciám pristupovať iba k určitému typu médií. Napríklad prehrávač hudby nebude musieť vidieť vaše fotografie a videá, ale zvukové súbory samozrejme áno.

Health Connect

Jednou z najvýznamnejších noviniek v Androide 14 bude funkcia s názvom “Health Connect”. Táto funkcionalita napomáha používateľom ostať v spojení s fitnes dátami z iných zariadení. Pokiaľ používate viacero prístrojov na zaznamenávanie svojich fyzických aktivít, budete ich môcť zoskupovať na jednom mieste, čo mnohých rozhodne poteší.

Huawei Watch D
Huawei Watch D | Zdroj: Filip Spevár

Satelitná konektivita

Možnosť komunikovať pomocou satelitov na obežnej dráhe Zeme znie veľmi zaujímavo. Aktuálne túto vymoženosť ponúkajú telefóny zo série iPhone 14 a smartfón Huawei Mate 50 Pro. Zariadenie musí disponovať čipsetom, ktorý takýto typ konektivity podporuje a taktiež musí byť vybavený ďalším nevyhnutným hardvérom.

satelit družica
Satelit na obežnej dráhe Zeme | Zdroj: SamMobile.com

Technológia sa používa na odosielanie správ v tiesni v lokalitách bez výskytu pokrytia tradičnou mobilnou sieťou. Takýto je dôvod, prečo najnovšie vlajkové lode z modelového radu Samsung Galaxy S23 neponúkajú možnosť komunikácie cez satelity.

Navigácia gestami

Asi všetky moderné smartfóny ponúkajú možnosť navigácie v systéme prostredníctvom gest. Je už len na používateľovi, pre ktorú z možností navigácie sa rozhodne. Android 14 tento spôsob navigácie ešte vylepší a povolí vývojárom aplikácií implementovať viaceré možnosti ovládania gestami. Tí už môžu nové gestá na svojich aplikáciách testovať, pretože interné Developer Preview verzie pre Android 14 už sú dostupné pre vývojárov. Ako sme už vyššie zmienili, otvorených prevedení Developer Preview pre širšiu verejnosť sa dočkáme o pár dní až týždňov.

Smartfón ako webkamera

Najnovšie informácie naznačujú, že Android 14 príde s možnosťou použitia mobilného telefónu ako webkamery. To sa rozhodne hodí najmä pre tých, ktorí pracujú z domu, prípadne si nechcú kupovať externú webkameru pre svoj stolový počítač. Účel nájdu aj jedinci používajúci notebooky s nekvalitnými webkamerami. Podobné riešenie už ponúka firma Apple. Na ktorú novinku sa tešíte najviac?

Continuity Camera na macOS Ventura
Continuity Camera na macOS Ventura | Zdroj: 9To5Google.com
Náš tip
OnePlus predstaví svoj prvý tablet spolu s magnetickou klávesnicou a stylusom v balení
5.2.2023

Pravidlá diskusie

Portál MojAndroid.sk si vyhradzuje právo zmazať neslušné, rasistické a vulgárne príspevky, ako aj osobné útoky na redakciu, či diskutérov v komentároch pod článkom bez ďalšieho upozornenia. V prípade uverejňovania odkazov na externé stránky, je komentár automaticky preposlaný do redakcie na schválenie.

+