Korunní princezna Mette-Marit trpí chronickou plicní fibrózou, původně své potíže přičítala menopauze

Korunní princezna Mette-Marit trpí chronickou plicní fibrózou, původně své potíže přičítala menopauze
Korunní princezna trpěla závratěmi a výrazným pocením, myslela si, že jí nastupuje menopauza. Lékaři však zjistili, že trpí chronickým plicním onemocněním.

Korunní princeznu Mette-Marit již mnoho let trápí bolesti a po dlouhých vyšetřeních jí byla před několika lety diagnostikována chronická plicní fibróza. Členka norské královské rodiny, korunní princezna Mette-Marit, byla nucena kvůli zhoršující se nemoci již mnohokrát zrušit některé své aktivity. Na veřejnosti se proto objevuje již jen poměrně zřídka. S nemocí však bojuje statečně a je tak inspirací dalším lidem, kteří touto nevyléčitelnou nemocí trpí.

Plicní fibróza jí byla diagnostikována před pěti lety

Norská korunní princezna Mette-Marit má zdravotní potíže již několik let, trápí ji bolesti, závratě a nemůže popadnout dech. Po delším období vyšetření jí byla v roce 2018 diagnostikována chronická plicní fibróza. Královský dvůr tehdy napsal, že její nemoc může omezit plnění jejích závazků. Princezna totiž musela kvůli svému špatnému zdravotnímu stavu rušit angažmá již dříve. V březnu 2018 korunní princezna odvolala všechny své oficiální závazky, až do Velikonoc téhož roku, protože podstoupila operaci kvůli přetrvávajícím zdravotním problémům.

Devětačtyřicetiletá princezna se již dříve svěřila se svým bojem se závratěmi. Po závratích a nevolnosti Mette-Marit přiznala domněnku, že jí začala menopauza. V norském rozhlasovém pořadu P3 řekla:

Rychle jsem otočila hlavu a bylo to, jako by se celý svět začal točit. Začala jsem se potit a bylo mi nevolno - myslela jsem, že mi začala předčasná menopauza.

Nemoc princeznu výrazně omezuje

Na začátku roku 2021 se korunní princezna Mette-Marit ocitla znovu v nemocnici, když si údajně během lyžařského výletu zlomila kostrč. Norský časopis Se & Hør uvedl, že k incidentu došlo, když princezna vyskakovala z lyžařského vleku se svou dcerou, princeznou Ingrid Alexandrou. Mette-Marit byla převezena do nedaleké nemocnice, kde strávila jednu noc. Panují však spekulace, že hospitalizace byla způsobena princezninou nemocí.

Loni (2022) se nemoc opět zhoršila, a na podzim královský dvůr potvrdil, že korunní princezna nebude moci pokračovat v návštěvě Červeného kříže kvůli svému plicnímu onemocnění, a uvedl, že trpí nepředvídanými vedlejšími účinky léků, které užívá na plicní fibrózu, což je onemocnění, při němž je poškozena a zjizvena plicní tkáň.

Co je plicní fibróza, jíž princezna trpí

Plicní fibróza je plicní onemocnění, které vzniká poškozením a zjizvením plicní tkáně. Tato ztluštělá tkáň ztěžuje správnou funkci plic. Jedná se o progresivní onemocnění a jak se plicní fibróza zhoršuje, postupně se více a více zadýcháváte.

Zjizvení spojené s plicní fibrózou může být způsobeno mnoha faktory. Ve většině případů však lékaři nedokážou přesně určit, co je příčinou problému. Poškození plic způsobené plicní fibrózou nelze bohužel napravit, nemoc je tedy nevyléčitelná. Pomocí léků a terapie však je možné alespoň zmírnit příznaky a zlepšit tak kvalitu života. U některých lidí může být řešením i transplantace plic. Ta se však korunní princezny zatím netýká.

Onemocnění se obvykle vyskytuje u osob středního věku, častěji postihuje kuřáky. Může způsobit selhání plic, vyvolat srdeční zástavu, je spojována i s rakovinou plic. Prognóza u tohoto onemocnění není vůbec dobrá, většina osob, kterým je diagnostikována, žijí v průměru jen dalších 3 až 5 let. Princezna však nastoupila léčbu okamžitě po zjištění diagnózy a dostává se jí nejlepší možné péče. Dle svých slov se snaží žít co možná nejnormálněji, dokud to ještě jde.