Účet za elektřinu se dramaticky sníží, když do mrazáku vložíte jednu věc. Hodně tak ušetříte

Účty za energii v Česku doslova rostou. Podle expertů to nemá konce. Proto je důležité vědět, jak šetřit energii v domácnosti. Lednička a mrazák jsou hlavními spotřebiteli elektrické energie, kterou využívají nonstop. Zatímco s radiátorem můžete snížit teplotu a ušetřit, s mrazákem to není tak snadné. Přesto existují způsoby, jak na něm ušetřit.

Úspory v mrazáku: trik s novinami

Mrazák je významným spotřebičem v každé domácnosti, a proto je důležité vědět, jak ho co nejefektivněji využít. Mrazák s plnými šuplíky je úspornější než ten poloprázdný. Chcete-li dosáhnout co nejnižší spotřeby, měli byste se snažit ho pořádně naplnit. Pokud to zkrátka nejde, použijte trik s novinami. Přesuňte jídlo ke krajům šuplíků a vložte do středu zmačkaný papír. Tím zajistíte maximální využití a nízkou spotřebu.

Optimalizace mrazáku pro nižší náklady

Nemáte doma noviny? Pak jsou ještě další možnosti, jak vyplnit poloprázdný mrazák. Můžete vyzkoušet polystyren, nebo sáčky s vodou. Tyto výplně udrží teplotu v mrazáku rovnoměrnou a zajistí, že bude spotřeba minimální.

Efekt plného zásobníku

Plný mrazák = úsporný mrazák. To je základní zásada, na kterou byste měli myslet při jeho využívání. Prázdné šuplíky totiž znamenají vyšší spotřebu energie. Aby byl mrazák hospodárný, je třeba ho co nejvíce naplnit.

Foto: Shutterstock

Odmrazujte dvakrát do roka

Pro co nejhospodárnější provoz mrazáku je potřeba zajistit, aby námraza nebyla příliš vysoká. V případě, že se námraza v mrazáku nahromadí na větší vrstvu, dojde ke zvýšení spotřeby energie a snížení funkčnosti mrazáku. Proto je potřeba mrazák odmrazovat dvakrát do roka, aby námraza nepřesáhla výšku půl centimetru.

Mrazák bude fungovat skvěle

Abyste ušetřili energii při provozu mrazáku, je důležité odmrazovat ho alespoň dvakrát ročně a neotvírat dvířka příliš často. Také je důležité vyplňovat volné prostory v mrazáku tak, aby teplý vzduch nepronikl dovnitř při každém otevření dvířek. Tyto jednoduché kroky výrazně sníží spotřebu energie, a navíc pomohou udržet mrazák funkční po mnoho let.

Foto: Shutterstock

Autor: Kristýna Lorencová

Redaktorka serveru AAzdravi.cz.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments