Úvod ZO ZAHRANIČIA Prieskum: Najdôveryhodnejším českým politikom je Babiš, nasledujú Okamura a Zeman

Prieskum: Najdôveryhodnejším českým politikom je Babiš, nasledujú Okamura a Zeman

Andrej Babiš. (Foto: archív)

Najvyššej dôvere z vrcholných českých politikov sa tešili na prelome rokov predseda hnutia ANO a neúspešný prezidentský kandidát Andrej Babiš, predseda SPD Tomio Okamura a dosluhujúci prezident ČR Miloš Zeman.

Vyplýva to z prieskumu agentúry CVVM, ktorý zverejnil spravodajský webový portál Novinky.cz. Prieskum sa uskutočnil od 11. novembra 2022 do 9. januára tohto roku a zapojilo sa doň 901 respondentov.

Babišovi dôverovalo 45 percent ľudí, zatiaľ čo 50 percent nie. Okamura sa tešil dôvere 43 percent opýtaných, nedôverovalo mu 50 percent ľudí. Zemanova dôvera bola na úrovni 35 percent, pričom deklarovaná nedôvera dosahovala 61 percent respondentov.

Pre porovnanie je možné pripomenúť, že bývalý český prezident Václav Klaus sa na konci svojho mandátu začiatkom roku 2013 tešil podľa CVVM dôvere 26 percent ľudí. Zemanova dôvera sa po jeho inaugurácii v marci 2013 pohybovala na úrovni 51 percent opýtaných.

Českému premiérovi Petrovi Fialovi podľa prieskumu CVVM dôveruje 34 percent ľudí. „Najvyšší podiel nedôvery medzi politikmi bol u predsedníčky TOP 09 a predsedníčky Poslaneckej snemovne Markéty Adamovej Pekarovej (65 percent),“ uviedla CVVM s tým, že nedôvera väčšinou prevažuje nad dôverou u všetkých politikov.