Bolest kloubů lze zmírnit pomocí účinných látek v jablečném octu. Jeho potenciál v boji s artritidou je často podceňován

JFVelasquez Floro / Creative Commons / Public Domain Dedication

Jablečný ocet je široce používán pro zdravotní účely. Používá se k léčbě cukrovky, udržení normální funkce srdce a cév, hubnutí, zkrášlování a také k léčbě revmatoidní artritidy.

Škála využití jablečného octa pro zdravotní účely je poměrně široká. Používá se při léčbě cukrovky, srdce a cév. Využívá se také ke kosmetickým účelům a také ke snižování hmotnosti. Revmatoidní artritida je onemocnění, které lze rovněž zmírnit jablečným octem, říká doktorka Nancy Carteron. Ocet snižuje bolest a tlumí chronické záněty kloubů. Terapeutický účinek je poměrně rychlý. Zde je 5 způsobů použití jablečného octa k léčbě revmatoidní artritidy.

Využití jablečného octa

Jablečný ocet na klouby se v přírodní medicíně používá již léta jako prostředek proti zánětu a ke snížení bolesti kloubů. Vlastnosti jablečného octa jsou rozsáhlé, ale účinnost jeho vtírání do bolavých kloubů není vědecky podložena. Přestože se jablečný ocet na klouby používá zevně i vnitřně (vtírá se, pije a koupe se v něm), je to jedna z přírodních metod na klouby, která může i nemusí fungovat.

Čaj z jablečného octa

První metodou, jak dopřát svému tělu jablečný ocet, je vnitřní užití. Uvařte si šálek čaje nebo máty. Přidejte do něj lžíci jablečného octa, lžíci medu a špetku skořice. Směs pijte jednou denně, abyste si ulevili od bolesti kloubů.

Octová voda

Tento snadný nápoj připravíte jednoduše tak, že přidáte 1 polévkovou lžíci jablečného octa do 1 šálku teplé vody. Pro přidání chuti můžete dosladit medem. Tuto octovou vodu užívejte dvakrát denně s jídlem.

Fotografie: Freepik

Višňový džus s jablečným octem

Třetím pomocníkem v boji proti artritidě je popíjení višňové šťávy obohacené o ocet. Rozpusťte jednu polévkovou lžíci jablečného octa ve sklenici višňové šťávy. Nápoj pijte jednou denně. Pro klouby to bude dvojnásobné potěšení s protizánětlivým účinkem.

Obklad z jablečného octa

Zevní použití jablečného octa na klouby zahrnuje přípravu octových obkladů na klouby. Nejčastěji na oteklých kolenních, loketních nebo hlezenních kloubech. Do hluboké nádoby nalijte 6 lžic teplé vody a lžíci jablečného octa. Do vzniklého roztoku namočte malý ručník. Přebytečné množství vymačkejte a přiložte na bolestivý kloub na 30 minut.

jablečný ocet
Fotografie: Freepik

Olej na potírání

K léčbě zánětlivých kloubů připravte tento přípravek smícháním 1 lžíce olivového nebo kokosového oleje se 2 lžícemi octa. Můžete přidat pár kapek svého oblíbeného esenciálního oleje, abyste tomuto přípravku dodali příjemnou vůni. Sledujte reakci pokožky, protože jablečný ocet může způsobit alergické reakce a podráždění. Pokud zaznamenáte zarudnutí nebo jiné známky špatné snášenlivosti octa kůží, určitě léčbu přerušte.

Zdroj: Healthline

Psaní článků se zdravotnickou tematikou se začala věnovat hned po studiu vysoké školy. Za celou svou kariéru nastudovala ... [Více o autorovi]