Slevy na potraviny nemusí být vždy jen výhodné

Slevové akce jsou v poslední době předmětem velkého zájmu, a to jak ze strany samotných zákazníků, tak i odborníků, kteří poukazují na to, že to s nimi nemusí být vždy zase tak skvělé, jak by se mohlo na první pohled zdát.

Natáhnou vás

Jedno je jisté: Česká republika je zemí slevových akcí. Existují velké skupiny obyvatel, které se řídí výhradně podle letáků a nekupují nic jiného než zrovna zlevněné potraviny. Vzhledem k množství akcí to není problém. Stačí obejít dva tři obchody a seženete vše potřebné takříkajíc ve slevě.

Zájem o akční zboží stoupá spolu s tím, jak se jeho standardní cenovky zvyšují. A to je v poslední době skutečně vysokým tempem, jak poukázala na svých sociálních sítích Agrární komora České republiky.

Její zástupci konstatují, že v českých obchodech nejsou žádnou výjimkou slevy ve výši 50 %. Ale platí skutečně, že si v takovém případě kupujete zboží zlevněné na poloviny. Dle agrárníků tomu tak vůbec být nemusí.

Podle nich jsou některé slevy falešné, kdy obchodníci záměrně navyšují cenu produktu a ten potom dávají do akcí, které se na první pohled jeví velmi výhodně. Často se však dostanete pouze na cenu, za kterou si daný produkt koupíte v okolních zemích bez slevy.

Foto: Shutterstock

Fígle s cenou

Nemusí to být přitom na první pohled očividné. Zdražení na vyšší cenu může být dlouhodobé a plošné napříč všemi obchodními řetězci. Ty potom mohou pravidelně na daný produkt dělat akce a zvyšovat tak jeho odbyt.

Podle našeho pozorování se tak děje u celé řady zboží, například toaletního papíru nebo kávy. Stačí si uvést jednoduchý příklad. Máte na trhu kávu, která stojí například 300 korun, podobně jako v Německu. Jenže se nijak zvlášť neprodává. Proto se její standardní cena navýší na 600 korun, za kterou se chvíli prodává. Nezájem zákazníků pochopitelně přetrvává. Jenže pak se tato káva náhle objeví na první straně letáku s označením 50% sleva. Stojí opět 300 Kč, ovšem zákazníci se o ní už u regálů doslova přetahují.

Nenechte se ovládnout zdánlivým pocitem výhodné koupě. Není všechno zlato, co se třpytí. A nemusí být výhodné vše, co má v regálu žlutou cenovku,” uvádí ve své radě Agrární komora. Podle ní bychom se měli orientovat vždy podle koncové ceny, nikoliv slevových cedulek kolem ní.

Foto: Shutterstock

Autor: Anna Štěpánková

Redaktorka magazínu AAzdravi.cz. Zkušená a respektovaná novinářka prošla za posledních 20 let redakcemi tištěných i online deníků, aby následně našla svou zálibu v tvorbě magazínových textů.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
1 Komentář
Inline Feedbacks
View all comments
Luboš
Luboš
1 rok

To je přece známé. Jsou lidi, kteří ve “slevě ” nakoupí i to co ve skutecnosti nepotřebuji. “No nekup to, když je to levné.”! A přitom ve vedlejším obchodě to není zlevněno a přece je to levnější. Např. Kaufland, Lidi, Billa versus Penny. Pravda výběr je chudší, ale to někomu nemusí vadit zejména nyní. Záleží také na počtu zaměstnanců, Penny zaměstnává méně prodavačů a proto výdaje mají nižší.