Ostré testování před švédskou rally

Všechny tři tovární stáje účastnící se s vozy Rally1 mistrovství světa o víkendu absolvovaly soutěže národních šampionátů.

FIA se rozhodnula před startem sezóny snížit počet dnů, které mohou na předsoutěžních testech jednotliví tovární jezdci strávit. Jak bývá u rozhodnutí federace poměrně obvyklé, účel ušetřit stájím finance se minul účinkem. Týmy potřebují pořádně testovat a omezením testovacích dnů došlo k jednoduchému, ve výsledku však o něco dražšímu řešení. Na účast v lokálních soutěžích se žádná omezení nestahují. Největší radost tak z nového nařízení FIA musejí mít diváci těchto národních soutěží a také pořadatelé, kterým starty světových hvězd zajistí výborný marketing. I když výsledky u těchto startů nehrají podstatnou roli, nejlépe z testovací rally vyšel Ott Tänak. Svůj Ford Puma Rally1 prohnal po zasněžených cestách kolem rodného estonského města Otepää. Všech osm rychlostních zkoušek Tänak opanoval a obhájil tak svůj předloňský tamní triumf. Hlavně ale najezdil důležitých 110 ostrých testovacích kilometrů. Před dvěma roky triumf z Otepää talveralli zopakoval i na světové Arctic Rally Finland. Uvidíme, zda mu domácí vítězství přinese štěstí i tentokrát. Estonskou soutěží projel ještě jeden Ford Puma Rally1. Jourdan Serderidis ale nechal na každém kilometru rally šest vteřin na estonského týmového kolegu a do cíle dojel sedmnáctý s odstupem čtyř desetin za pátým jezdcem dvoukolek. Na Rally Sweden doma testoval i Georg Linnamäe s Hyundaiem i20 N Rally2. Jeho loňský Volkswagen Polo GTI R5 zdědil Priit Koik, ale moc daleko se s ním nesvezl. Havaroval už na třetí rychlostní zkoušce. Linnamäe si mezi konkurenty ve vozech Rally2 počínal dost dominantně. Nakonec prohrál, a to ještě jen o jednu desetinu, pouze jediný test. Gregor Jeets tak se Škodou Fabia Rally2 evo do cíle dorazil na třetím místě s minutovým odstupem.

Dramatičtější průběh nabídnula finská IsoValkeinen SM-Ralli Kuopio, kam vyrazil testovat Huyndai i Toyota. Esapekka Lappi šel v první zkoušce do čela. Vyhrál i dalších pět a na čele už vedl o minutu a třičtvrtě. Jeho hlavní soupeř Takamoto Katsuta totiž v RZ 5 vlétnul do sněhové bariéry a prorazil chladič. Japonec pak musel Toyotu GR Yaris Rally1 odstavit a o zbylých 34 testovacích kilometrů přišel. A to se dostal do potíží už dříve, když v RZ 2 musel zpomalit kvůli havárii předjezdce. Lappi rally nakonec dokončil, ale ani v jeho případě se to neobešlo bez incidentu. V předposlední zkoušce jeho Hyundai i20 N Rally1 pohltila sněhová bariéra. Obětaví finští diváci se sice snažili, ale auto se podařilo osvobodit až po více než deseti minutách. Boj o vítězství se tak nakonec odehrál mezi těmi, kterým byla rally hlavně určena. Účastníkům finského mistrovství. Vítěz úvodní rally Teemu Asunmaa se svou Škodou Fabia Rally2 evo opanoval první rychlostní zkoušku. Následně i tu druhou, ale do servisní přestávky po RZ 4 už přijížděl až jako třetí. Tak vyrovnaný souboj se na čele klasifikace SM1 odehrával. Nejrychlejší čas na čtvrtém testu posunul do čela Juhu Sala. Minule v Arctic Lapland Rally právě Salo prohrál souboj o vítězství o pouhých 1,5 sekundy. Teď vyrážel do druhé sekce s náskokem 1,1 sekundy na toho samého soupeře, Asunmu. Moc starostí si s nim ale dělat nemusel. Odpoledne se jelo na jiných rychlostních zkouškách a Asunmaa daleko více doplácel na čištění trati. Z vteřinového souboje rychle vypadnul a s třináctisekundovým odstupem soutěž dokončil jako třetí. Vedení v šampionátu si ale i tak udržel. Těsně pod stupni vítězů dojel do cíle Lauri Joona s další Škodou. I kvůli zhasnutému motoru na startu RZ 6 se ale musel až do posledních kilometrů vypořádávat s útoky Roope Korhonena, se kterým vloni bojoval o titul v hodnocení SM2. Tehdy vyhrál Korhonen. Teď v jejich druhém duelu v hodnocení SM1 zajel pro změnu lépe Joona. Korhonen už narozdíl od laponské soutěže nechyboval a ke čtvrtému místu jeho Volkswagenu Polo GTI R5 scházelo 2,7 sekundy. Hodně za očekáváním zůstávají výkony mladého Niclase Grönholma. Buď se mu nedaří najít pořádné tempo, a když už zrychlí, dopouští se chyb. Několikrát měl i v Kuopiu namále a při jednom horkém momentu očesal zadní část svého Citroenu C3 Rally2. A jak nakonec dopadnul souboj o tu nejvyšší příčku? Duel Sala a Huttunena i po vyhrané RZ 5 vycházel lépe prvnímu jmenovanému. Od šesté zkoušky se však dopředu dostal Huttunen se starší verzí Fabie R5 a po chybách jezdců s vozy Rally1 se dostal do čela i v absolutním pořadí. Salo sice tlačil až do konce, ale po druhé v řadě těsně prohrál. Tentokrát v jeho neprospěch hovořilo 2,1 vteřiny.

Stav šampionátu: 1. Asunmaa 49, 2. Salo 43, 3. Joona 32, 4. Huttunen 25, 5. Metsälä 23, 6. Grönholm 19

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!