Hořčík, neboli „prvek života“, přímo ovlivňuje zdraví i vzhled. Při příznacích jeho nedostatku je potřeba jednat

Fotografie: Depositphotos

Hořčík je důležitý minerál, který zastává v těle mnoho funkcí. Pokud trpíte jeho nedostatkem, můžete se potýkat s řadou nepříjemných problémů.

Nedostatek hořčíku je často přehlížený zdravotní problém, který však může mít závažné dopady na vaše zdraví, a to jak psychické, tak i fyzické. Je proto důležité, abyste ho dokázali včas rozpoznat a následně zahájili včasnou léčbu – naštěstí existuje několik typických příznaků, jež vám ho pomohou odhalit, a donutit vás tak obrátit se co nejdříve na svého praktického lékaře. Měli byste však brát na vědomí, že většina z nich se objevuje až ve chvíli, kdy je hladina hořčíku velmi nízká, a proto je důležité pečlivě naslouchat svému tělu, říká doktorka Avi Varma.

Svalové záškuby a křeče

Záškuby, třes a svalové křeče patří mezi nejčastější příznaky nedostatku hořčíku – v horším případě může tento problém dokonce způsobit záchvaty. Tyto příznaky jsou většinou způsobeny větším přísunem vápníku do nervových buněk, který nadměrně stimuluje svalové nervy. V takovém případě je velmi důležité co nejdříve navštívit lékaře, jenž vám pomůže tento nedostatek vyrovnat (zejména změnou jídelníčku nebo užíváním vhodných doplňků stravy).

Duševní onemocnění

Dalším možným důsledkem nedostatku hořčíku jsou změny duševního stavu, jako je zejména otupělost nebo postrádání jakýchkoliv emocí – v horším případě se pak může pacient potýkat s kómaty či silnou depresí. Tento problém může podporovat úzkostné poruchy, ovšem k ověření této informace je zapotřebí provést další studie. Rozhodně se však nejedná o záležitost, kterou byste měli ignorovat.

Únava a svalová slabost

Nedostatek hořčíku je velmi častým faktorem, který vede k únavě, fyzickému nebo psychickému vyčerpání či slabosti. Mějte však na paměti, že se tento příznak může čas od času objevit u každého člověka a ve většině případů vypovídá o tom, že si potřebujete odpočinout. Pokud však přetrvává a objevují se s ním další potíže, pravděpodobně se jedná o známku zdravotního problému, který je zapotřebí co nejdříve konzultovat s praktickým lékařem.

únava a spánek
Fotografie: Pexels

Vysoký krevní tlak

Nedostatek hořčíku může vést ke zvýšení krevního tlaku, což je faktor, který výrazně zvyšuje riziko vzniku srdečních onemocnění, jako je mozková mrtvice nebo infarkt myokardu. Přesto je však zapotřebí provést další studie, jež by tato tvrzení potvrdily na 100 procent. Kromě toho někteří odborníci potvrzují, že užívání vhodných doplňků stravy hořčíku může naopak krevní tlak přirozeně snižovat, a to zejména u dospělých žen.

Nepravidelný srdeční tep

Srdeční arytmie neboli nepravidelný srdeční tep patří mezi nejzávažnější možné důsledky nedostatku hořčíku v těle. Tento problém totiž může způsobovat velmi závažné příznaky, včetně silného bušení srdce, což jsou pauzy mezi jednotlivými údery srdce, nebo také závratě, dušnost, bolest na hrudi, mdloby a silnou únavu. V závažných případech pak může arytmie zvyšovat riziko vzniku mrtvice nebo srdečního selhání. Na vině může být zejména nerovnováha hladin draslíku uvnitř a vně buněk srdečního svalu.

Zdroj: Healthline

Psaní článků se zdravotnickou tematikou se začala věnovat hned po studiu vysoké školy. Za celou svou kariéru nastudovala ... [Více o autorovi]