Cibule není pouze perfektním ochucovadlem. Její pozitivní účinky na zdraví jsou bezkonkurenční

Munir The Illuminator / Creative Commons / Attribution-Share Alike 4.0

Cibule je velmi výživná a je spojována s řadou výhod, včetně zlepšení zdraví srdce, lepší kontroly hladiny cukru v krvi a zvýšení hustoty kostí.

Cibule je bohatá na vitamíny a minerály, jako jsou vitamín C a kyselina listová. Kromě toho obsahuje antioxidanty, které mohou pomoci chránit před rakovinou a jinými zdravotními problémy. Také mohou pomoci snížit hladinu cholesterolu a krevní tlak, což má pozitivní vliv na zdraví srdce. Navíc se ukázalo, že cibule může být prospěšná pro zdraví kostí, protože obsahuje látky, které podporují jejich pevnost a hustotu, říká doktorka Amy Richter. Jaké jsou nejhlavnější zdravotní benefity této oblíbené zeleniny?

Obsahuje mnoho živin

Cibule je bohatá na živiny, což znamená, že obsahuje málo kalorií, ale hodně vitamínů a minerálů. Jedna střední cibule má jen 44 kalorií, ale poskytuje značnou dávku vitamínů, minerálů a vlákniny. Tato zelenina má obzvlášť vysoký obsah vitamínu C, což je živina, která se podílí na regulaci imunitního systému, tvorbě kolagenu, obnově tkání a vstřebávání železa. Cibule je také bohatá na vitamíny skupiny B, včetně kyseliny listové a vitamínu B6, a je dobrým zdrojem draslíku.

Prospívá zdraví srdce

Konzumace cibule může pomoci snížit hladinu cholesterolu a krevní tlak, což jsou faktory, které mohou zvyšovat riziko srdečních chorob. Cibule také obsahuje látky, jako jsou flavonoidy a organosulfidy, jež pomáhají chránit před srdečními chorobami. Tyto látky se zdají být schopné snížit oxidaci cholesterolu, což může snížit riziko vzniku aterosklerózy.

Obsahuje mnoho antioxidantů

Antioxidanty jsou sloučeniny, jež brání oxidaci, procesu, který vede k poškození buněk a přispívá k nemocem, jako je rakovina, cukrovka a srdeční choroby. Cibule je vynikajícím zdrojem antioxidantů. Ve skutečnosti jich obsahuje nejméně 17 druhů. Zejména červená cibule obsahuje antokyany, což jsou rostlinná barviva ze skupiny flavonoidů, jež dávají červené cibuli sytou barvu.

Obsahuje protirakovinné sloučeniny

Konzumace zeleniny rodu Allium, jako jsou česnek a cibule, je spojována s nižším rizikem některých typů rakoviny, včetně rakoviny žaludku a tlustého střeva. Tyto protirakovinné vlastnosti jsou spojovány se sirnými sloučeninami a flavonoidními antioxidanty, které se nacházejí v zelenině allium. Například cibule poskytuje cibulin A, sloučeninu obsahující síru, u níž bylo ve studiích na zkumavkách prokázáno, že snižuje rozvoj nádorů a zpomaluje šíření rakoviny vaječníků a plic.

Pomáhá kontrolovat hladinu cukru v krvi

Konzumace cibule může pomoci kontrolovat hladinu cukru v krvi, což je důležité zejména pro osoby s cukrovkou nebo prediabetem. Specifické sloučeniny obsažené v cibuli, jako je kvercetin a sloučeniny síry, mají také antidiabetické účinky. Bylo prokázáno, že kvercetin působí na buňky tenkého střeva, slinivky břišní, kosterního svalstva, tukové tkáně a jater a řídí regulaci hladiny cukru v krvi v celém těle.

Může zvýšit hustotu kostí

Existují některé důkazy, že cibule může být prospěšná pro zdraví kostí. Studie ukazují, že obsahuje látky, jako jsou flavonoidy a organosulfidy, které mohou podpořit hustotu kostí. Tyto látky se zdají být schopné zlepšit minerální hustotu kostí, což může snížit riziko osteoporózy.

osteoporóza bolest páteře
Fotografie: Freepik

Má antibakteriální vlastnosti

Cibule obsahuje látky, které mají silné antibakteriální vlastnosti. Tyto látky mohou pomoci bojovat proti různým druhům bakterií, včetně těch, jež způsobují infekce dýchacích cest a střevní potíže. Cibule v sobě rovněž ukrývá i látky, které pomáhají bojovat proti plísním a virům. Studie navíc ukazují, že cibulové extrakty mohou být účinné při boji proti některým druhům rakoviny.

Může podpořit zdraví trávicího traktu

Cibule je bohatým zdrojem vlákniny a prebiotik, které jsou nezbytné pro optimální zdraví střev. Prebiotika jsou nestravitelné druhy vlákniny, jež jsou rozkládány prospěšnými střevními bakteriemi. Střevní bakterie se prebiotiky živí a vytvářejí mastné kyseliny s krátkým řetězcem – včetně acetátu, propionátu a butyrátu.

Snadno se přidává do jídelníčku

Cibule je základem kuchyní po celém světě. Je velmi flexibilní a snadno se dá zařadit do různých jídel. Může být konzumována syrová nebo vařená, přidána do salátů, polévek, gulášů, omáček nebo těstovin. Cibule se také často používá jako základ pro různé koření a kořenicí směsi. Její chuť se mění v závislosti na způsobu úpravy, takže se může hodit do různých jídel a kombinacích. Nemluvě o tom, že může zvýšit váš příjem vlákniny, vitamínů a minerálních látek.

Zdroj: Healthline

Psaní článků se zdravotnickou tematikou se začala věnovat hned po studiu vysoké školy. Za celou svou kariéru nastudovala ... [Více o autorovi]