Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

USAR tým se vrátil do České republiky, přivítal ho ministr vnitra i turecký velvyslanec

V pondělí 6. února 2023 ráno požádalo Turecko pomocí mechanismu civilní ochrany Evropské unie o vyslání těžkého USAR (Urban Search And Rescue) týmu. Tento tým je předurčen pro vyhledávací a záchranné práce v obydlených oblastech, zejména po zemětřeseních.

HZS ČR & www.usar.cz

Materiál pražské části USAR týmu dorazil vojenským letadlem do Prahy, hasiči ho převezli na stanice

V sobotu dopoledne přiletěl armádním letadlem na letiště Kbely materiál s vybavením, které používala pražská část USAR týmu. Část nákladu přitom zůstala v Turecku jako humanitární pomoc.

Hasiči vyložili letadlo a materiál odvezli na stanice ve Strašnicích a Holešovicích, kde udělají jeho údržbu. Členové USAR týmu mají celý víkend volný a jsou se svými rodinami. Do běžné služby se začínají postupně vracet začátkem týdne.

Martin Kavka
tiskový mluvčí
HZS Praha

Všichni členové USAR týmu se vrátili do Česka, letoun přistál v Praze i Ostravě

Pátek 17. února 2023 byl pro český USAR tým ve znamení návratu zpět do Česka. Dopravní Boeing 737 společnosti Smartwings, který přiletěl do Adiyamanu ráno, na palubě přivezl i generálního ředitele HZS ČR genpor. Vladimíra Vlčka.

Ten se přímo na místě seznámil s lokalitou, ve které tým dlouhé dny působil a navštívil místní koordinační centrum.

Hasiči rovněž zabezpečili bezproblémové předání humanitární pomoci – kromě čtyř nafukovacích stanů USAR odřadu se jednalo téměř 2 000 dek ze skladů Správy státních hmotných rezerv, spotřební zdravotnický materiál nakoupený z programu ministerstva vnitra MEDEVAC a 500 traumasetů od Českého červeného kříže.

Tým a jeho vybavení do Česka přepravil jeden dopravní letoun a dvě nákladní letadla CASA Armády České republiky.

Boeing společnost Smartwings přistál na ploše Letiště Václava Havla Praha krátce po půl páté odpoledne.

Tým přivítal ministr vnitra Vít Rakušan, poděkovat přišel rovněž i turecký velvyslanec v Česku Egemen Bagis, nechyběl ředitel HZS hlavního města Prahy brig. gen. Luděk Prudil. V příletové hale překvapila záchranáře početná turecká skupina, která rovněž přivítáním poděkovala za odvedenou práci a samozřejmostí byli rodinní příslušníci.

“Moravskoslezská část” odřadu následně odletěla do Mošnova, na Letišti Leoše Janáčka Ostrava hasiči přistáli před půl osmou večer. I tam na ně čekalo přivítání – pozdravil je hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák, ředitel HZS Moravskoslezského kraje plk. Radim Kuchař a zástupce velitele Záchranného útvaru HZS ČR plk. Ivo Adámek.

I zde ale měli záchranáři oči především pro své rodiny.

ppor. Jakub Kozák, DiS.
tiskový mluvčí
MV-generální ředitelství HZS ČR

Český USAR tým se připravuje k návratu domů, na místě ponechá čtyři své stany

Ve čtvrtek 16. února 2023 čeští hasiči v Adiyamanu postupně ukončili svou zásahovou činnost a začali se připravovat k odjezdu zpět domů.

Do 15:00 jsme ještě pracovali na jednom z přidělených sektorů, na kterém jsme z trosek vyprostili poslední mrtvé tělo – celkem od začátku nasazení jich je tedy 78 – a místo předali lokálním autoritám.

V rámci požadavku turecké strany na humanitární pomoc ponecháme na místě čtyři naše nafukovací stany, které doposud slouží v táboře českého USAR týmu. Po ukončení činnosti budou předány místní samosprávě a poslouží jako rozšíření nouzového ubytování v evakuačních táborech.

Další humanitární pomoc dorazí z Česka v pátek ráno letadly, které přiletí pro USAR odřad – na místo dorazí Boeing 737 společnosti Smartwings a dva letouny CASA české armády.

Zajištění nakládky letounu s humanitární pomocí zajistila na Letišti Václava Havla Praha společnost Skyport, na kbelském letišti pak armáda ve spolupráci s hasiči.

Tým odletěl do Turecka v pondělí 6. února 2023 ve večerních hodinách, nasazen byl nepřetržitě už od úterý. V neděli 12. února jsme na místo spolu s humanitární pomocí vyslali další zásoby – kromě krmiva pro psy se jednalo například i kotouče do rozbrušovacích pil.

Český USAR tým dorazí na pražské letiště v pátek 17. února v 15:40, vystoupí na terminálu č. 3. Letoun bude následně krátce po půl sedmé pokračovat do Mošnova, jeho přílet na Letiště Leoše Janáčka Ostrava se předpokládá v 19:35.

ppor. Jakub Kozák, DiS.
tiskový mluvčí
MV-generální ředitelství HZS ČR

Nepřetržité nasazení českého USAR týmu v Turecku pokračovalo i během středy

Středa 15. února 2023 byla pro hasiče dnem nepřetržitého pokračování v nasazení na dvou velkých suťovištích, kde již pomáhá i těžká technika. Ve městě Adiyaman jsou některé cesty stále uzavřené – slouží pouze pro záchranné práce nebo odvoz sutin, elektřina a voda stále není dostupná.

Ve městě však fungují čerpací stanice, problém není ani s lékařskou službou – fungují sanitky, lidem se dostává profesionálního ošetření u lékařů. Pro zajištění bezpečnosti je ve městě nasazena armáda a policie, v oblasti bylo zaznamenáno určité napětí – týmům se doporučuje, aby při provádění průzkumu nebo při práci na sutinách měli rovněž k dispozici tlumočníky či průvodce.

Český tým se s žádným problémem přímo nesetkal.

Počet vyproštěných mrtvých osob dosáhl k dnešnímu dni čísla 76, jen během dneška to bylo 15. Na jednom ze sektorů jsme ukončili činnost k 21:00. Dne 13. 2. 2023 bylo na místě 21 týmů, 14.02.2023 bylo v systému vedeno 11 týmů a 15.02.2023 bylo na místě 6 mezinárodních týmů, z toho mají Spojené státy americké nasazeny dva.

Podle statistik evidovaných v systému operací týmů USAR stojí čeští hasiči za vyproštěním více než čtvrtiny všech obětí ve městě, kde bylo ve vrcholné fázi zásahu nasazeno 18 certifikovaných skupin.

Dnes o půlnoci ukončí svou činnost na místě zásahu koordinační buňky INSARAG, tedy mezinárodní skupiny pro vyhledávání a záchranu.

Už 58 mrtvých vyprostili čeští hasiči ze sutin v tureckém Adiyamanu

Během úterý 14. února 2023 se nezměnil režim ani způsob nasazení českých hasičů, kteří v rámci vyslaného USAR odřadu likvidují následky masivního zemětřesení v Turecku.

Pokračujeme v práci na dvojici sektorů v rámci města, po dobu našeho pobytu jsme ze sutin vyprostili již 58 mrtvých osob, dvě jsme zachránili a na záchraně třetí jsme se podíleli využitím našich kynologů.

V současně řešených sektorech na základě odhadů místních autorit předpokládáme ještě téměř dvě desítky zavalených osob.

Bezpečnostní situace se nemění – v rámci lokace, ve které zasahujeme, se nevyskytují problémy bezpečnostního charakteru. Předpokládáme nasazení na současných místech v délce ještě jednoho či dvou dnů.

Tým aktuálně pracuje s termínem návratu do Prahy během pátečního odpoledne, do Mošnova v podvečer. Na upřesnění času pracuje štáb, který poskytuje odřadu podporu z Generálního ředitelství HZS České republiky.

ppor. Jakub Kozák, DiS.
tiskový mluvčí
MV-generální ředitelství HZS ČR

Hasiči z českého USAR odřadu pokračují v nasazení v tureckém městě Adiyaman

V pondělí 13. února 2023 pokračovali čeští hasiči v Turecku v nepřetržitém zásahu souvisejícím se zemětřesením, ke kterému došlo před týdnem.

Nově přidělený sektor je velkého rozsahu, předpokládáme, že v místě budeme zasahovat dva dny. Druhé družstvo likviduje jen o něco menší hromady sutin nedaleko, dodržujeme režim střídání směn po šesti hodinách činnosti.

Na jednom ze suťovišť nám komplikuje práci požár, místní hasiči se z důvodu omezených kapacit na místo dostali až v průběhu dne, nabídli jsme jim pomoc s hasebními pracemi, zajistí-li potřebnou techniku.

Tým z Polska nenašel na žádném z míst, které v průběhu dne označili naši psi, živé osoby a svůj sektor uzavřel jako ukončený.

Za dobu našeho nasazení v Adiyamanu jsme z trosek vyprostili již 50 mrtvých těl. Bezpečností situace zůstává stabilní, nevnímáme žádné ohrožení našeho týmu.

Na území města v současné době kromě nás působí záchranné týmy z Alžírska, Arménie, Bulharska, Kanady, Číny, Gruzie, Řecka, Velké Británie, Mexika, Filipín, Polska, Portugalska, Ruska, Tunisu, Vietnamu a Spojených států.

ppor. Jakub Kozák, DiS.
tiskový mluvčí
MV-generální ředitelství HZS ČR

Český USAR tým doplnili další dva hasiči, kynologové pomáhali polským kolegům s prohledáváním su­tin

V neděli 12. února 2023 v noci hasiči dokončili zásah i u druhé zřícené šestipodlažní budovy, z jeho trosek vyprostili další dva mrtvé lidi – celkem jich za dobu nasazení bylo už 35.

Část týmu s trojicí kynologů byla na žádost kolegů z polského USAR týmu vyslána do zhruba 40 kilometrů vzdáleného sektoru k pomoci s pátráním po osobách v polském zásahovém sektoru. Na dvou prohledávaných lokacích z celkových tří naši psi (Terezka, Bart a Yetti) označili místa s možnou přítomností živých osob, na vyproštění pracují kolegové.

Pomohli jsme s vyložením humanitární pomoci a přepravou doplňkového vybavení našeho týmu z místního letiště do tábora, dva noví členové USAR týmu, kteří zabezpečovali přepravu materiálu, zůstanou v Turecku až do konce nasazení.

Pokračujeme v práci v nepřetržitém režimu se střídáním po šesti hodinách. Náš tým dostal od koordinátora záchranných prací další dvě lokace k zásahu.

První z nich je sesunutý šestipodlažní dům. Průzkum našimi kynology byl negativní, na místě se však nacházejí příbuzní případných obětí – podle jejich informací jsou v troskách členové jejich rodin. Místní autority zabezpečují těžkou techniku, která nám bude pomáhat.

Druhé družstvo zasahuje v sutinách trojice zřícených domů, z rozsáhlého suťoviště byli v průběhu dne před zahájením našeho nasazení zachráněni tři živí lidé, zasypaných jich je dle odhadů až 50. Na místě spolupracujeme s USAR týmy ze Spojených států amerických a Bangladéše, předpokládáme zásah na jeden až dva dny.

ppor. Jakub Kozák, DiS.
tiskový mluvčí
MV-generální ředitelství HZS ČR

Armádní CASA odvezla do Turecka humanitární pomoc, na palubě byli i dva další členové USAR týmu

V neděli 12. února 2023 brzy ráno odletěl do Adiyamanu armádní letoun CASA s nákladem humanitární pomoci, dvěma dalšími příslušníky týmu USAR a materiálem pro potřeby zasahujících hasičů.

Převoz materiálu ze skladů zajistili hasiči, pomohli rovněž s nakládkou. Do Turecka v rámci humanitární pomoci přepravujeme především oblečení. Dva hasiči zabezpečí převzetí nákladu na letišti v Adiyamanu – to v současné době přijímá pouze speciální lety, pro komerční provoz je uzavřeno – a zůstanou s našim týmem do konce jeho nasazení.

Letoun na místo hasičům dovezl rovněž několik balení iontových nápojů a vitamínů, které poskytla Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra a firma Nutrend.

Český USAR tým se z Turecka vrátí pravděpodobně v noci ze čtvrtku na pátek, záležet to bude na potřebách Turecké strany a vývoji situace na místě.

ppor. Jakub Kozák, DiS.
tiskový mluvčí
MV-generální ředitelství HZS ČR

Český USAR tým ukončil prohledávání šestipodlažního bytového domu v Adıyamanu

V průběhu soboty 11. února 2023 čeští hasiči ukončili zásah související s prohledáváním jednoho ze zřícených šestipatrových bytových domů, u druhého bude činnost ukončena v průběhu noci na zítřek.

Během svého nasazení v Turecku hasiči vyprostili 33 mrtvých, z trosek zachránili dva přeživší, na záchraně třetí ženy se přímo podíleli označením místa pro vyproštění pomocí psů. Naši kynologové za celou dobu pobytu označili ve 13 sektorech 22 míst s možným výskytem osob.

Naše rychlá kynologická skupina v noci vyjela na dvě místa na žádost ostatních odřadů, na prvním jsme pomáhali s konzultací postupu vyprošťování jednoho z přeživších, na druhém jsme prohledávali sutiny. Zásah na tomto místě však nebyl bezpečný, nad suťovištěm je nakloněný dům a hrozí jeho pád, místní autority zajišťují stabilitu budovy pomocí těžké techniky.

Denně probíhají setkání velitelů jednotlivých záchranných týmů, na kterých se kromě sdílení informací rovněž plánují další postupy. Koordinátor zásahu v oblasti řeší přidělování sektorů pro další činnost.

Zastupitelský úřad nám pravidelně předává informace o činnosti ostatních týmů v jiných lokalitách po celé zemi, získávány jsou na základě spolupráce velvyslanců jednotlivých zemí.

Český USAR odřad nepociťuje bezpečnostní rizika v místě svého nasazení ani v okolí tábora. Na místě úzce spolupracujeme s místní policií a složkami armády.

ppor. Jakub Kozák, DiS.
tiskový mluvčí
MV-generální ředitelství HZS ČR

Reakce na ukončení činnosti rakouského týmu ve vztahu k bezpečnosti – podle informací velitele českého USAR odřadu je v naší lokaci bezpečnostní situace v pořádku, na místě je policie i četnictvo, část armády nebo jejích složek má tábor hned vedle nás. Probíhá úzká spolupráce, ke konfliktům nedochází.

HZS ČR

Český USAR tým zachránil z trosek dva živé lidi, třetího pomohl vyhledat v sutinách

V pátek 10. února 2023 v ranních hodinách se českému USAR týmu podařilo ze sutin zříceného domu v Adyiamanu v Turecku zachránit dvě živé osoby – 17letou dívku a 47letou ženu.

Krátce před devátou hodinou se na místo, kde pracoval náš tým, dostavili místní lidé s žádostí o pomoc s průzkumem sutin zříceného domu nedaleko s podezřením na přítomnost živých osob. Část našich hasičů se neprodleně přesunula na označené místo, kde se jim podařilo z trosek vyprostit dvě ženy. Na nosítkách je transportovali do péče zdravotníků.

Český USAR tým se podílel i na další záchraně života – jedna z kynologických skupin v noci označila místo s možným výskytem živých osob. Označené místo jsme předali týmu, který na něm zasahoval – ve čtyři hodiny ráno byla v dané lokaci ze sutin vyproštěna další živá žena.

Na základě urgence místních záchranných složek jsme byli v 19:20 požádáni o součinnost s makedonským USAR týmem při vyprošťování živé osoby uvězněné ve stísněném prostoru. Na místě členové českého USAR odřadu konzultovali s makedonským USAR týmem postup při vyproštění uvězněné osoby.

Od začátku nasazení v Turecku jsme se přímo podíleli na vyproštění 32 mrtvých a dvou živých lidí. Ve městě Adiyaman jsou cesty většinou sjízdné, elektřina a voda zůstávají nedostupné. Tým je zdravotně v pořádku.

ppor. Jakub Kozák, DiS.
tiskový mluvčí
MV-generální ředitelství HZS ČR

Situaci v pátém dni hodnotí velitel odřadu Jiří Němčík. Dle aktuálních informací je doba operační činnosti na místě předběžně plánována do příštího pátku, kdy se předpokládá návrat týmu. Vše ale bude záležet na vývoji situace.

K současné době evidujeme 25 osob vyproštěných našim českým USAR týmem, z toho tedy dvě živé z dnešního rána.

Pracujeme stále ve stejném systému, tzn. 24/7, dvě vyprošťovací družstva a rychlá mobilní pátrací skupina s kynology.

Velitel předpokládá nasazení v sektoru s bytovými domy ještě na jeden až dva dny.

HZS ČR

Před půl hodinou se našemu týmu podařilo ze sutin vyprostit dvě živé osoby, které jsme na nosítkách předali místním zdravotníkům.

Zároveň máme potvrzenou informaci o tom, že kolegové z jiného týmu ve 4 hodiny ráno zachránili z trosek ženu, kterou v noci „vyštěkal“ pejsek Terezka českého kynologické skupiny, se kterou provádíme vyhledávání.

HZS ČR

V noci hasiči z trosek vyprostili dalších 12 těl, celkem tým eviduje 20 obětí, 11 z toho byly děti. Skupina pro rychlé pátrání s kynology na několika místech označila lokaci s možností výskytu přeživších, na vyproštění pracují kolegové z dalších USAR týmů v oblasti.

Čeští hasiči v Turecku vytvořili rychlou pátrací kynologickou skupinu pro ostatní týmy, nalezli místa pro záchranu přeživších

Ve čtvrtek 9. února 2023 hasiči nasazení v rámci USAR (Urban Search And Rescue) týmu po zemětřesení v Turecku pokračovali ve vyhledávácích a záchranných pracech.

Dvě naše družstva stále zasahují u zřícených šestipodlažních obytných domů – z trosek jsme už vyprostili osm obětí přírodní katastrofy, čtyři z nich byly děti. Naděje na nalezení živých lidí stále existuje, vyprošťování těch, kteří neštěstí nepřežili, je však rovněž důležité nejen kvůli následnému pokračování v posunu hlouběji do zříceného domu, ale rovněž pro příbuzné, kteří naši práci sledují přímo na místě.

V průběhu dne jsme využili kapacity našich kynologů a vytvořili jsme tým rychlé reakce, který pomáhá ostatním záchranářům ve městě Adiyaman. Na požádání jsme tak v případě, že psy nepotřebujeme sami, připraveni vyslat skupinu s kynology a štěrbinovou kamerou pro rychlé prohledání sektoru.

Psům se tak v několika případech v průběhu dne podařilo vytipovat místa, ve kterých se stále mohou nacházet živí lidé. Na označených lokacích následně začínají USAR týmy provádět záchranné práce a naše pátrací skupina přejíždí do dalšího sektoru. Destrukce objektů v naší lokaci je natolik vážná, že je vyproštění osob otázkou i 10 až 20 hodin.

V Adiyamanu mají základny i týmy z Taiwanu, Pakistánu, Alžírska či Arménie. Nechybí jednotky místní policie a četnictva – tedy naší obdoby vojenské policie a dobrovolnící.

Velitel českého odřadu se v průběhu dne zúčastnil v Gaziantepu koordinační schůzky velitelů související s plánovaním dalšího postupu, na místě se setkal i s eurokomisařem pro oblast civilní ochrany Janezem Lenarčičem.

Jednotka stále pokračuje v práci v nepřetržitém režimu, směny se střídají po šesti hodinách, stejným způsobem probíhá střídání i u popisované skupiny rychlého pátrání s kynology. Do našeho tábora dnes dorazil velvyslanec v Turecku Pavel Vacek.

U členů českého USAR týmu zatím neevidujeme žádné zranění, tým nemá potíže ani v oblasti zabezpečení dodávky pohonných hmot, vody či potravin.

Těžký USAR odřad je certifikován pro nasazení v délce 10 dnů, v současné době nemáme stanoveno pevné datum návratu – záležet bude na vývoji situace a požadavcích turecké strany, která mezinárodní pomoc koordinuje.

ppor. Jakub Kozák, DiS.
tiskový mluvčí
MV-generální ředitelství HZS ČR

Pro potřeby kolegů z ostatních týmů, které operují v Adyiamanu, čeští hasiči vytvořili malou skupinu pro rychlé nasazení z kynologa, velitele a štěrbinové kamery. Tato skupina označila dvě místa s předpokládaným výskytem živých osob. Jejich vyproštění potrvá 10 až 20 hodin, postarají se o něj kolegové z těžkého USAR z Alžíru.

Český tým stále pracuje na dvojici 6podlažních bytových domů.

Hasiči předpokládají, že je v sutinách stále ještě několik desítek osob, nepřestávají pracovat, střídají se v šestihodinových směnách. Priorita je záchrana živých osob, ale neméně důležité – např. pro blízké, kteří jsou často na místě a sledují naši práci – je také vyprošťování zemřelých.

USAR tým z České republiky v nepřetržitém provozu pátrá po přeživších v troskách budov města Adiyaman

Středa 8. února 2023 byla pro české hasiče zařazené do USAR odřadu v Turecku ve znamení nepřetržité zásahové činnosti. Od úterních večerních hodin pracují ve vymezených sektorech nepřetržitě.

Hasiči mají postaven tábor severovýchodně od Adiyamanu, z něj vyrážejí do lokací, které jim k zásahu určují místní koordinátoři záchranných prací.

S transportem týmu pomáhají místní autority včetně policistů a četnictva. Poskytují také potřebnou součinnost v oblasti místní znalosti a případné komunikace s obyvateli města, zajišťují užitkovou vodu pro základní očistu.

Od ranních hodin dvě naše družstva zasahují u dvou zřícených budov o půdorysu přibližně 40×40 metrů, obě jsou zcela zdevastované. V počátku průzkumu psi označili místa s možným výskytem osob, v těchto prostorech tedy stále pracujeme.

Situaci kromě mrazivého počasí komplikuje i stav trosek. Velitelé musí dbát na bezpečnost zasahujících a hlídat veškeré pohyby zdiva. Používáme laserové inklinometry, které automaticky detekují pohyb a dovolí nám včas varovat nasazené lidi a odvolat je do bezpečí.

V průběhu činnosti českých hasičů v tomto sektoru byli z trosek vyproštěni tři lidé, bohužel již bez známek života. Dva z nich byly děti.

Prostory, ve kterých zasahujeme, je potřeba pečlivě stabilizovat a minimalizovat míru podstupovaného rizika. Hasiči se na základě průzkumu objektu obávají, že šance na přežití v troskách je velmi nízká, podle informací místních koordinátorů jsou v nich zavaleny asi čtyři desítky osob.

V průběhu dne hasiči rovněž zaznamenali další otřesy. Menší skupina byla vyslána na pomoc jednomu ze zahraničních týmů, který potřeboval využít naši štěrbinovou kameru.

Celkem jsme pracovali ve čtyřech sektorech. Dva z nich jsme prohledali s negativním výsledkem, dalšími dvěma jsou zmíněné domy, kde zásah stále probíhá.

V místě jsou funkční čerpací stanice, aktuálně nemáme potíže s doplňováním pohonných hmot jak do využívaných vozidel, tak do elektrocentrál.

V podvečer jsme přešli na stabilní systém střídání segmentů po šesti hodinách, abychom mohli pracovat v nepřetržitém provozu při zachování prostoru pro tolik potřebný odpočinek.

ppor. Jakub Kozák, DiS.
tiskový mluvčí
MV-generální ředitelství HZS ČR

Z trosek čeští hasiči vytáhli dvě mrtvé osoby, pokračují v činnosti. Směny se budou střídat po šesti hodinách.

Na místě je funkční jak záchranná služba (zranění lidé jsou odváženi sanitkami), tak například čerpací stanice.

Malou skupinu čeští hasiči vyslali na pomoc jednomu ze zahraničních týmů, který potřeboval využít štěrbinovou kameru.

Sdílet