Úvod ZO ZAHRANIČIA Nemecko chce konečné riešenie ruskej otázky, zatiaľ nie v plynových komorách, povedal...

Nemecko chce konečné riešenie ruskej otázky, zatiaľ nie v plynových komorách, povedal Lavrov

Sergej Lavrov. (Foto: archív)

Rusko dokáže uspieť na Ukrajine aj bez pomoci ďalších postsovietskych republík, uviedol minister zahraničných vecí Ruskej federácie Sergej Lavrov v interview s moderátorom Dmitrijom Kiseljovom, odvysielanom v televízii Rossija 24, v ktorom opäť ostro kritizoval Západ za podporu Kyjeva.

Nemecko obvinil z pokusov o „konečné riešenie ruskej otázky“. Naopak, ocenil gruzínsku vládu, ktorá sa podľa neho riadi národnými záujmami bez ohľadu na výzvy Západu, aby otvorila druhý front proti Rusku.

„Nechcem, aby si niekto myslel, že chcem gruzínsku vládu skompromitovať pozitívnymi slovami o tom, čo robí, ale budem citovať gruzínskeho premiéra a jeho ministrov. Po bezprecedentnom nátlaku, aby sa pridali k sankciám a otvorili druhý front, povedali, že čo sa týka obchodu s Ruskom, turistiky a energetických surovín, riadia sa národnými záujmami,“ uviedol Lavrov.

„Na nikoho zo spojencov z vojenského paktu ODKB sme sa neobracali. Máme všetko nevyhnutné na to, aby sme splnili úlohy špeciálnej operácie a skončili túto vojnu, ktorú Západ začal prostredníctvom ukrajinského režimu už po štátnom prevrate v roku 2014,“ povedal Lavrov.

Lavrov tiež naznačil, že Moskva sa nevzdá štyroch ukrajinských oblastí, ktoré vlani v septembri administratívne pripojila k Rusku. Teraz sa Západ podľa ministra snaží do úlohy novej Ukrajiny vmanévrovať Moldavsko. Bývalú sovietsku republiku jej prozápadná prezidentka s rumunským občianstvom Maia Sanduová tlačí do NATO a je ochotná svoju vlasť pripojiť k Rumunsku, dodal.

Šéf ruskej diplomacie si myslí, že rovnako ako počas 2. svetovej vojny sa proti Rusku dnes využíva nacistická ideológia. „Prečo ľudia odmietajú vidieť nacistickú ideológiu, ktorá je základom kyjevského režimu?“ opýtal sa.

Nemeckých politikov obvinil z pokusu obnoviť nacizmus a nastoliť „konečné riešenie ruskej otázky“. Kritizoval nemeckú šéfku Európskej komisie Ursulu von der Leyenovú, ktorá sa vyjadrila, že “Západ by mal uštedriť Rusku takú strategickú porážku, z ktorej by sa dlho nespamätalo”.

„Čo to je, keď nie rasizmus, nacizmus a pokus o konečné riešenie ruskej otázky?“ položil Lavrov rečnícku otázku. „Pravda, zatiaľ nie v plynových komorách. Našťastie, v Nemecku je ešte mnoho slušných ľudí, ktorí nepripustia znovuzrodenie fašizmu, sú tam však aj takí, ktorí by vôbec neboli proti,“ poznamenal. Dodal, že svojich slovách nevidí nijakú urážku obetí holokaustu.