Nejdražší zásnubní prsten v hodnotě 33 milionů zdobí ruku bhútánské královny. Princezna Catherine může jen závidět

Bhútánská královna Jetsun Pema
Bhútánská královna Jetsun Pema
Foto: Profimedia
Alžběta Staňková | Redaktorka
[email protected]
Publikováno: 6. 2. 2023

Když se řekne »královská svatba«, většina lidí si nejspíš vzpomene na vdavky britské princezny Catherine (41). Málokdo ale ví, co se tedy minimálně ceny zásnubního prstenu týká, že v porovnání s bhútánskou královnou Jetsun Pema (32) z toho vychází téměř jako chudá příbuzná. Britský odborník na klenoty Maxwell Stone pro ŽivotvČesku.cz prozradil, kterým šlechtičnám jejich nastávající v den zásnub navlékl ty nejdražší prsteny. "Princezna z Walesu se kupodivu nachází až na 5. místě," sdělil.

Co se královských zásnubních prstenů týká, jsou v rámci nich patrné určité trendy. Nejoblíbenějším brusem je kulatý, třetina analyzovaných zásnubních prstenů se pyšní tímto klasickým brusem. Nejčastěji používaným kovem je bílé zlato. Více než polovina analyzovaných zásnubních prstenů byla vyrobena z této slitiny zlata, která údajně snižuje negativní energii a přináší mír, jak uvedl klenotník Maxwell Stone.

"O pomyslné první místo, co se týká počtu karátů, se dělí princezna Catherine a královna Margrethe II., dánská královna. Jejich prsteny mají 12 karátů," uvedl odborník na královské klenoty pro web Crisscut Magazine.

Kdo by čekal, že na první příčce žebříčku drahých zásnubních prstenů se bude nacházet některá z příslušnic britské královské rodiny, ten se plete. Překvapivě nejdražší symbol lásky obdržela při svatbě bhútánská královna Jetsun Pema.

V květnu 2011 oznámil král Jigme Khesar Namgyel Wangchuck při zahájení zasedání parlamentu zasnoubení s 21letou studentkou Jetsun Pema. Pár se vzal později téhož roku 13. října. Zásnubní prsten bhútánské královny má desetikarátový diamant v solitérní úpravě. Ten je umístěn na prstenu ze žlutého zlata. "Naši odborníci odhadují hodnotu prstenu na neuvěřitelných 33 milionů korun," uvedl pro ŽivotvČesku.cz klenotník z klenotnictví Steven Stone.

Druhé místo obsadila dánská královna Margrethe II. s prstenem v hodnotě 26 milionů korun. Na třetí příčce se umístila jordánská princezna Rajwa, jejíž prsten stál podle klenotníka jen o něco málo méně.

Pokud jde o Catherine, princeznu z Walesu, v žebříčku se nachází na pátém místě. Její zásnubní prsten, který dříve patřil princezně Dianě, zdobí dvanáctikarátový cejlonský safír, jenž pochází ze Srí Lanky. Stejně jako u většiny drahých kamenů se kvalita a hodnota safíru určuje podle jeho barvy a odstínu, který se může pohybovat od světle modré až po tmavě královskou modř.

"Safír je tmavě modrý, královské barvy, kvality AAAA. Patří tak k nejcennějším svého druhu. Celosvětově se prodej modrých safírů tehdy zvýšil přibližně o 300 procent a i v současnosti, a to díky seriálu »The Crown«, prodej safírů stále prudce roste, přičemž mimořádně populární jsou retro designy," popsal odborník z klenotnictví Steven Stone pro ŽivotvČesku.cz s tím, že hodnota tohoto šperku je zhruba devět milionů korun.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.