MojAndroid

Materská spoločnosť Googlu, Alphabet, zverejnila správu o príjmoch za 4. štvrťrok a aj celý fiškálny rok 2022. Správa ukazuje zvýšenie jej príjmov a aj to, že minuloročné smartfóny Google Pixel sa stretli s úspechom u zákazníkov.

Spoločnosť zvýšila príjmy. Čistý zisk však klesol

Spoločnosť vykázala príjmy vo výške 76 miliárd dolárov za obdobie október až december 2022 a 283 miliárd dolárov za celý fiškálny rok. Za 4. štvrťrok síce išlo iba o 1 % medziročný nárast v porovnaní so 4. štvrťrokom 2021, ale v celom fiškálnom roku zaznamenala až 10 % medziročný nárast. Čistý zisk za 4. štvrťrok 2022 13.6 miliardy dolárov je však o 33 % nižší v porovnaní so 4. štvrťrokom 2021

Zisk za fiškálny rok zase klesol o 21 % zo 76 miliárd dolárov v roku 2021 na 60 miliárd dolárov v roku 2022. Pri rozdelení ročných príjmov spoločnosť Google zaznamenala hlavný príjem 67,8 miliardy dolárov zo svojej kategórie služieb, ktorá zahŕňa vyhľadávanie, YouTube, Mapy, Chrome, Android, Google Play a hardvér. To predstavuje pokles o 1,5 miliardy dolárov v porovnaní s hodnotami z roku 2021.

Darilo sa YouTube a aj Pixelom

Príjmy z reklamy však klesli o 2 miliardy dolárov, zatiaľ čo výdavky na výskum a vývoj v roku 2022 vzrástli o 1,5 miliardy dolárov v porovnaní s rokom 2021. Google nedávno prepustil 12 000 zamestnancov najmä kvôli stagnujúcim číslam rastu. Generálny riaditeľ Alphabet Sundar Pichai však uviedol, že spoločnosť je na dôležitej ceste k prepracovaniu nákladovej štruktúry trvalým spôsobom a k vybudovaniu finančne rastúcich divízii.

Google Pixel 7 Pro
Google Pixel 7 Pro | Zdroj: Tomáš Kanálik

Pichai tiež potvrdil, že minulý rok sa darilo cloudovým službám, službe YouTube a zariadeniam Google Pixel. Služby YouTube Music a Premium zase dosiahli viac ako 80 miliónov predplatiteľov (vrátane skúšobných verzií). Spoločnosť minulý rok uviedla na trh svoju novú generáciu vlajkových lodí Google Pixel 7 a 7 Pro, ktoré by boli pozitívne prijaté zo strany zákazníkov a aj recenzentov.  

Náš tip
Android 14: Aké novinky prinesie a kedy sa ho dočkáme?

6.2.2023

Pravidlá diskusie

Portál MojAndroid.sk si vyhradzuje právo zmazať neslušné, rasistické a vulgárne príspevky, ako aj osobné útoky na redakciu, či diskutérov v komentároch pod článkom bez ďalšieho upozornenia. V prípade uverejňovania odkazov na externé stránky, je komentár automaticky preposlaný do redakcie na schválenie.

+