Podívejte na fotky v galerii
Podívejte na fotky v galerii
Podívejte na fotky v galerii
Podívejte na fotky v galerii
Podívejte na fotky v galerii

Prostřeno bude tentokrát speciálně s budoucími kuchaři, možná šéfkuchaři. O hlavní výhru 60 tisíc a další tisíce v divácké volbě se utkají čtyři budoucí kuchtíci a jedna budoucí kuchařka. Prostřeno! bude na půdě gastronomických škol z východních a středních Čech. A jak se budoucím profíkům bude dařit? Dívejte se.

-reklama-


Prostřeno bude tentokrát speciálně s budoucími kuchaři, možná šéfkuchaři. O hlavní výhru 60 tisíc a další tisíce v divácké volbě se utkají čtyři budoucí kuchtíci a jedna budoucí kuchařka. Prostřeno! bude na půdě gastronomických škol z východních a středních Čech. Jako první se k plotně postaví Adam ze Střední školy hotelnictví, řemesel a gastronomie v Trutnově. Vařit bude pod dozorem učitele odborného výcviku, se kterým také mohl konzultovat své menu. Adam je tišší povahy a v kuchyni toho moc nenamluví. Ale jak se říká, kdo mlčí, ten dělá. Adam sází na zajímavé menu, když slibuje dýňový salát s koriandrem, krkonošskou kulajdu se zastřeným křepelčím vejcem, jelení hřbet se zeleninovým pyré, perníkovými kroketami a vinnou redukcí a tartaletky s hořkou čokoládou zasypané malinovým kaviárem na konec. Při přípravě menu se pořádně zapotí, ale ještě více mu dá zabrat obsluhování hostů. Adamovi se nepovede hned úvod večera, kdy obsah skleničky skončí jednomu z hostů na zádech a sklo se rozbije o podlahu. Budou mít hosté s hostitelem pochopení? Nebo mu to dají, jak se říká, sežrat? A vyjde sázka na zvěřinu?

Úterní soutěžní večeři připraví jediná dáma skupiny, Eliška. Ta studuje obor kuchař na střední gastronomické a technické škole v Žamberku. Mezi její záliby patří hasiči, procházky se psem, vaření a ráda hraje florbal. Eliška je na rozdíl od pánů docela upovídaná. V kuchyni jí bude pomáhat učitelka odborného výcviku, se kterou si Eliška rozumí a s níž konzultovala své menu. Holky ze žamberecké gastronomické školy sází na salátek z rukoly a polníčku s cherry rajčaty a balkánským sýrem s opečeným toustovým chlebem, dýňovou krémovou polévku se slunečnicovými semínky a zakysanou smetanou, vepřovou kotletu balenou ve schwarzwaldské šunce s masovou fáší, podzimní ragú ze zeleniny, opečené brambory, smetanovou omáčku a schwarzwaldský chips a pomerančovou bábovku se šlehačkovým bochánkem jako dezert. I když je Eliška oproti klukům studijně v nižším ročníku a je i věkově nejmladší, v kuchyni si dokáže poradit. Pánové si ale u stolu stěžují, že polévka moc slaná a maso trochu vysušené. Zato zábavu si užije hlavně Eliška, když nechá kluky krájet cibuli na čas.

Středeční hostitel se jmenuje David a studuje na Střední škole gastronomie a služeb v Nové Pace. Absolvoval obor kuchař-číšník a nyní je žákem třetího ročníku oboru hotelnictví. Má rád sport – posilovnu, fotbal s kamarády a rád dělá individuální rekreační sporty. Baví ho turistika. A samozřejmě vaření, což je vidět už na Davidově menu: pošírovaná rolka z lososovitého pstruha se špenátovou fáší podávaná na salátku z červené čočky, provoněné kouřem z jablečné štěpky, jako polévka květákový krém du Barry s tvarůžkem a bylinkovým olejem, dále vepřová panenka sous-vide, batátové pyré, omáčka demi-glace a čokoládový fondán s malinovým dresinkem a vanilkovým semifreddem. I Davidovi v kuchyni pomáhá, a hlavně na něj dohlíží, paní učitelka odborného výcviku. David si ale povětšinou umí poradit sám. Jeho vaření je přesné a precizní. Uspěje se svým moderním menu plným komplikovaných názvů a chutí? A bude předkrm uzený, nebo spálený?

Čtvrteční soutěžní menu nachystá Kristián. Ten studuje na Střední škole technické a řemeslné v Novém Bydžově. Rád hraje fotbal, chodí ven s kamarády a hraje počítačové hry. A myslí si, že je přátelský, není moc upovídaný, je spíš tichý. V kuchyni na něj budou dohlížet hned dvě autority, paní učitelka odborného výcviku a kuchař z praxe. Podaří se jim nemluvného Kristiána rozmluvit? Ani Kristián se nebojí vsadit na originální chutě. Třeba sumečka afrického, kterého hostům donese ke stolu i v nenaporcované podobě. A také sází na panenku, která se mu ale nepovede dokonale. A uspěje s duem tataráčků nebo s crèmem brûlée? A zaujme hosty zábava? Přijde jim zazpívat žačka školy, na které Kristián studuje.

V pátek předvede, co u plotny dovede, Vítek. Ten se vyučil v oboru kuchař. Pracoval brigádně jako číšník, přípravný a pomocný kuchař. Nyní studuje na nástavbě – je v prvním ročníku na nástavbovém studiu na Středním odborném učilišti společného stravování v Poděbradech. Vítek má zajímavé koníčky. Patří mezi ně myslivost, vodáctví, rybaření a hraní počítačových her. Baví ho i činnosti kolem domu. Vítka bylo celý týden nejvíce slyšet u stolu. Když mu něco nechutnalo, nebál se to říct nahlas – a ostatní jsou na něj velmi zvědaví. Uspěje Vítek se svým menu? Vítek slibuje drůbeží paštiku s domácími bagetkami, francouzskou cibulačku, filírované kachní prso s redukcí z červeného vína, pečené pusinky z bramborového pyré, kořenové petržele a jablek a cheesecake s lesním ovocem. Jako jediný se pouští do domácího pečiva. Povede se mu? I nad Vítkem v kuchyni bdí učitel odborného výcviku. Pochválí na konci dne svého svěřence? A co se stane, že se bude na jídlo nekonečně dlouho čekat? Jsou to složité receptury, nebo se Vítkovi něco zadrhne?

Dívejte se každý všední den v 17.50 a na Primě zjistíte, jaká je budoucnost české gastronomie.

Zdroj: FTV Prima

-reklama-