Právě vysíláme

Turecko a Sýrii zasáhlo silné zemětřesení, mrtvých je více než 1 600

6. února 2023 14:25
Turecko a Sýrii zasáhlo silné zemětřesení, mrtvých je více než 1 600

Počet mrtvých po ničivém zemětřesení, které dnes nad ránem zasáhlo Turecko a Sýrii, přesáhl 1 600. V samotném Turecku je mrtvých 1014, uvedl šéf Tureckého úřadu pro řešení katastrof a mimořádných situací Junus Sezer. Podle prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana jde o největší zemětřesení od roku 1939.

Zranění utrpěly tisíce lidí. V Sýrii si katastrofa podle aktualizované bilance vyžádala kolem 600 lidských životů, dalších více než 1 500 lidí je zraněných. Druhé zemětřesení o síle 7,6 stupně zasáhlo podle úřadů jihovýchod Turecka před polednem SEČ.

Erdogan upozornil, že nedokáže říct, na jakém počtu se celková bilance zastaví a jak dlouho záchranné akce potrvají. Podle Sezera se zřítilo 2 824 budov.

Televize CNN na svých internetových stránkách uvádí, že v celé Sýrii zemřelo nejméně 592 lidí, z toho 371 hlavně v provinciích v governorátech Halab (dříve Aleppo), Hamá, Latákíja a Tartús. Záchranná organizace známá jako Bílé přilby informovala nejméně o 221 případech úmrtí a 419 případech zranění v oblastech na severozápadě Sýrie, které jsou pod kontrolou opozice.

Před polednem SEČ zasáhlo jihovýchod Turecka další silné zemětřesení. Epicentrum se podle Tureckého úřadu pro řešení katastrof a mimořádných situací AFAD nacházelo v provincii Kahramanmaraş, ohnisko bylo zhruba v sedmikilometrové hloubce.

Zdroj: ČTK

Články, které by tě mohly zajímat