Shiitake houby: Posilují imunitu a mají protizánětlivé účinky. V receptu na nudle je používá i influencerka Chilli

od Šárka Cvrkalová
2 minuty čtení
Shiitake houby
Zdroj: Shutterstock

Houba shiitake, česky houževnatec jedlý, pochází původně z východní Asie, kde se její léčebné účinky využívají více než 2000 let. V našich lesích neroste, ale běžně se dá zakoupit ve vietnamských večerkách. Používá se především v asijské kuchyni, využití by ale našla i v řadě dalších receptů. Zkuste třeba ten na skleněné nudle podle influencerky Chilli.

Co se týče pozitivního vlivu na zdraví, je shiitake královnou mezi houbami. Má velmi silné protizánětlivé účinky a posiluje lidskou imunitu. Podle studie z roku 2015 zveřejněné v časopise Journal of the American College of Nutrition výzkumy prokázaly také pozitivní vliv na fungování střev.

Pravidelná konzumace člověku zajistí především celkové pročištění těla. Houbu by běžně měli jíst lidé, kteří mají kvůli závažnějším nemocem slabou imunitu nebo jsou právě nachlazení. Podle informací na webu WebMD ověřených odborníky houby shiitake také zmírňují příznaky velké většiny nemocí.

Na druhou stranu článek také varuje před možnými vedlejšími účinky v případě přejedení se touto houbou nebo při její špatné tepelné úpravě. V takových chvílích může docházet k žaludečním potížím. Houba také může působit kožní problémy a alergické reakce.

Čerstvé i sušené

Houby se dají i u nás koupit čerstvé. Uchovávají se v mírně navlhčených papírových utěrkách a vydrží v lednici třeba i týden. Další možností pak je houby usušit a mít jich doma zásobu pro případ, že je budete chtít používat pravidelně. Ve vietnamských večerkách je ale nejčastěji seženete sušené přímo v plastovém sáčku.

Při vaření těchto hub je důležité myslet na to, že nohy shiitake jsou poměrně tuhé, a proto je lepší vařit je odděleně od nakrájených kloboučků. V případě sušených hub není důvod toto odlišovat.

Houby můžete používat do omáček, do polévky, nakládat s nimi prakticky jako s běžnými hřiby.

Recept na skleněné nudle s shiitake houbami

Jeden z receptů, ve kterém najdete pro shiitake houby využití, sdílela na svém instagramu nedávno influencerka Chili Ta Thuy.

Ta poradila sledujícím, jak na skleněné nudle bez masa, jen s houbami, arašídy a sójovou omáčkou.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Chili Ta (@chili_tathuy)

Nejprve si na pánvi osmahněte hlívu ústřičnou, přidejte čínské zelí, mrkev, shiitake houby a arašídy. Vše promíchejte a dejte stranou.

Pak si v míse smíchejte sójovou omáčku, pomerančovou šťávu, sezamový olej, sezamová semínka a česnek. Do směsi na pánvi přidejte uvařené skleněné nudle.

Po krátkém osmažení směsí plňte rýžové závitky a ty namáčejte do připravené omáčky. Nudle ale můžete jíst i jen tak samotné, záleží na vaší chuti, doplňuje Chili.

Zdroj: Journal of the American College of Nutrition, Instagram, WebMD

Autor: Šárka Cvrkalová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články