Zemětřesení poškodilo také ranvej tureckého letiště Hatay

06.02.2023 - Evropa



Dnešní silné zemětřesení, které zasáhlo jihovýchod Turecka a Sýrii, poškodilo také ranvej letiště ve městě Hatay, které leží ve stejnojmenné provincii na jihovýchodě Turecka. Jak je zřejmé z fotografií na sociálních sítích, byl ničivými otřesy poškozen povrch dráhy, takže na letišti nemohou nyní přistávat letadla.

Letiště Hatay obsluhuje turecká města Iskenderun a Antakya (leží na místě starověké Antiochie). Letiště má pravidelné spojení s Istanbulem, Ankarou, Antalyí a Izmirem. Dále odtud odlétají pravidelné linky do Ercanu na Severním Kypru a Džiddy a Rijádu v Saúdské Arábii. V letní sezóně pak létají také linky do německých měst Frankfurt, Düsseldorf a Stuttgart.

Province Hatay se stala součástí Turecka až v roce 1939. Po 1. světové válce připadlo toto území Sýrii, kterou spravovala Francie jako mandátní území. V roce 1938 pak Francie poskytla provincii Hatay nezávislost. Obyvatelé provincie se v referendu vyslovili pro přičlenění k Turecku a následně jí obsadily turecká vojska. Sýrie dlouhodobě považuje provincii za součást svého území a požaduje její návrat pod svou správu.

Témata