Panko strouhanka: Po usmažení více křupe a hodí se do asijských pokrmů. Vyrobit lze i doma

od Šárka Cvrkalová
2 minuty čtení
Strouhanka
Zdroj: Shutterstock

Strouhanka je základní surovinou, kterou máme nejspíš v kuchyni každý. Hodí se na obalování řízků, ale také se s ní dá zahustit mleté maso nebo játrové knedlíčky do polévky. Čím dál oblíbenější je ale takzvaná panko strouhanka. Znáte mezi ní a tou klasickou rozdíl?

Klasická strouhanka, na kterou jste zvyklí, se vyrábí ze starších tvrdých rohlíků, vek a dalšího pečiva. To se rozdrtí na drobečky a následně rozemele úplně najemno. Potom vydrží i několik měsíců v uzavřených nádobách. Můžete ji využívat, jak se vám zlíbí.

Panko strouhanka má sice exotický název a používá se spíše v japonské a korejské kuchyni, její původ ale už tak exotický není. V podstatě se jedná také jen o rozemleté pečivo, ve kterém se následně obaluje a smaží maso.

Zásadní rozdíl je čerstvost pečiva

Běžná strouhanka se dělá z pečiva, které by se jinak vyhodilo. Panko strouhanka se ale naopak vyrábí z čerstvého pečiva, nejčastěji z bílého chleba, vysvětluje blog Sudachi Recipes.

Liší se tak barvou, ale zároveň také strukturou. Panko strouhanka je mnohem hrubější, kousky velikostně připomínají spíše nahrubo namleté ovesné vločky. Díky tomu je maso v ní obalené daleko křupavější.

Tento typ strouhanky se nejčastěji používá na obalování krevet či masa připravovaného na asijský způsob. V dnešní době ale už běžně nahrazuje normální strouhanku například i u klasických řízků. Naopak jako zahuštění do mletého se moc nehodí.

Vyrobte si ji i doma

Panko strouhanka se dá koupit ve specializovaných obchodech. Obvykle takových, které mají co do činění s asijskou kulturou. Některé obchodní řetězce ji ale běžně také nabízí ve svých regálech. Jinak si ji můžete snadno vyrobit doma.

Stačí vám k tomu obyčejný bílý toustový chléb. Ten zbavíte kůrky a necháte jeden den proschnout na vzduchu. Poté ho opatrně rozmixujete nebo jednoduše nastrouháte na hrubém struhadle. V tenké vrstvě nasypete směs na plech vyložený pečicím papírem a vložíte do trouby vyhřáté na 150 °C.

Zhruba po 5 minutách vám vznikne strouhanka, kterou můžete uchovávat v uzavíratelné dóze jako tu klasickou. Vydrží i několik měsíců.

Panko strouhanka není o nic zdravější než ta klasická. Je ale daleko křupavější, a v některých pokrmech tak rozdíl rozhodně poznáte.

Zdroj: The Spruce Eats, Taste, Sudachi Recipes

Autor: Šárka Cvrkalová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články