V Austrálii při zásahu havaroval hasící Boeing 737-300WL

06.02.2023 - Asie & Austrálie



Z dosud neznámých příčin dnes havaroval na jihozápadě Austrálie speciálně upravený Boeing 737-300WL, který sloužil pro hašení požárů. Letoun registrace N619SW provozovala společnost Coulson Aviation (Australia), která se specializuje na hašení požárů leteckou technikou.

Havarovaný Boeing byl na misi, kdy v národním parku Fitzgerald River se podílel na hašení několika požárů. V 16:15 místního času se hasící letoun zřítil v národním parku několik kilometrů západně od města Hopetoun. Ke zřícení došlo krátce poté, co stroj provedl shoz hasící látky. Oba piloti havárii zázrakem přežili s lehkými zraněními. Podle australských médií byli vrtulníkem transportování do nemocnice v Ravensthorpe.

Havarovaný Boeing 737-300WL byl vyroben před 27 lety a dodán americké nízkonákladové aerolinii Southwest Airlines. Ta letoun vyřadila ze své flotily v roce 2017 a následně se dostal do služeb Coulson Aviation, kde byl přeměněn na hasící letoun.

Coulson Aviation na svém webu uvádí, že je první společností na světě, která provozuje hasící Boeingy 737. Dosud měla ve své flotile šest těchto letadel. Každý z nich dokáže pojmout 15000 litrů hasící látky.

Coulson Aviation (Australia) je australskou pobočkou společnosti Coulson Aircrane, která sídlí v Kanadě. Australská firma se zaměřuje na hašení požárů leteckou techniku, pomoc při povodních a další práce.

Témata