Connect with us

Zadejte svůj dotaz

.

Společnost

Výtvarnice Alexandra Hejlová otevřeně o Ivetě Bartošové: Co nemělo spatřit světlo světa a co jí po ní zbylo?

Maluje obrazy, navrhuje šperky, divadelní kostýmy, scenérie a mimo jiné točí talk show a vede kurzy pro děti. Přesně tohle všechno stíhá energická a srdečná umělkyně Alexandra Hejlová. Ta se exkluzivně pro magazín Zítřek rozpovídala o svém vztahu s tragicky zesnulou zpěvačkou Ivetou Bartošovou i o svém obrazu, který zdobí stěnu hvězdě z Hollywoodu. My víme, které!

Zdroj: Jana Tesaříková
Zdroj: Jana Tesaříková

Alexandro, jste známá malířka u nás i ve světě. Jak jste se k malování dostala? Byla to složitá cesta?

Jak to jen nejlépe říct, aby to nebylo dlouhé. Už jako malá holčička jsem díky své babičce zhruba někdy v 6 letech podstoupila talentové zkoušky na výtvarné kurzy. Konkrétně keramiku k úžasným a světově uznávaným akademickým sochařům Olze a Miroslavu Hudečkovým. Zkoušky jsem udělala, a dostala se tak už v tom roce mezi zhruba 5-6 dětí, které kurzy navštěvovaly. A takto začala moje dráha. A Hudečkovi se stali takovými mými druhými rodiči, provázejí mě dodnes. Největším vyznamenáním za celou tu moji profesní dráhu bylo, když přišli na jednu z mých autorských výstav a prohlásili, že tohle ze mě vždycky chtěli mít. Nádhera! Pak mi do profesního života vstoupila ještě jedna důležitá bytost a sice akademická malířka Josefína Garai, s tou jsem měla i společné výstavy.

Vnímáte rozdíl mezi konzumenty umění u nás a ve světě? Jsou jiné reakce na vaše díla tady a jiné v zahraničí?

Samozřejmě ano. Je to složitější, ale opět v krátkosti zhodnotím. Například v Německu jsem na jejich popud začala malovat figurální malbu, jemně erotickou, která právě tam zaznamenala úspěch. Naopak v zámoří po mně chtěli hlavně malbu květů a zátiší. V Čechách není žádné omezení – doma mě berou se vším, co dělám. Itálie a Španělsko zase figurální malba méně erotická, hlavně tanečnice. Rakousko je také bez omezení, tam je jak erotický obraz, tak i téma západ slunce. Je skutečností, že musíte předem zhruba vědět, pro koho výstavu a v jakém rozsahu děláte, což je ovšem normální. To se všechno domlouvá předem. Také třeba jen vystavuji šperky, je to sice zřídka, ale i to je jedna z variant.

Váš obraz má na stěně dokonce hollywoodský herec Michael Douglas. Jak se k němu dostal?

Moje cesty nejsou rovné, jsou klikaté, trochu složitější. Jak říkám, na kafe mě nepozvali, ale jeho český kamarád, pan Vance Kabourek, který mnoho umělců „vyvezl“ a uspořádal koncert, vystoupení atd., tak ten si ode mě pro Michaela koupil obraz k jeho životnímu jubileu. Vance je velmi zajímavý člověk. Pracoval i na legendárním seriálu MASH, dělal jako poslední rozhovor s Marilyn Monroe. Mezi jeho přátele se řadí i Cher a mnoho dalších, však o jeho životě vyšla i kniha, kterou psala moje kamarádka Marie Formáčková. No, a tímto způsobem má Douglas můj obraz.

Zdroj: Jana Tesaříková
Zdroj: Jana Tesaříková

Pokud se nemýlím, nevěnujete se pouze malování...

Ano, máte pravdu, jak jsem již zmínila, maluji ručně malované skleněné šperky. Pracuji i s návrháři, dělám i ručně malované oblečení, nejprve pomaluji látku nebo pak samotný kus. Začala jsem koketovat s divadlem, navrhuji divadelní kostýmy, scénu, ilustruji knihy exkluzivně pro renomované nakladatelství Jindřich Kraus – Pragoline. Také pořádám výtvarné kurzy pro děti a snažím se jim předat také nějakou tu svou zkušenost.

Nedávno jste odložila plátno a štětec a začala jste natáčet talkshow. Jak nový pořad Skoro dámský a skoro pánský klub vznikl?

Vždy se tak k něčemu přichomítnu, ale jak už říkala moje poslední profesorka: Malby, Josefína Garai, nic není náhoda! A tomu věřím. Před Vánoci mě oslovil ředitel TV V1 Oldřich Tamáš, že bychom v mém novém ateliéru tady v Praze v Holešovicích mohli zkusit točit nové díly talkshow Skoro dámského klubu s Oldou Tamášem s tím, že já bych byla jako ten stálý host a zvala si tam své kamarádky, přátele. Zkusili jsme natočit první díly, zafungovalo to a nakonec začínáme točit i druhou verzi, Skoro pánský klub s Oldou Tamášem a tentokrát já jsem tím „narušitelem“, to SKORO. Prostě se s Oldou doplňujeme a zapadá to do sebe a mě to moc těší. Baví mě to a jsem vděčná za tuto příležitost a vlastně také za tu zkušenost poznat něco nového.     

Zdroj: Jana Tesaříková
Zdroj: Jana Tesaříková

Podle čeho si vybíráte hosty?

Jak už jsem řekla, zaprvé jsou to kamarádi, přátelé, s kterými si máme co říct, se kterými už také léta spolupracuji. Jde o to, že to má být především milé, laskavé, pohodové povídání, natáčení. Žádný tlak, stres. Samozřejmě, že tam musí být nějaké pojítko mezi hosty, společné téma. Ovšem není to tak, že si hosty pozvu a hotovo. Poslední rozhodující slovo má samozřejmě sám autor talk show Oldřich Tamáš, který je zároveň režisérem a moderátorem. A také díky tomu, že má obrovský smysl pro humor a improvizaci, tak všechno prostě klape tak, jak má.

Až se opět chopíte malování, plánujete nějakou výstavu?

Určitě ano. Rozhodně po přestěhování Muzea Salvador Dalí Enigma Praha budeme pokračovat ve spolupráci, a dokonce ji rozšíříme, a na to se opravdu moc těším, protože z profesního hlediska jsem se dostala na svůj zenit! Jistě budou i další výstavy během roku a zřejmě nejen u nás, ale také se asi letos vrátím do Rakouska, respektive do Dolního Rakouska.

Tento obrázek nemá vyplněný atribut alt; název souboru je Navrh-bez-nazvu-8-1.png.
Zdroj: Jana Tesaříková

Byla jste velmi dobrý kamarádka s tragicky zesnulou zpěvačkou Ivetou Bartošovou. Jak na vaše přátelství vzpomínáte?

Tak, že bychom byly velké kamarádky, to zas ne, ale díky její chůvě, Goldě Dvořákové, jsem Ivetu poznala v devadesátkách. Na Ivetu vzpomínám docela často, protože když otevřu šatní skříň, mám tam hned v úrovni očí takovou malou kabelku do společnosti, kterou mám právě od Ivety. Okamžitě si na ni vzpomenu a na Goldu tím pádem taky.

Pokud se nemýlím, vaše cesty se rozdělili ještě dávno před Ivetiným skonem. Co se stalo?

Ano, máte pravdu. Ivetu jsem neviděla několik let, než udělala to, co udělala. Jen stále myslím na to, jak zoufalá musela být, když se k tomuto činu odhodlala. Není to o tom, co se stalo, hlavně jsem více cestovala pracovně do zahraničí a už jsem ani tolik nebyla v kontaktu s Goldou. S tou jsem se viděla až po tragédii a na Ivetu jsme při setkání vzpomínaly, ale nic jsme z minulosti nerozebíraly. Hlavně si myslím, že jsou věci, které mají zůstat „doma“ a nikdo by je neměl vynášet ven a patlat se v tom. Například knihy, které o Ivetě vyšly ještě za jejího života. Přestože je v nich mnohé pravda, nemělo to spatřit světlo světa.

Jak jste reagovala na zprávu o její smrti?

Já tomu nejdřív nechtěla věřit, myslela jsem, že je to nějaká novinářská kachna. Byla to zdrcující zpráva. A vůbec si nedokážu představit co v „tu“ chvíli prožívala.

Zdroj: Autorský text

Může se Vám líbít

Sticky Post

Režisér a úspěšný hollywoodský producent Petr Jákl se zaslouženě řadí mezi zvučná jména filmového průmyslu. Není tedy divu, že už je zase v zahraničí, teď...

Sticky Post

Eva Perkausová, moderátorka televizních zpráv na TV Prima, brzy přivítá na svět druhého syna. Během celého jejího těhotenství se spekulovalo o tom, kdo ji...

Sticky Post

Eva Burešová začíná vážně uvažovat o ukončení kariéry. Dopadá na ni stinná strana slávy, kdy se stává obětí útoků haterů. Co Eva uvedla ke...

Celebrity

Ředitelka Lázní Fénix, Marta Šuba, nedávno představila novinky, nové procedury a novou spolupráci. První vodíkové lázně, první vodíkové procedury! Molekulární vodík je palivo našeho...

Sticky Post

Hollywoodská herečka Meryl Streep se provdala před 45 lety za sochaře Dona Gummera. Jejich manželství ale nevydrželo. Současně vyšlo najevo, že spolu nežijí již...

Sticky Post

Vdova Ivana Gottová ohlásila zprávu, která potěší hlavně české a německé fanoušky zesnulého Karla Gotta. Zpřístupní veřejnosti vilu v ulici Nad Bertramkou.

Sticky Post

Scenáristé v USA prohlásili, že uzavřeli předběžnou dohodu s majiteli filmových studií. Tato smouva může znamenat konec několikaměsíční stávky.

Sticky Post

Moderátor a herec Ondřej Sokol zažívá během natáčení Na lovu setkání se zajímavými lidmi, trapné momenty i humorné situace. Tentokrát se zapotil při rozhovoru...

Sticky Post

Herec Michael Caine se svěřil, jaký má názor na muže. Jaké poselství zanechává naší společnosti ve svých 90 letech?

Sticky Post

Ještě na začátku tohoto roku Hugh Jackman sdílel s fanoušky tajemství svého dlouholetého manželství. O pár měsíců později ale přichází s prohlášením, že se...

Kultura

Dvě spálený srdce, Nagasaki Hirošima... Ve filmu o "otci atomové bomby", která zabila 240 000 lidí, nezemře jediný člověk. Největší drama tříhodinového filmu je,...

Sticky Post

Sympatická herečka Michaela Kuklová odjela na Maledivy, kde zavzpomínala na Jiřího Pomeje, s kterým byla v exotickém ráji před 27 lety.