Rovné a čisté povrchy stěn (Zdroj: Knauf) Zobrazit fotky zobrazit 7 fotek

Pastózní tmely jsou tu od toho, abychom dosáhli požadované hladkosti a kvality finálního povrchu stěny, příčky nebo stropu. Nezřídka jimi také sjednocujeme rozdílné povrchy kvůli jednotnému vzhledu, nebo při rekonstrukcích vyhlazujeme staré omítky. Protože se jedná ve své podstatě o dokončovací pracovní krok čili „vyladění“ vzhledu povrchu, je výběr tmelu a jeho zpracování důležité. Představujeme tři nejpoužívanější a nejspolehlivější pastózní tmely Knauf, se kterými si vystačíme ve většině situací. Je to Goldband Finish, Super Finish a Fill & Finish Light. 

Goldband Finish je hotový pastózní tmel na bázi polymerů s jemnou frakcí, a proto je vhodný pro vyrovnávání spíše drobných nerovností. Snadno se brousí sádrokartonářským brouskem (80–100 respektive 150–240 dle požadavku na hladkost povrchu). Je možné použít i tzv. mokré broušení – wet sanding. To znamená, že se tmel natáhne na stěnu, nechá se krátce zaschnout, potom se namočí a rozfilcuje. Posléze se plocha nechá opět zavadnout, aby se finálně vyhladila širokým hladítkem.

Pastózní tmel Goldband Finish (Zdroj: Knauf)
Pastózní tmel Goldband Finish (Zdroj: Knauf)

FILL & FINISH LIGHT je lehčený univerzální tmel pro finální tmelení. Jeho výhodou je vyšší vydatnost, málo se propadá a snadno se brousí, protože v sobě má perlitové plnivo. Navíc s ním lze lepit i ocelové profilové ochrany rohů a papírové výztužné pásky. 

Lehčený univerzální tmel pro finální tmelení FILL & FINISH LIGHT (Zdroj: Knauf)
Lehčený univerzální tmel pro finální tmelení FILL & FINISH LIGHT (Zdroj: Knauf)

SUPER FINISH je také finální a univerzální tmel, s velmi hladkou a vysoce jemnou strukturou pro bezvadné a spolehlivě dokonalé vyhlazení povrchu. 

Finální a univerzální tmel SUPER FINISH (Zdroj: Knauf)
Finální a univerzální tmel SUPER FINISH (Zdroj: Knauf)

Co použít na starou omítku?

U rekonstrukcí starších objektů se obvykle staré omítky seškrábou, někdy se dokonce musí částečně zasáhnout také do podkladního štuku. Abychom vyrovnali všechny nerovnosti a získali hladký, a hlavně jednotný povrch, potřebujeme tmel, který všechny nerovnosti zahladí a po nanesené nebo nastříkání se nepropadne. Nejvhodnější je v tomto případě tmel FILL & FINISH LIGHT, který si spolehlivě poradí i s většími nerovnostmi. Nanáší se standardně v tloušťkách 3 až 4 mm. Například i na stropě, kde je spojení panel na panel. V tomto konkrétním případě se navíc doporučuje spoj armovat výztužnou sklo-papírovou páskou Kurt. To proto aby spoj v budoucnu nepopraskal. Když jsou nerovnosti opravdu velké, tak se jeden den stěna nastříká tmelem FILL & FINISH LIGHT, stáhne se do roviny, a druhý den se lehce přebrousí a nastříká se druhá vrstva. 

Monolitický strop (Zdroj: Knauf)
Monolitický strop (Zdroj: Knauf)

Vhodný tmel na sádrokarton

Když máme u novostavby nový sádrokarton provedený v kvalitě povrchu Q2, pak pro docílení hladkého a vyrovnaného povrchu lze doporučit Super Finish (kvalita povrchu Q3 nebo Q4) nebo Goldband Finish (pro celoplošné přetmelení). Často se v interiéru novostaveb setkáváme s takovou kombinací povrchů, kdy na sádrokartonové stěny/příčky navazují povrchy se sádrovými omítkami. Aby byl povrch v místnosti jednotný, potřebujeme jej finálně přetmelit. Na to jsou právě tyto dva tmely nejvhodnější. 

Přetmelený sádrokarton (Zdroj: Knauf)
Přetmelený sádrokarton (Zdroj: Knauf)

Potřebujeme penetrovat?

Vždy musíme povrch penetrovat v těch případech, kdy budeme tmelit staré omítky, malby apod. Zde se bez penetrace Knauf Tiefengrund neobejdeme. Penetrace se nemusí používat u sádrokartonu a sádrových omítek před tmelením pastózními tmely. Ale jestli chceme mít skutečně dokonalý povrch, penetrace (Grundierung nebo Hloubková penetrace Knauf) nám pomůže sjednotit savost v celé ploše a tím nám usnadní broušení a vylepší vzhled. (tmelené spáry mají jinou savost než papír sádrokartonu v ploše). 

Jak tmelit strop

V poslední době se na stavbách často přistupuje k celoplošnému tmelení stropů jako k alternativě místo aplikací sádrových omítek. S rostoucím tlakem na urychlení stavby se tedy nabízí zajímavé řešení v podobě tmelení stropu zmíněnými pastózními tmely Knauf. Jako vhodný tmel lze doporučit FILL & FINISH LIGHT. Tento tmel je schopen nanášení v tloušťkách 2-3 mm a vyhladí tedy snadno i hrubší podklad. Navíc oproti běžným pastózním tmelům rychle schne. Alternativou, kterou některé firmy s úspěchem na stavbách používají, je pastózní tmel Goldbandfinish, který se stříká na betonový strop (po zatmelení jeho lokálních nerovností) ve 3 vrstvách pro získání absolutně hladkého povrchu. Tyto tři vrstvy jsou daní za jeho extrémní jemnost.

Pastózní tmely Knauf mají tedy velmi široké uplatnění a po řadě vylepšení jsou současné receptury nastaveny tak, aby splnily nejen svůj primární účel, ale aby byly vstřícné všem řemeslníkům. Usnadnění práce a dokonalý výsledek jde vždy ruku v ruce s promyšleným výběrem toho nejvhodnějšího tmelu. 

www.knauf.cz

KNAUF Praha, spol. s r.o. Poslat poptávku