Krásné i užitečné utěrky

Utěrky jsou v kuchyni nepostradatelným pomocníkem, proto bychom při výběru měli hledět především na jejich praktičnost. Některé jsou ale navíc tak krásné, že jsou i plnohodnotným interiérovým doplňkem.

Přírodní materiály zůstaly pro použití na kuchyňské utěrky dosud nepřekonané. Tradičně se používal především len, velmi žádané a v současné době nejrozšířenější jsou ale i bavlněné utěrky. Stejně jako len mají dobrou savost, jejich cena je ale zpravidla nižší. Dále se pak můžeme setkat třeba s utěrkami třeba z konopí nebo bambusu. Ty mají oproti těm bavlněným pětkrát vyšší savost, navíc pohlcují pachy, takže ani po delším používání utěrka nezapáchá.
Podobně skvělými vlastnostmi se může pyšnit i len. Lněná látka praním přirozeně měkne a tím se zvyšuje její schopnost pojmout tekutinu. Voda se z lněných utěrek rychle odpařuje a díky tomu jsou připraveny rychle znovu k použití. Oproti bavlně nezanechávají lněné utěrky na nádobí zbytky chloupků. Len je navíc přirozeně antibakteriální a pro použití v kuchyni se tak skvěle hodí.
Často se také můžeme setkat se směsí všech zmiňovaných vláken, které kombinují výhody použitých materiálů.

Plátno i žakár

Utěrky ze všech uvedených materiálů se vyrábějí v základní plátnové vazbě s vetkanými pruhy či kostkami. Další možností jsou pak také utěrky se žakárovým vzorem, které jsou pevnější a odolnější a zároveň umožňují vetkávání různobarevných ozdobných motivů. Utěrky s vaflovou a froté strukturou jsou oproti těm jednoduchým silnější a více se podobají ručníkům. Díky tomu pak mohou pojmout mnohem více tekutiny.

Přírodní ručně tkané konopné plátno doplňuje jemný motiv na okrajích utěrky. Cena za set 1 225 Kč (Konopná dílna)

Jako umělecké dílo

I utěrky podléhají módním trendům. S dříve populárními utěrkovými kalendáři se už téměř nesetkáme. Proužky a kostičky, které byly odjakživa utěrkovou doménou, střídají mnohé méně obvyklé motivy, jenž jsou na utěrce vyšité, natištěné nebo přímo vetkané. Často je naopak důraz kladen na přirozenou podobu materiálu bez dalších ozdob.

Dobrá rada

Utěrkám z polyesteru se raději vyhněte. Ačkoliv jsou levnější, jejich kvalita se s těmi z přírodních materiálů nedá srovnat. Navíc není možné je prát a žehlit na vysokou teplotu a tím zničit nežádoucí bakterie.

Text: Veronika Cerhová
Foto: Archiv firem

Krásné i užitečné utěrky