Ruce suché jako chléb? Nejrychlejším řešením na loupání dlaní jsou obyčejné potraviny z domácnosti

Fotografie: James Heilman / Creative Commons / Attribution-Share Alike 4.0

Pokud se potýkáte s loupáním kůže na rukou, nemusíte si kupovat drahé chemické prostředky pro léčbu tohoto problému. Skvěle vám postačí tyto přírodní léky.

Mnoho lidí trpí neustálým odlupováním kůže na rukou, což je nepříjemný stav, který může často způsobovat podráždění, svědění nebo bolest. V medicíně se tento problém nazývá také jako šupinatění a poznáte ho tak, že se z vaší kůže začnou odlupovat povrchové vrstvy, jež mohou připomínat lupy – jejich tvar může být různý, záleží především na tom, jak moc během dne své ruce používáte. Naštěstí však existuje několik přírodních léků, které dokážou nepříjemné odlupování kůže na rukou zcela přirozeně léčit, říká doktor Owen Kramer.

Příčiny odlupování kůže

Ačkoliv existuje mnoho faktorů, které přispívají k odlupování kůže na rukou, mezi nejčastější příčiny patří především suchost kůže, ekzém, lupénka, chladné a suché počasí, časté mytí rukou, používání hygienických prostředků s obsahem chemikálií, otrava léky, alergie, spalničky, lupus, spála nebo také spálení sluncem. K tomuto problému však může docházet i v důsledku některých typů stafylokokových nebo plísňových infekcí a nedostatku vitamínů. Níže se můžete seznámit s přírodními léky, které mu pomáhají předcházet a léčit ho.

Aloe Vera

Aloe vera je mimořádně prospěšný přírodní prostředek, který je skvělým řešením pro léčbu odlupující se pokožky na rukou. Jedná se totiž o rostlinu, jež hydratuje a vyživuje pokožku, čímž účinně léčí její šupinatění – kromě toho pak také snižuje svědění, podráždění a záněty kůže. Abyste získali co nejlepší výsledky, stačí smíchat trochu oleje s obsahem vitamínu E a se 2 lžícemi čerstvého gelu z aloe vera a směs nanést na pokožku. Nechte ji zcela zaschnout, poté ji umyjte vlažnou vodou a pak postup opakujte 2 až 3krát denně po dobu jednoho týdne.

Mléčný jogurt

Jogurt je jedním z nejlepších přírodních přípravků pro léčbu kožních problému – účinně totiž zklidňuje pokožku a výrazně snižuje její svědění a olupování. Jedná se totiž o potravinu plnou stopových prvků, minerálů a enzymů, které urychlují hojení pokožky a podporují její zdraví. Kromě toho se pak také jogurt velmi snadno vstřebává do pokožky, takže vám pomůže s rychlou léčbou:

  • Metoda 1: Smíchejte 2 lžíce jogurtu a polovinu rozmačkaného banánu a výslednou směs aplikujte přímo na postiženou pokožku. Nechte ji působit 15 minut, opláchněte teplou vodou a poté ošetření opakujte dvakrát denně.
  • Metoda 2: Smíchejte 2 lžičky medu se 2 lžícemi jogurtu a směs naneste přímo na postiženou část rukou. Poté ji nechte pomalu zaschnout a nakonec si umyjte ruce teplou vodou. Pro dosažení co nejlepších výsledků postup opakujte dvakrát týdně, dokud se problém nezlepší.
jogurt ve skleničce
Fotografie: Freepik

Kokosový olej

Kokosový olej disponuje řadou zdravotních účinků, jako je zejména podpora trávení, detoxikace těla a prevence kardiovaskulárních onemocnění. Jedná se však zejména o jeden z nejlepších přírodních prostředků k léčbě odlupování kůže, neboť je bohatý na mastné kyseliny, které pokožku vyživují a hydratují. Stačí si ho jednoduše zakoupit v obchodě s potravinami, poté mírně rozehřát a nakonec nanést na olupující se pokožku a jemně ho do ní vmasírovat. Toto ošetření byste měli opakovat 2 až 3krát denně, dokud se problém nezlepší.

Zdroj: Healthline

Psaní článků se zdravotnickou tematikou se začala věnovat hned po studiu vysoké školy. Za celou svou kariéru nastudovala ... [Více o autorovi]