Příjmy Ruska z plynu a ropy se propadly o téměř 50 %. Ruský rozpočet zažívá rekordní deficit, výdaje Kremlu na válku totiž prudce rostou

Přidat na Seznam.cz

Ruské příjmy z ropy a zemního plynu razantně klesly, zatímco výdaje Kremlu na vedení války na Ukrajině prudce vzrostly, uvádí server Business Insider.

Příjmy z ropy a zemního plynu se v lednu 2023 oproti lednu 2022 propadly o 46 procent na 426 miliard rublů (zhruba 132,4 miliard korun), uvedlo v pondělí ruské Ministerstvo financí. Vinu za propad podle ministerstva nese pokles cen směsi Urals, která je největším vývozním artiklem ropy a poklesu vývozu zemního plynu.

Sankce zabírají

Podle Financial Times prodávalo Rusko v lednu směs Urals za průměrnou cenu 49,48 dolaru za barel, což je méně než 70 dolarů za barel v ruském rozpočtu. Příjmy z ropy a zemního plynu slouží Moskvě jako klíčový zdroj financování, které je silně omezováno sankcemi, které západní země zavedly po začátku ruské invaze na Ukrajinu.

Mír je levný, válka je drahá

Vládní výdaje mezitím v lednu meziročně vzrostly o 58,7 procent na 3,12 bilionu rublů (969,3 miliard korun). Výdaje vzrostly hlavně kvůli plánům Ruska zvýšit výdaje na obranu – tedy vedení války na Ukrajině – na 3,5 bilionu rublů.

Nižší prodej energií a nárůst výdajů přispěly k tomu, že ruský rozpočet vykázal minulý měsíc schodek ve výši 1,76 bilionu rublů (546,8 miliard korun). Rusko se snaží deficit vynahradit tím, že nyní prodává energie hlavní Číně a Indii.

Zdroje: Business Insider, Ministerstvo financí Ruské federace, Financial Times