Proruský válečný štváč postřelen do hlavy. Skončil v nemocnici, pravděpodobně mělo jít o popravu

Přidat na Seznam.cz

Igor Mangušev byl v sobotu brzy ráno převezen do nemocnice ve městě Stachanov se střelným zraněním hlavy, informoval britský deník The Telegraph. Někdo ho zasáhl z bezprostřední blízkosti, způsob provedení připomínal popravu. Podle listu The New Voice of Ukraine, který se odvolává na neověřené zprávy lékařů, postřelení Manguševa připomínalo popravu.

K útoku prý došlo na kontrolním stanovišti v Luhanské oblasti, kterou v současné době okupují Rusové. Svou údajnou popravu přežil, nyní se léčí se střelným zraněním na neurochirurgickém oddělení nemocnice v Kadijivce na východě Ukrajiny.

Jeho pověst ho předchází

Mangušev v minulosti pracoval jako propagandista a byl to – alespoň dle jeho slov, právě on, kdo vymyslel nechvalně známý symbol bílého Z, kterým jsou opatřeny ruské tanky a obrněné transportéry, uvádí server The Daily Beast.

Upozornil na sebe také morbidním kouskem, kdy na heavymetalovém koncertě tancoval s lebkou padlého ukrajinského vojáka, který podle něj zahynul během bojů v Mariupolu. Během svého vystoupení vyzýval k likvidaci všech, kdo podporují existenci Ukrajiny.

Šílený válečný štváč a spojenec Wagnerovců

Podle serveru Daily Mail Mangušev opakovaně v příspěvcích na Telegramu vyzýval k vraždění ukrajinských civilistů, včetně žen a dětí. Server The Daily Beast zase uvádí, že Mangušev měl vazby na některé neonacistické skupiny.

A v neposlední řadě, Mangušev má vazby také na nechvalně známý spolek žoldáků – Wagnerovu skupinu, informuje Institut pro studium války.

Zdroje: The Telegraph, The Daily Beast, Daily Mail, The New Voice of Ukraine