Češi drží své peněženky zavřené už osm měsíců

Komentář Tomáše Volfa: Tržby maloobchodníků v ČR za prosinec meziročně klesly o 7,3 %, což představuje výrazné zklamání a už osmý měsíc v řadě, kdy Češi utrácejí méně než před rokem. Meziměsíčně šly útraty Čechů dolů o 0,7 %.

Ilustrační fotografie
reklama

Specializovaným prodejnám klesly meziročně tržby napříč odvětvími, jediným typem obchodu, kde tržby rostly jsou nespecializované prodejny s převahou potravin neboli klasické supermarkety, těm tržby vzrostly o 10,2 %. 

Fenomén snížení útrat není otázka jen českých spotřebitelů, ale stejný obrázek vidíme prakticky ve všech zemích. Tempo zdražování u nás sice polevuje, ale ceny jdou stále nahoru, jen pomaleji.

Důvody pro slabou poptávku domácností i firem jsou především vysoké ceny a také nejistota z toho, co přijde. Obava o budoucí příjmy v situaci, kdy spotřebitelé slyší, že nezaměstnanost bude stoupat, je logická a Češi se chovají správně když racionalizují své výdaje a nákupy dražších věcí odkládají.

ČNB drží svou základní sazbu na 7 %, což je úrok, který odrazuje řadu spotřebitelů od pořizování si věcí na úvěr.

Domácí spotřebitelé drží svou spotřebu na uzdě i v oblasti potravin, u kterých meziročně klesly tržby o 10,2 %. U nepotravinářského sortimentu to bylo „jen“ o 7,5 %.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky