Lidé pořád netuší, na co je zásuvka pod troubou. Necpěte už tam ty prázdné pekáče

Většina sporáků skrývá ve své spodní části dvířka, jejichž účel nemusí být na první pohled zřejmý. Nejčastěji sem proto uklízíme pekáče, pánve nebo zapékací misky. Ale některé z těchto zásuvek slouží mnohem specifičtějšímu účelu, než je skladování nepoužívaného nádobí. V některých můžeme grilovat nebo přihřívat už uvařené pokrmy.

Pokud máte novější typ sporáku, je pravděpodobné, že u elektrického slouží zásuvka k ohřívání a u plynového zase ke grilování. Máte-li po ruce manuál k vašemu spotřebiči, zjistíte z něj, jestli vaše skladovací skříňka nemá ještě jinou funkci, kterou byste mohli docenit.

K čemu slouží zásuvky pod vaší troubou?

Zahřívací zásuvka

Pokud máte elektrickou troubu, pravděpodobně je vaše zásuvka myšlena jako zahřívací. Více vám ale prozradí tlačítka na vašem sporáku. Je-li některé z nich označeno jako ohřívací zásuvka, pak právě ta je pod vaším sporákem.

Potřebujete udržet jídlo teplé, třeba pro opozdilce k večeři? Nebo připravujete složitější pokrm, jehož jednotlivé části by neměly vychladnout? Pak je uložte do zásuvky. Oceníte ji i v případě, kdy máte uvařené brambory, ale kuře se ještě nedopeklo. Abyste nemuseli servírovat horké maso se studenou přílohou, brambory schovejte do zásuvky a nechte je tam v teple čekat. Stačí stisknout ohřívací tlačítko.

Grilovací zásuvka

Máte-li plynovou troubu, zásuvka pod ní pravděpodobně slouží jako gril. Můžete v ní například rozpékat pečivo, grilovat zeleninu nebo zapékat sýr. Také v ní můžete s dětmi opékat maršmelouny. Mějte ale na paměti, že potraviny tady rychle zhnědnou a mohou se spálit. Raději je proto během přípravy častěji kontrolujte.

Foto: Shutterstock

Zásuvka určená ke skladování

Není-li na vašem sporáku žádné tlačítko, vztahující se k troubě, zřejmě opravdu slouží pouze k úschově vašeho kuchyňského náčiní. Bude se v něm dobře dařit především tomu litinovému. Teplo unikající z trouby ho totiž bude udržovat v suchu a bez rzi.

Pro jistotu tam ale neschovávejte žádné plastové nádobí, protože by se vám mohlo teplem zkroutit. Nepatří do ní ani látkové utěrky nebo kuchařské knihy, které by se zase mohly vznítit.

Zejména starší trouby mají horší izolaci a tak se zásuvky pod nimi během pečení zahřívají, přestože k tomu nejsou určeny. Také je proto můžete využívat k udržování teplých pokrmů. Zásuvky ale udržují teplé pouze už ohřáté jídlo. Potraviny vytažené z ledničky neohřejí. Můžete v nich ale nahřívat například i talíře před servírováním.

Foto: Shutterstock

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
3 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Eva
Eva
1 rok

Co je maršmeloun?

cochee
cochee
1 rok
Reply to  Eva

Marshmallow – takový pěnový bonbón, který Amíci bůhví proč mají ve zvyku opékat nad ohněm, přesně tak jako našinci opékají buřty. Autor článku má nejspíš představu, že musíme opakovat všechno po Jenkís jak tydýti, stačí ten potěpaný Halouvín. Ještě by někoho mohlo napadnout, že bychom měli taky slavit třeba Den Díkůvzdání.

Tomáš
Tomáš
1 rok

Naopak, tohle je jeden z mála zdejších článků, které smysl mají. Nesmyslná je jen první věta titulku.