MojAndroid

POCO má opäť nový smartfón, ktorý oficiálne prichádza na náš trh. História tejto podznačky Xiaomi sa datuje do roku 2018, kedy uzrel svetlo sveta prvý model. A vzbudil veľa pozornosti, pretože za skvelú cenu priniesol najmä vysoký výkon, ale aj iné zaujímavé parametre. Na túto vlnu sa snažili naskočiť aj jeho nasledovatelia, no takýto ošiaľ už nespôsobili. Čo na to novinka? Toto je recenzia POCO X5 Pro.

Recenzia POCO X5 Pro je rozdelená na niekoľko častí:

POCO X5 Pro: Cena na Slovensku

Novinka prichádza na slovenský trh za odporúčanú cenu 379 eur, a to hneď v troch farebných variantoch. Ja som mal možnosť otestovať žltý variant, no v ponuke je aj modrá a čierna farba.

Recenzia POCO X5 Pro: Parametre

Rozmery 162,91 x 76,03 x 7,9 mm
Hmotnosť 181 gramov
Displej 6,67″, AMOLED, 2400 x 1080p, 900 nitov
Čipset Qualcomm Snapdragon 778G (6 nm)
RAM 6 GB / 8 GB
Úložisko 128 GB / 256 GB
Fotoaparát 108 MP (hlavný)

8 MP (ultra-širokouhlý), uhol záberu 120 stupňov

2 MP , f/2.4 (makro)

16 MP, f/2.4 (selfie)

Batéria 5000 mAh
Nabíjanie 67 W (nabíjačka v balení)
Ostatné MIUI 14
Stereo reproduktory
Infračervený port
NFC
Snímač odtlačkov prstov na boku
3,5 mm jack
Cena 379 eur

Recenzia POCO X5 Pro: Balenie s nabíjačkou aj krytom

Najnovšie POCO prichádza v peknej čierno-žltej krabičke, ktorá už na prvý pohľad vyzerá atraktívne. Tieto farby k sebe jednoducho patria. Po otvorení v nej nájdeme nielen klasický základ, ale aj niekoľko vecí navyše.

V prvom rade je tu samotný smartfón a kábel, ktoré sú dnes štandardom. Nabíjací adaptér už štandardom nie je, no to platí najmä pre drahšie modely. V nižších cenových kategóriách ho stále máme. Tento konkrétny má výkon 67 W a bohužiaľ veľký USB konektor. Jednoznačne tu mal byť USB-C, bez debaty.

poco x5 pro
Balenie | Zdroj: Miroslav Schwamberg

To znamená, že priložený kábel je USB-C konektorom zakončený len z jednej strany. Osobne sa snažím kompletne zbaviť sa konektorov navyše a úplne prejsť na USB-C. V tomto prípade by som to aj tak musel riešiť iným adaptérom. Ale mať nabíjačku v balení, aj keď bez USB-C, je stále konkurenčnou výhodou.

A to platí aj o ochrannom kryte, ktorý je tiež súčasťou balenia. Ide o klasický gumený kryt, ktorý pravdepodobne po krátkom čase zožltne. Ale na telefóne sedí veľmi dobre a úchop je s ním istejší. Pri páde na zem však určite neochráni tak dobre ako riešenia od overených výrobcov tretích strán.

No a aby som nezabudol, v balení je aj stará dobrá klasika v podobe dokumentácie a kovového nástroja na vyberanie SIM karty.

Konštrukcia a dizajn

Dizajn je samozrejme subjektívna vec, no musím povedať, že POCO X5 Pro sa vydaril. A teraz hovorím najmä o zadnej strane. Fotoaparát má síce prakticky totožný dizajn ako Redmi Note 12 Pro, no zaujímavá je najmä farebná kombinácia so žltou. Zadná strana vďaka tomu vôbec nezachytáva odtlačky prstov. Tie sa podarilo eliminovať aj v čiernej časti zadnej strany.

recenzia POCO X5 Pro
Žltá zadná strana mu pristane | Zdroj: Miroslav Schwamberg

Hranaté boky sa mi osobne páčia, trochu rušivo pôsobí, ako je do nich zasadená predná strana s displejom. Tu je vidieť, že niekde sa predsalen šetriť muselo. Žlté zamykacie tlačidlo výborne dopĺňa celkový dizajn. Tlačidlá sú všetky umiestnené na pravej strane a pracuje sa s nimi výborne. Sú v ideálnej výške a ich stláčanie je isté a bezproblémové. Výhrady mám len k zvuku, ktoré vydávajú pri stlačení. Sú príliš hlasné.

Pri držaní v ruke ale pocit prémiového zariadenia rozhodne nemám. Použité materiály vlajkové jednoducho nie sú a je to poznať. Ako negatívum by som to nehodnotil, bavíme sa tu o úplne inej cenovej kategórii.

recenzia POCO X5 Pro
Na vrchu nechýba 3,5 mm jack | Zdroj: Miroslav Schwamberg

Čo poteší, je 3,5 mm audio jack na vrchnej strane. Ten je doplnený o infračervený port a jeden z dvojice reproduktorov (tie hrajú na pomery stereo reproduktorov priemerne). Ten druhý sa nachádza na spodnej strane spolu s USB-C portom a slotom na dve SIM karty (bez možnosti vloženia pamäťovej karty).

Recenzia POCO X5 Pro: Displej

V tomto smere sa POCO nemá za čo hanbiť. Displej s uhlopriečkou 6,67″ ponúka FullHD+ rozlíšenie a obnovovaciu frekvenciu 120 Hz. Maximálny jas na úrovni 900 nitov síce nijako neohúri, no stále sa bavíme o skôr cenovo dostupnom modeli. Na slnečnom svetle som s čitateľnosťou problém počas testovania nemal, jas bol postačujúci.

POCO X5 Pro
Nastavenia displeja | Zdroj: Miroslav Schwamberg

Poteší aplikovaná ochranná fólia už od vybalenia, ktorá ochráni pred prípadnými škrabancami. No keďže ide o fóliu, poškriabe sa veľmi ľahko a prst po nej nekĺže s takou ľahkosťou ako po klasickom skle. Vďaka tomu, že displej nie je zahnutý, zohnať ochranné sklo by nemal byť problém.

Páči sa mi, že rámiky okolo neho sú rovnako hrubé na každej strane, výrez pre selfie fotoaparát je už tradične hore v strede a veľmi neruší. Aj keď je pravdou, že o trochu menší by byť mohol.

POCO X5 Pro
Selfie fotoaparát v displeji | Zdroj: Miroslav Schwamberg

Čo sa týka farebného podania, to je úplne v poriadku. Farby sú dostatočne sýte a k dispozícii je aj obrovské množstvo rôznych nastavení a úprav farebného podania. Na svoje si príde naozaj každý. Samozrejme, chýbať nesmie ani always on displej či špeciálny nočný režim, ktorý minimalizuje používanie modrej farby. Tu je všetko presne tak, ako má byť.

Možnosti odomykania

Nie som veľkým fanúšikom snímačov odtlačkov prstov v displejoch, teda pokiaľ nefungujú na 100 %. Ako napríklad v prípade vlajkových lodí od Samsungu alebo vivo X80 Pro. V strednej triede sa výrobcovia snažia ponúknuť aj túto funkcionalitu, no nie vždy som spokojný.

recenzia POCO X5 Pro
Snímač odtlačkov prstov | Zdroj: Miroslav Schwamberg

V tomto prípade som teda rád, že je snímač umiestnený v bočnom tlačidle. To je veľmi pekne farebne odlíšené, čo len a len pridáva na atraktivite celého zariadenia. A čo sa jeho funkčnosti týka,  je to klasika. To znamená super presnosť a bleskovú rýchlosť. Jeden problém by sa tu ale našiel. Často sa stáva, že o snímač zavadím nejakým iným prstom, prípadne dlaňou vtedy, keď telefón odomknúť nechcem, no on dotyk zareaguje a zavibruje, pretože nerozpoznal odtlačok.

Výkon a pamäť: Spoľahlivý Snapdragon

Po stránke výkonu tu máme momentálne špičku toho, čo ponúka stredná trieda. Čipset Qualcomm Snapdragon 778G je dostatočne výkonný na prakticky akúkoľvek činnosť, no zároveň je v porovnaní s vlajkovými čipsetmi úspornejší, čo sa pozitívne prejaví na výdrži batérie a menšom zahrievaní.

Hrubý výkon je jedna vec, no pre plynulý zážitok z používania je potrebná aj dobrá optimalizácia. A tú Xiaomi v nadstavbe MIUI 14 zvládlo. Smartfón je naozaj rýchly, na nič nikde nečakám. A pokiaľ sa bavíme o cenovej kategórii do 400 eur, o to lepší pocit mám z jeho používania. Jediné menšie záseky som registroval pri sťahovaní hornej lišty, no nešlo o nič hrozné.

recenzia POCO X5 Pro
POCO X5 Pro | Zdroj: Miroslav Schwamberg

V AnTuTu bol tento čipset dávno prekonaný, približne 500 tisíc bodov je asi polovica z toho najlepšieho, čo dnes ponúkajú Android telefóny. No aj tak to plne postačuje aj na hranie náročnejších hier. Nejde síce vyslovene o herný smartfón, no ak plánujete kúpiť niečo cenovo dostupné so slušným výkonom, POCO X5 Pro môže byť veľmi zaujímavou voľbou.

AnTuTu Skóre
Test 1 525 343
Test 2 526 568
Test 3 529 980
Test 4 530 089

4 nasledujúce testy po sebe ukazujú, že výkon sa pri dlhšej záťaži prakticky vôbec neznižuje, čo je veľmi pozitívne. To isté platí aj o prehrievaní, ktoré tu takmer neexistuje. Výborná práca.

Systém a nadstavba: Android 13 + MIUI 14

Najnovší smartfón si vyžaduje najnovší systém. V tomto prípade to platí doslova. POCO X5 Pro prichádza nielen so systémom Android 13, ale aj s nadstavbou MIUI 14 priamo od Xiaomi. Tá je už tradične jemne upravená pre potreby značky POCO. Ak ste už nejaké POCO predtým používali, tak sa tu budete cítiť ako doma. Ja napríklad rád používam klasické abecedné menu aplikácií, ktoré je tu už prednastavené. Nie je to síce nič, čo by sa nedalo v Xiaomi smarfónoch zmeniť, ale aj takéto detaily dokážu zaujať. Čo je ale horšie, na POCO nemám na výber a musím to používať takto. Abecedné menu aplikácií jednoducho musím mať.

recenzia POCO X5 Pro
POCO X5 Pro | Zdroj: Miroslav Schwamberg

Nadstavba je to poriadne robustná a čistý Android mení na nepoznanie. Osobne som síce zástancom práve čístého Androidu, no tu sa nachádza množstvo skvelých vylepšení a funkcionalít. Používateľ si tu môže nastaviť podľa seba prakticky úplne všetko.

recenzia POCO X5 Pro
Abecedné menu aplikácií | Zdroj: Miroslav Schwamberg

Oceňujem aj dobré odladenie systému, všetko funguje príkladne, rýchlo a bez sekania. A to je základ. V konečnom dôsledku dostávam dobre softvérovo vybavený smartfón s najnovšom nadstavbou a najnovším operačným systémom. Čo sa týka aktualizácií, nový Android by mal dostať dvakrát, nadstavba bude pravdepodobne aktualizovaná dlhšie. Teda minimálne z pohľadu bezpečnosti.

Recenzia POCO X5 Pro: Fotoaparát a video

Zostava fotoaparátu sa skladá z troch snímačov, pričom najviac pozornosti vzbudí ten hlavný s rozlíšením 108 megapixelov. Má svetelnosť f/1.9 a chýba mu optická stabilizácia obrazu. V základe vytvára POCO X5 Pro fotografie v rozlíšení 3000 x 2000 pixelov, no zvoliť je možné aj fotenie v plnom 108 MP rozlíšení. To by som využil len v prípade dobrých svetelných podmienok.

recenzia POCO X5 Pro
POCO X5 Pro a jeho fotoaparát | Zdroj: Miroslav Schwamberg

Ďalej tu máme ultra-širokouhlý fotoaparát s rozlíšením 8 MP a svetelnosťou f/2.2. Ten svojou kvalitou nijako neohúri, no cez deň z neho dostanete slušné výsledky. V slabšom osvetlení by som však rozhodne fotil výhradne hlavným snímačom. Uhol záberu 118 stupňov tiež nepatrí medzi najväčšie.

No a čo sa týka posledného makro snímača s rozlíšením 2 MP, tak som dúfal, že v roku 2023 už naň výrobcovia zabudnú. Chápem, že pre niektorých ľudí znamená viac fotoaparátov lepší fotoaparát, ale aj tak. Navyše, nízke rozlíšenie a absencia automatického zaostrovania tomuto pocitu veľmi nepridajú. Chýba tu aj automatické prepnutie na makro snímač pokiaľ zariadenie nedokáže zaostriť zblízka. Je úplne jasné, že je tu len aby bol. Lepšie by bolo, keby tam výrobca nedal absolútne nič, mohol ušetriť pár eur na nákladoch.

Video

Maximom pre natáčanie videa je 4K rozlíšenie pri 30 snímkach za sekundu. Škoda, že tu nemáme 60 fps. To je možné zvoliť len v prípade FullHD videa. Celkovo je jeho kvalita za dobrých svetelných podmienok veľmi slušná a príjemne som bol prekvapený zo stabilizácie obrazu, ktorá odvádza dobrú prácu. Najmä vzhľadom na to, že optická tu úplne chýba.

V noci ide kvalita samozrejme dole, no to je problémom všetkých smartfónov všeobecne. Nastupuje šum a videá sú viac roztrasené. V tomto prípade sú pri slabom svetle videá prakticky nepoužiteľné. Porovnanie s novým Samsungom Galaxy S23 Ultra v žiadnom prípade neznesie, no v tejto cenovej kategórii som iné výsledky ani nečakal. Vadí mi aj to, že POCO X5 Pro nevie počas natáčania videa prepínať medzi objektívmi. Bez ohľadu na rozlíšenie a snímkovaciu frekvenciu. Ktorým objektívom video začne, tým aj skončí. Digitálne približovanie je samozrejme možné.

Dobrá výdrž, rýchle nabíjanie

Kombinácia akumulátora s kapacitou 5000 mAh, odladenej nadstavby a úsporného čipsetu dáva tušiť, že s výdržou nebude mať nové POCO M5 Pro žiadny problém. A tieto domnienky sa potvrdili. Osobne som na batériu smartfónu veľmi náročný a výdrž je jedným z kľúčových parametrov, podľa čoho si vyberám nové zariadenie.

V tomto smere som bol počas testovania spokojný. Bežne som sa dostával na približne 6 hodín so zapnutým displejom, čo v preklade znamená, že menej náročný používateľ siahne po nabíjačke raz za dva dni. Ja som síce nabíjal každý deň, ale počas testovania je to úplne bežné.

POCO X5 Pro
Informácie o batérii | Zdroj: Miroslav Schwamberg

Ani raz sa mi nestalo, že by mi telefón nevydržal do večera. Samozrejme, používal som ho ako svoje hlavné zariadenie. To znamená, že som v ňom mal svoju SIM kartu, vybavoval som telefonáty, maily, prácu a podobne. Takúto výdrž som zaznamenal pri nastavení displeja na 120 Hz a používal som bielu systémovú tému. Ak by ste potrebovali výdrž predĺžiť, stačí prepnúť do čiernej, prípadne na 60 Hz. A k dispozícii sú samozrejme aj špeciálne šetriace režimy, ktoré dokážu výdrž predĺžiť pomerne výrazne.

Čo sa týka nabíjania, to je skvelé. Za polhodinku na nabíjačke mám 75 percent batérie, 20 minút ráno teoreticky stačí na celodennú výdrž (pre menej náročných používateľov). Len škoda, že pribalený adaptér nie je s USB-C konektorom. Bezdrôtové nabíjanie tu chýba, no v tejto cenovej kategórii som nič iné neočakával. Pri testovaní rýchlosti nabíjania som nameral tieto hodnoty:

10 min: 27 %
20 min: 54 %
30 min: 76 %
40 min: 93 %
Celkové nabitie: 49 min.

Recenzia POCO X5 Pro: Záverečné hodnotenie

POCO X5 Pro je dobrý a vyvážený smartfón. Cena je síce na pomery POCO trochu vyššia, no stále veľmi zaujímavá a atraktívna. S prihliadnutím na ňu táto novinka veľa mínusov naozaj nemá, pozitívne vlastnosti výrazne prevládajú.

recenzia POCO X5 Pro
POCO X5 Pro | Zdroj: Miroslav Schwamberg

Páči sa mi zaujímavý farebný dizajn aj snímač odtlačkov prstov na boku. Hmotnosť je vzhľadom na veľkosť zariadenia pomerne nízka, čo ocení nejeden používateľ. Pozitívom je stále bohaté balenie s nabíjacím adaptérom a ochranným obalom, ale aj fólia na displeji priamo od výroby.

Problém nie je ani s výkonom, ktorý si toto zariadenie dokáže udržať aj pri náročnom používaní. Teší ma aj nadštandardná výdrž na jedno nabitie, ktorá je pre mňa kľúčovou vlastnosťou. Ak rozmýšľate nad týmto telefónom, jeho kúpou určite neurobíte chybu.

Konkurencia

Konkurencia je v tejto cenovej kategórii veľmi silná. POCO vyhráva najmä prítomnosťou infračerveného portu alebo 3,5 mm audio jacku či rýchlym nabíjaním. Avšak za rovnakú cenu je možné kúpiť napríklad Samsung Galaxy A53 so zaujímavejším fotoaparátom a najmä dlhšou softvérovou podporou.

Samsung Galaxy A53
Samsung Galaxy A53 | Zdroj: Tomáš Kanálik

Veľmi zaujímavou alternatívou je Motorola edge 30 neo, ktorá má menšiu batériu, no taktiež rýchle káblové nabíjanie a pridáva k tomu aj bezdrôtové nabíjanie. Okrem toho ponúkne atraktívnejší dizajn a prakticky čistý Andorid.

Motorola edge 30 neo
Motorola edge 30 neo | Zdroj: Miroslav Schwamberg

Svoje želiezko v ohni má v tejto cenovej kategórii aj Google so svojím cenovo dostupným Pixelom 6a. Jeho hlavnou nevýhodou je slabší displej so 60 Hz obnovovacou frekvenciou či absencia podpory 5G na Slovensku. Nabíja sa pomalšie a má menšiu batériu. Avšak má vyšší výkon a neporovnateľne lepší fotoaparát. V neposlednom rade ponúka aj dlhšiu softvérovú podporu a čistý operačný systém Android 13.

Nothing Phone (1) zadná strana
Nothing Phone (1) | Zdroj: Tomáš Kanálik

A aby toho nebolo málo, za zváženie stojí aj Nothing Phone (1), ktorý sa už dá zohnať za cenu pod 400 eur. V balení síce nedostanete nabíjačku, no kompenzuje to atraktívnejším dizajnom a kvalitnejšou konštrukciou. Taktiež ponúka slušnú rýchlosť nabíjania, dobrý fotoaparát či čistý Android a čipset Snapdragon 778G.

7.5

POCO X5 Pro

POCO X5 Pro je dobrý a vyvážený smartfón v strednej triede s dobre nastavenou cenovkou. Za svoje peniaze dostanete telefón s pekným displejom, atraktívnym dizajnom a naozaj veľmi slušným výkonom. Neprehrieva sa, má najnovší Android spoločne s najnovšou nadstavbou a aj nejaké funkcie navyše. Napríklad 3,5 mm jack, infračervený port alebo aj bohaté balenie s nabíjačkou a ochranným obalom.

Medzi jeho ďalšie plusy patrí nadštandardná výdrž spoločne s rýchlym nabíjaním, ale aj drobnosť v podobe rýchleho snímača odtlačkov prstov umiestneného na boku. Z mínusov spomeniem akýsi pocit lacnejšieho zariadenia pri držaní v ruke či nemožnosť prepínať objektívy počas natáčania videa. Fotografie sú na danú cenovú kategóriu v poriadku, nijako nevybočujú z priemeru. Stále tu však máme zbytočný makro snímač.

Celkovo POCO X5 Pro odporúčam. Ak rozmýšľate nad jeho kúpou, chybu s ním určite neurobíte.zobraziť celú recenziu
70 %
Konštrukcia a dizajn
80 %
Displej
80 %
Výkon
80 %
Výdrž batérie
80 %
Cena
60 %
Fotoaparát

  • Zaujímavý dizajn a farebné kombinácie
  • Snímač odtlačkov prstov na boku
  • Nízka hmotnosť
  • Dobrá výdrž a rýchle nabíjanie
  • Bohaté balenie
  • Dobrý pomer parametre/cena

  • Lacnejšie konštrukčné spracovanie
  • Cena je na POCO trochu vysoká
  • Nevie prepínať objektívy počas natáčania videa
  • Slabžie fotografické výsledky v noci
7.2.2023

Pravidlá diskusie

Portál MojAndroid.sk si vyhradzuje právo zmazať neslušné, rasistické a vulgárne príspevky, ako aj osobné útoky na redakciu, či diskutérov v komentároch pod článkom bez ďalšieho upozornenia. V prípade uverejňovania odkazov na externé stránky, je komentár automaticky preposlaný do redakcie na schválenie.

+