Švýcarsko pomalu otáčí a zvažuje, že povolí vývoz svých zbraní na Ukrajinu

Přidat na Seznam.cz

Švýcarsko by mohlo ukončit zákaz vývozu švýcarských zbraní do válečných oblastí, protože změna veřejného a politického mínění vyvíjí tlak na vládu, aby ukončila staletou tradici neutrálního státu, píše server Kyivindependent.

Švýcarská vláda momentálně stále zakazuje zemím, které nakupují švýcarské zbraně, jejich zpětný vývoz bez povolení. Švýcarská neutralita také nařizuje, že Švýcarsko nebude posílat zbraně přímo ani nepřímo žádné straně války. Kvůli tomuto postoji bylo například těžké dodat na Ukrajinu munici pro protiletadlové systémy Gepard. Ten sice vyráběli Němci, ale munice do něj pocházela ze švýcarských zbrojovek.

Švýcarsko se kvůli svému postoji dostalo pod silný mezinárodní tlak. A nespokojenost sílí také mezi samotnými obyvateli země Helvétského kříže. Na situaci už reaguje i politická scéna a dva bezpečnostní výbory švýcarského parlamentu doporučily zmírnit vládní pravidla, aby bylo možné posílat na Ukrajinu vojenskou pomoc švýcarské výroby i z jiných zemí.

„Neměli bychom mít právo veta, abychom zabránili ostatním v pomoci Ukrajině. Pokud to uděláme, podpoříme Rusko, což není neutrální postoj,“ řekl Thierry Burkart, předseda středopravicové strany FDP. „Ostatní země chtějí Ukrajinu podpořit a udělat něco pro bezpečnost a stabilitu Evropy. Nemohou pochopit, proč musí Švýcarsko říci ne.“

Švýcarské veřejné mínění se posunulo poté, co začala válka na Ukrajině. Průzkum institutu Sotomo zveřejněný 5. února ukázal, že 55 procent respondentů je pro povolení reexportu zbraní na Ukrajinu, píše server Switzerlandtimes. Do hry se také dostává prodej švýcarských Leopardů 2. Švýcarsko tyto tanky má v hojném počtu. V hale na východě Švýcarska je už léta zakonzervováno 96 tanků Leopard 2. Spolková rada však z důvodů neutrality dosud přísně zakazovala transfer výzbroje válčící straně, jako je Ukrajina.

Bezpečnostní politici z několika stran se ale zabývají myšlenkou prodat část tanků těm státům, které své Leopardy Ukrajině poskytnou. Protože tím vznikají mezery ve výzbroji evropských partnerských zemí Švýcarska. O věci se diskutuje v parlamentu, první pokus iniciovaný stranou FDP sice nevyšel, ale politici už chystají další. Zdá se, že ledy se pomalu lámou i v jinak striktním Švýcarsku.

Zdroje: switzerlandtimes.ch, kyivindependent.com