MojAndroid

Facebookový profil Hoaxy a podvody – Polícia SR opätovne upozorňuje na podvodníkov z online bazárov. V priebehu pár sekúnd môžete prísť o veľa peňazí, ako sa tak stalo nedávno. Istý pán žiaľ nedávno podvodníkovi naletel a prišiel o 800 eur. Ako okamžite rozpoznať podvod?

Staré triky, ktoré podvodníci využívajú, sú už roky zaužívané

Podvodníci pochádzajú zo zahraničia. Keď dostanete správu na váš inzerát v lámavej slovenčine, prípadne v alebo inom cudzom anglickom jazyku, máte prvý a jasný dôkaz o tom, že ide dosť pravdepodobne o podvodníka.

Konkrétny prípad prebiehal tak, že daná osoba dostala reakciu na svoj inzerát. Podvodník chcel za tovar zaplatiť v hotovosti kuriérovi a tvrdil, že ho následne za vami pošle. Preto bol navodený pocit, že predajca najskôr dostane peniaze a až potom tovar odovzdá kuriérovi. V prípade, že by ste sa mu navrhli stretnúť sa osobne, podvodník nebude súhlasiť a vyhovorí sa. Ak by vám robotický jazyk nedal dostatočné dôkazy o tom, že si píšete s podvodníkom, odhaliť ho musí už len internetová stránka, na ktorú vám pošle odkaz.

Hoax podvod bazár bazoš
Žiaľ úspešný pokus podvodníka okradnúť niekoho o peniaze | Zdroj: Hoaxy a podvody – Polícia SR (facebooková stránka)

Väčšinou imituje niektorú miestnu kuriérsku službu, no názov webu je nenápadne pozmenený, napríklad na glss.sk alebo packketa.sk. Podvodník od vás vyžiada, aby ste potvrdili sumu, ktorú vám má kuriér priniesť. Finálnym dôkazom o tom, že nejde o nič viac ako podvod, je žiadanie webovej lokality vašich údajov z platobnej karty. Pamätajte, tie sa zadávajú iba pri platbe, nikdy nie na prijímanie peňazí. Údaje z karty nikdy nevkladajte na podozrivé portály a taktiež ich nikomu neprezradzujte v správe.

podvodník bazoš bazár scam hoax
Podvodník na Bazoši, ktorý odkazuje na predaj cez falošný Amazon | Zdroj: Tomáš Kanálik

Ďalším prípadom je, ak vy zareagujete na nejaký inzerát, ktorý sa zdá byť až príliš výhodnou a zároveň podozrivou ponukou. Dostanete pravdepodobne odpoveď, že jeho tovar je v úschove firmy Amazon a následne platbu prevediete cez falošného Amazon agenta, prípadne podvodnícku webovú lokalitu. Samozrejme, ide len o snahu okradnúť vás. Ďalej s nimi už nekomunikujte, prípadne sa s nimi hrajte a oberajte ich o čas, ktorý by mohli stráviť kontaktovaním ďalších potenciálnych obetí.

Náš tip
Samsung Galaxy S23+: Aká je jeho najbližšia konkurencia?

7.2.2023

Pravidlá diskusie

Portál MojAndroid.sk si vyhradzuje právo zmazať neslušné, rasistické a vulgárne príspevky, ako aj osobné útoky na redakciu, či diskutérov v komentároch pod článkom bez ďalšieho upozornenia. V prípade uverejňovania odkazov na externé stránky, je komentár automaticky preposlaný do redakcie na schválenie.

+